proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Posypujemy wierzch lekko mąką pszenną i układamy truskawki i rabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia(...)się w niej rozpuścić czekolada. Nie gotujemy! Gdy śmietanka będzie ciepła, zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce ubijamy masę na krem. Wykładamy go na warstwę różaną. Całość przykrywamy biszkoptem z owocami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty
Wrzosowa Polanapokryte). Wałki zawinąć w folię (aluminiową lub spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (wałki muszą stwardnieć). Po wyjęciu z lodówki odwinąć z folii i pociąć ciasto ostrym nożem na talarki o szerokości ok. 1,5cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 18 minut (piec, aż ciastka nabiorą(...)dekoracji: W misce połączyć ze sobą kawę rozpuszczalną, masło i łyżkę wrzącej wody. Mieszać aż kawa całkowicie się rozpuści. Następnie dosypać cukier puder. Wymieszać do połączenia składników. Jeśli masa - krem jest zbyt twarda dodać pół łyżeczki wrzącej wody i ponownie wymieszać do uzyskania właściwej konsystencji. Na wierzch każdego ciasteczka położyć łyżeczkę polewy kawowej i połówkę orzecha pekan. Podawać
Mania Wypiekaniakawy; 1 łyżka amaretto; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; Wykonanie: Wszystkie składniki razem wymieszać. W każdej muffince zrobić otwór (wydrążyć dziurę). Otwory napełnić nadzieniem, tak aby były całkowicie wypełnione. Ciasto z wydrążonych otworów można zjeść:) Składniki na dekorację: 200 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 3 łyżeczki żelatyny; 250 g serka mascarpone; kakao ciemne do posypania; Wykonanie: Żelatynę namoczyć(...)cukrem. Żelatynę podgrzać nad palnikiem, aby się rozpuściła (nie gotować!). Cały czas miksując śmietanę wlewać ciepłą żelatynę. Do lekko stężonej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzonym kremem (lekko sztywnym) dekorować muffiny. Najlepiej jest to robić za pomocą worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na zakończenie muffiny posypać ciemnym kakao ( przez sitko
In my kitchenKruche ciasteczka z kremem nutella są pysznym dodatkiem do herbaty lub kawy o każdej porze dnia. Są to proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, potrafi je wykonać nawet dziecko. składniki na około 20 ciasteczek 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki nutelli 2 łyżki jogurtu naturalnego przepis(...)miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy, dodajemy również nutellę oraz mąkę na końcu wlewamy jogurt. Dłonią wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczamy je dłonią i widelcem odciskamy kratkę. Ciasteczka przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 15 minut
Smakowite Daniaweekend zamiast ciasta był deser. Po części zdrowy, bo zawierający jagody i banana, z drugiej strony kaloryczny dzięki bitej śmietanie, ale tak to już z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta(...)łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 380 g mrożonych lub świeżych jagód (może być więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę
Passions hobbies lifeSkładniki 1 1/2 szkl. orzechy laskowe ,lub włoskie 170g 6 dużych białka jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1/2 rodzynek opcjonalnie, mogą być
mojej kuchniSkładniki 1 1/2 szkl. orzechy laskowe ,lub włoskie 170g 6 dużych białka jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1/2 rodzynek opcjonalnie, mogą być
w mojej kuchniDziś na moim stole gości pyszny sernik na zimno bez pieczenia. Pracochłonny może nie jest tylko wymaga czasu by go przygotować. Myślę ze warto poświecić czas
Kulinarne pyszności MolkiJeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, które zostają nam po pączkach czy faworkach. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Inspirację do tego przepisu znalazłam na
Passion of Cookinghttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tort, który zrobił furorę na urodzinach mojej mamy. To była c zysta improwizacja zakończona sukcesem. W smaku
Di gotujeŚwietnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy
Słodkości i nie tylkomieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy. Masę wykładamy na zapieczony spód, układamy na niej pierniczki. Masa czekoladowa: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy na puszysty krem wraz z cukrem i roztopioną na parze czekoladę. Porcjami dodajemy ser oraz serek homogenizowany i budyń czekoladowy. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek(...)piekarnika do 160 st C na godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga). Uwaga
Słodki Zakątekbardzo aromatyczne – sprawdzą się nie tylko jako przekąska na imprezę czy na domowy wieczór z Netflix’em, ale będą też świetnym dodatkiem do przeróżnych dipów, sosów, sals, past, zup kremów, grillowanych sałatek czy hummusu . Odmierzamy sobie potrzebną ilość ciepłej, ale nie gorącej wody (w temperaturze 45-50°C), wsypujemy do niej cukier i suszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. W temperaturze(...)mąki drożdże powinny już mocno pracować. W misie miksera mieszamy mąkę z solą i drobniutko posiekanymi listkami rozmarynu. Wlewamy zapienione drożdże, dodajemy 2 łyżki oliwy i łączymy składniki ciasta. Całość wyrabiamy około 8 minut, do czasu aż drożdżowe ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody, albo ciasto będzie zbyt mokre — dolewajcie
Karo in the Kitchenczarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa, ma fajny oryginalny smak, czerwony barszcz z kołdunami z kaczką (19 zł) - barszcz jest lekko pikantny, esencjonalny, to są idealnie(...)cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem (34 zł) - sałatka wygląda ładnie, lecz jest zupełnie bez wyrazu
