kremem kokosowym . O każdej innej porze roku te mazurki można zamienić na tarty. Roboty przy nich niewiele, no chyba, że sami robimy kajmak, to wiadomix - jak mawia młodzież. Nie żebym Was namawiała, ale czasami warto pójść na skróty i zaoszczędzony czas w kuchni przeznaczyć na spacer albo na dobrą książkę. O książkach będzie następnym razem. Jeszcze przed świętami. CIASTO
bistro mamaCiasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyz nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na krem śmietankowy
Domowy Smak JedzeniaCiasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyz nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na krem śmietankowy
Domowy Smak Jedzeniaciasto do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. W naczyniu do miksowania umieszczamy mascarpone, almette, śmietankę i cukier puder. Miksujemy chwilę na małych obrotach, następnie dodajemy śmietan fix i aromat. Miksujemy aż uzyskamy gęstą masę - od momentu dodania śmietanfixu trwa to dosłownie chwilę. Serowy krem chłodzimy
Rusty ForkCiasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C(...)Krem z nutellą i śliwkami: 500 g suszonych śliwek wódka do namoczenia śliwek 25 dag masła 20 dag nutelli Suszone śliwki przełożyć do słoika i zalać wódką, tak by śliwki były przykryte. Zakręcić,odstawić na 1-2 tygodnie. Po odpowiednim czasie pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszysto,dodać nutellę,na końcu pokrojone śliwki. Biszkopt nasączyć dosyć mocno
Niespełnione zdolności kulinarneciasta naleśnikowego. Aplikację Taste&Share, jak i wiele pomysłów na wykorzystanie tzw. "domowych resztek" żywności, poznałam uczestnicząc w warsztatach Electrolux. Wspólnie z uczestniczkami spotkania i szefem kuchni Julianem Karewiczem, gotowaliśmy potrawy właśnie z tych brzydko nazywanych "resztek". Często te właśnie resztki, to pełnowartościowe produkty, które czasem z lenistwa, często z przyzwyczajenia - wyrzucamy. I tak oto podczas warsztatów przygotowaliśmy: krem
kolorowotorcikowociasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Do 1 szklanki mleka dodać kakao, cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i ugotować budyń wlewając masę kakaową. Wystudzić. 3. Masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu do połączenia. Na jedną część biszkoptu położyć krem
Motylkowa Kuchniaciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić. Masa kokosowa: 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 3-4 łyżeczki mleczka kokosowego 1 zagęstnik do śmietany + wiórki kokosowe kokosowe pralinki lub wafelki Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mleczko kokosowe, zagęstnik do śmietany i cukier. Gotowy krem przełożyć
Domowa cukiernia Ewywybrałam swoje ulubione, jak np. kaczka, która była idealnie doprawiona i rozpływająca się w ustach czy pasty do pieczywa – bakłażanowa, paprykowa oraz hummus. Jako pierwsze danie zaserwowano nam krem warzywny z makaronem i mleczkiem kokosowym – nietypowe połączenie, które mi smakowało. Ciekawym doświadczeniem również były dla mnie żołądki (które uwielbiam!) w dwóch odsłonach – jedne zapiekane z pomidorami(...)serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka, jak i sernik rozpływały się w ustach. W Cafe Furkot znajdzie się dla każdego coś dobrego. Widać, że szef kuchni
Kuchnia Bazyliiciasto na deskę zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia. Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam
wesoła kuchniaNadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia, w temperaturze 140 stopni przez 45 minut. W razie potrzeby można jeszcze chwilę podsuszyć przy uchylonym piekarniku. Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru po pół kostki masła i margaryny mlecznej mały kieliszek czystej wódki Połowę
Praktyczna plciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Wykonanie masy: Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu. Żółtka utrzeć z cukrem. Budyń wymieszać w ½ szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem
Tradycyjna Kuchniakremem. Przelać masę do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Następnie przełożyć lody do schłodzonej miski, ubić na gładką masę i ponownie zamrozić, aż stwardnieją. 3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć
Kuchnia w opałachkrem) 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżeczki stewii 1 jajko szczypta soli 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki wody+ 1 łyżka wody do polewy 20 gram gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kokosowego Masło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy
Mango Papajasię" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem
bastalenaRewelacyjne ciasto z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki kakao Masa ajerkoniakowa: 350ml ajerkoniaku 500ml śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 1/2 wrzątku 120g masła(...)100g cukru pudru Poncz: 1/3 wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 40ml likieru amaretto Żelka ajerkoniakowa: 200ml ajerkoniaku 2 czubate łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: 450g rurki waflowe z kremem 100ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru złote perełki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną
Szalona Kuchnia EwelinyUwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ moja mama bardzo często piekła taki torcik kiedy byłam mała. W te święta to ja
Smaki ArmineWiększość z nas lubi słodkości. Idealnym pomysłem na coś słodkiego jest tort bezowy. Może nie robi się go ekspresowo szybko, jednak jego smak rekompensuje dłuższy czas
Blog kulinarny S9.PLmusem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia, na które macie ochotę. Zawsze będzie pysznie! Spróbujcie! Ps. takie bułeczki są idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, słodką przekąskę w pracy albo podwieczorek(...)jabłkowo – agrestowy DODATKOWO: żółtko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodajemy miód, jogurt naturalny i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy ( ciasto będzie klejące ). Wyciągamy na posypaną miksem stolnicę, kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, robimy wgłębienia, nadziewamy, formujemy bułeczki. Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy
Ostra na SłodkoGłodni czekolady ? Ja zawsze! Dziś zapraszam na prawdziwą, czekoladową ucztę, jakiej tu chyba jeszcze nie było! Połączenie pysznego czekoladowo-piernikowego biszkoptu z delikatnym , lekkim jak puch
Ostra na SłodkoNie wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam... Składniki na bezę: 6 białek 1
Słodki ZakątekWitam Kochani tego jesiennego popołudnia Jako, że ostatnio było sporo słodkości, czas na coś nie słodkiego :P Wraz z nadejściem jesieni mamy do dyspozycji warzywo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOstatnio mieliśmy przyjemność przygotować tort dla Frisco.pl . Tematem przewodnim dla nas były wiśnie i postanowiliśmy wykorzystać je w kilku wariantach - do nasączenia tortu, przygotowania frużeliny wiśniowej
Plate of JoyJeśli masz delikatną skórę pod pachami, doceniasz naturalne i tanie kosmetyki, to jest produkt właśnie dla ciebie! Delikatny, naturalny i bezpieczny dezodorant. Ten Naturalny Krem ma
IzaGotujeHej! Widać że kremy są bardzo lubiane przez Was więc dziś czas na premierę bardzo prostego kremu którego inspiracją jest wafelek princessa o smaku kokosowym. Ten
Kuchnia PROzdrowotnakremu, a później zjedzenie ciasteczek. Składniki na ciastka: (5-6szt w zależności jakie grube) szklanka orzechów pecan szklanka orzechów nerkowca lub orzechów laskowych szklanka daktyli ⅓ szklanki miodu szczypta soli Składniki na nadzienie: 160 gram orzechów nerkowca (namoczonych) 5-6 łyżek oleju kokosowego 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka kokosowego (gęstego z góry puszki) Przygotowanie: Blendujemy wszystkie składniki na ciasto
PaleoLifeciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem
Moja smaczna kuchniaCiasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika w foremce (ja mam taką małą z Pepco) 180 stopni, 20 minut. Krem
Tetiishericiasto naleśnikowe Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki zabezpieczamy przed wystygnięciem (np. w ciepłym piekarniku(...)brzoskwinie kroimy w większą kostkę, 3-4 połówki owoców kroimy w ćwiartki i odstawiamy do dekoracji. Do miski przekładamy serek,wsypujemy cukier waniliowy i całość miksujemy na gładki krem. Do masy serowej wrzucamy pokrojone brzoskwinie i delikatnie łączymy je z serkiem. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia serkiem
Smakowite DaniaCiasto nakładamy do foremek na ok 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Dodatkowo: Dowolna masa ( u mnie tym razem akurat była gotowa masa śmietankowa Dr.Oetkera barwnik niebieski ciasteczka "Pieguski" śmietankowe draże odrobina brązowej masy cukrowej Masę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, na koniec dodajemy odrobinę niebieskiego barwnika. Szprycą cukierniczą nakładamy krem
Słodka Kraina Wypiekówkrem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto
Corner With Recipesciasta. Rogi te wcześniej posmarować białkiem, by się zlepiły. Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego do temperatury 200-210 st.C piekarnika i piec około 15 minut. Trzeba obserwować by się za bardzo nie spiekły. Ciastka mają być w kolorze złota, a nie mocnego brązu. Po upieczeniu lekko przestudzić, zdjąć delikatnie z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem
In my kitchenciasto na jakąś ważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak nie było nudno, gotowe wypieki możemy fantazyjnie ozdobić. Dziś chciałabym zaproponować Wam dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka do ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni. Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem
Ciastkozercy