Kulinarne przygody Gatitycukrem. Łączymy ze sobą składniki suche i mokre, ciągle mieszając mikserem. Do całości ciasta lub połowy dodajemy barwnik, ponownie mieszamy dokładnie do uzyskania ładnego koloru. Barwnika użyłam do połowy ciasta w ilości dużej szczypty, ponieważ używam barwników w proszku nabrałam na czubek małej łyżeczki do herbaty. Placki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej teflonowej patelni z obu stron. Jeżeli placuszek pokryje(...)oraz skórką z limonki lub cytryny. W drugiej połowie mleczka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Następnie wlewamy do gotującego sie mleka i ciągle mieszamy aby nie powstały nam grudy tylko, płynny krem kokosowy. Studzimy i zimnym polewamy nasze placuszki
Życie zaczyna się w kuchninajlepsza z najlepszych to Pszenna typ 500 Ekologiczna z Młyn Kopytowa 200 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do kielicha miksera i miksujemy. Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolewamy mleka, jeśli za rzadkie posypujemy mąką pszenną. Smażymy na złoty kolor. Z podanej porcji wychodzi 5 naleśników. Ja zazwyczaj swoje smażę dość cienkie na patelni(...)opakowanie cukru waniliowego do ozdoby i smaku zostawiamy kilka truskawek Przygotowanie: Podobnie jak w przypadku naleśników, wszystkie składniki do blendera, blendujemy i nadzienie gotowe ;) PS.Rozświetlenie zdjęcia spowodowało, że krem stracił swój różowy kolor ;( Do akcji dołączyły: Kasia Madej , Joasia Łyga , Marzenka Szkodzińska , Dorotka Owczarek , Mal Gosia
Życie zaczyna się w kuchniMuffinki Reniferki 17. Puszyste pierniczki 18. Muffiny kokosowo-karmelowe 19. Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki jaglane a'la Rafaello 33. Żurawinowy wieniec(...)pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet
Czerwona Porzeczkawegetarian. Nie jestem w stanie streścić Wam wszystkich zawartych informacji, tak jest ich wiele. W części praktycznej znajdziemy przepisy podstawowe, które musimy znać przechodząc na dietę paleo - tj. bulion, ciasto kruche, czy naleśniki. W kolejnej części są zupy np bardzo apetycznie wyglądająca zupa po cygańsku, dania mięsne (znalazłam tu 2 pyszne przepisy na mój ulubiony boczuś), bez mięsne apetycznie wyglądający(...)koktajle dla odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy są opatrzone takimi zdjęciami, że aż ślinka cieknie, ja nabrałam smaku na kilka z nich, a póki co przygotowałam krem z buraków na który przepis znajdziecie w kolejnym wpisie (klik). . Podsumowując po lekturze jestem książką absolutnie zachwycona, zarówno częścią teoretyczną jak i smakowicie się zapowiadającymi przepisami, zwłaszcza, że autorki
Cynamonowe szczęścieokoło 20 minut. Ciastka powinny być lekko rumiane. Po wystudzeniu z każdego ciastka od spodu wydrążyć łyżeczką małe wgłębienie do nałożenia masy. Wydrążone okruchy pozostawić. Nadzienie okruszki z ciasta 1 szklanka domowej nutelli (przepis) Wszystko razem wymieszać i smarować masą każde ciastko. Sklejać po dwa razem. Dekoracja 1 szklanka mleka barwnik żółty, czerwony, pomarańczowy cukier Szklankę mleka podzielić na trzy(...)Każde ciasteczko moczyć kolejno w barwnikach z każdej strony, a następnie obtaczać w cukrze. Pozostawić do wyschnięcia , a najlepiej na całą noc. Żródło mojewypieki.com Zamiast nutelli można wykorzystać dowolny krem lub dżem. ciasteczka brzoskwinie
O kuchni z uczuciemMuffinki zdecydowanie dla amatorów kokosu :) Delikatne, lekko cytrynowe z dużą ilością kokosu. Nam smakowały bardzo :) Idealne na słodki podwieczorek, z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam! :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny(...)masło i sok z cytryny, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Formę wyłożyć papilotkami, nakładać do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem: 125 serka kremowego naturalnego Apetina 25 ml kremówki 2-3 łyżeczki cukru pudru 25 g płatków kokosowych Serek wymieszać z kremówką i cukrem pudrem. Odłożyć do lodówki na kilka minut
Domowa cukiernia Ewyubitych z cukrem białek. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy 60 g mąki i dalej mieszamy trzepaczką podciągając ją do góry, aby biszkopt jak najlepiej napowietrzyć. Do przygotowanej formy wykładamy ciasto,wyrównujemy je łopatką. Biszkopt pieczemy ok. 10-12 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Drugi biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób. Poncz(...)jajka, dodajemy 100 g cukru, 100 g soku z limonek i wstawiamy garnek na palnik. Masę podgrzewamy na średniej mocy palnika , cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka i gęsta Gdy masa będzie już gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy
w mojej kuchnikółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek. Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem. W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka. Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których jeden koniec maczam w rozmąconym jajku i obtaczam w suchym maku. Kapelusze i spody piekę(...)rozprowadzam proszek budyniowy. Resztę mleka gotuję z cukrem waniliowym i na gotujące wlewam budyń. Wierch nakrywam folią zabezpieczając przed utworzeniem się kożucha. Masło miksuję z cukrem na puszysty krem i dodaję zimny budyń oraz zmielone orzechy.Kremem napełniam kapelusze, przykrywam spodem z otworkami, w który m umieszczam nóżkę grzybka. Składniki na polewę rozpuszczam na wolnym ogniu, studzę i smaruję kapelusze
Ciasteczkowy Potwóroraz kremówką. Do tego orzechy i tarta czekolada. Zapraszam ! Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki * 5 śmietanfixów * 3 łyżki cukru * pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz gorzka * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku(...)proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno. Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie. Każdy blat nasączyć
Magiczne Życie Marty