Gnocchi w sosie serowym 353dodajemy jedno rozmącone wcześniej żółtko, pieprz, mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę w ilości około ¼ części masy ziemniaków, czyli w tym przypadku ok 170g i wyrabiamy jednolite ciasto. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na kilka części, z których formujemy wałki o średnicy około 1cm i tniemy na dwu centymetrowe kluski. Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie widelca, w taki sposób aby odcisnęły(...)pleśniowy jest na tyle słony, że soli można dodać dosłownie szczyptę. Kluski podajemy gorące polane gorącym sosem. kluski gnocchi Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów Przepis na Tureckie Pide Artykuł Gnocchi w sosie serowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
Zdrowy sos karmelowy bez cukru 258składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja! Zdrowy sos karmelowy bez cukru 2017-05-05 18:53:17 Oceń Zapisz przepis(...)słoiczka i przechowuj w lodówce kilka dni. Wskazówki Możesz użyć dowolnego mleka roślinnego - ja użyłam kokosowego, ale możesz wybrać bardziej neutralne w smaku jak np. ryżowe (unikaj tych dosładzanych) Krem w zależności od upodobań i przeznaczenia możesz przygotować w wersji gęstej lub bardziej lejącej, dlatego dolewaj mleko stopniowo aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Użyłam oleju kokosowego nierafinowanego, ale jeśli chcesz uniknąć
Powiedz dietom nie
Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy 196pokazanie wszystkich przepisów. Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam... Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące. Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)przemiennie z mlekiem. Na koniec dodać orzechy i pianę z białek. Blaszka 26/37. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.. Wystudzić. Przygotować krem: mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kasze mannę, cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny
Kubki smaku
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 557Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie
Codzienna kuchnia niecodzienna
CHŁODNIK TRUSKAWKOWY. 259Szykując się do pracy, nie myślę o tym, że zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną
W kuchni Karmel-itki
Babka z fasoli 196Babka z polewą adwokatową Jak święta Wielkanocne to i ciasto . Wielkanoc moim zdaniem bardzo mocno kojarzy się z babką. Postawiłam na jej zdrowszą wersję. Babka piaskowa została wyparta przez ciasto, które ma w sobie dużo błonnika i żelaza. Babka z fasoli to taka analogiczna wersja brownie z fasoli. Babka ta jest mokra, ale jej miękisz nie jest ciężki. Smakuje wyśmienicie(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna Do ozdoby: jajeczka czekoladowe Mixit 150 g czekolady 50 ml mleka 100 g masła Fasolę odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki krem. Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku wciąż miksując. Do masła z cukrem i jajami dodajemy posiekaną czekoladę, mąkę kukurydzianą, zmiksowaną fasolę, proszek do pieczenia, a także
MamaOskarka
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą 201zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio z dodatkiem lawendy kręcę domowe kremy i masła do ciała. Tym razem ze sklepowej półki zdjęłam brzoskwiniowy dżem z lawendą firmy Łowicz. Lawenda jest wyczuwalna w konfiturze, lecz nie dominuje smakowo. Pomyślałam, że drożdżóki, które często(...)dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka
Raj dla Podniebienia
Stefanka, czyli ciasto bez pieczenia 244zjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej Składniki (użyłam tortownicy o średnicy(...)Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem i warstwą ciastek. Na ciastka wyłóż połowę masy. Na krem warstwę ciastek, a na ciastka połowę dżemu. Na dżem połóż pozostały krem, przykryj warstwą ciastek i dżem. A całość polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (możesz do niej dodać łyżkę
greenscarf
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 185uzywam i bardzo lubie jego subtelny,lekko slodki posmak.Wiele drozdzowych buleczek upieklam juz z dodatkiem mleka kokosowego.W tej babce dodatkowo wykluczylam dodatek masla ,zastepujac je wylacznie tlustym,aksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie(...)bialy puszysty kogel-mogel do ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki przekładaniec 514Składniki: 2 paczki herbatników Banitki 1 budyń śmietankowy 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżkę mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny ''Palma'' 1
kgwjanczewo
Tiramisu - dzień na włoska nutę 174Po wczorajszym "blue mondey" czyli najbardziej depresyjnym dniu w roku, który niestety i mnie dopadł stwierdzam, że przydała by się odrobina czegoś na pocieszenie, bo
Bon appetit mon amie
Tiramisu. 287Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach. Składniki: 500
Kulinarny karnet Christophera
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis 311odcedzeniu na 5 min. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodajemy sól, pieprz, dwa roztrzepane żółtka i stopniowo szklankę mąki pszennej, jednocześnie wyrabiając jednolite ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka równych części, z których formujemy wałki o średnicy około 1 cm, a które następnie tniemy na dwu centymetrowe kluski. Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie widelca, w taki(...)gnocchi podajemy na gorąco polane aromatycznym sosem grzybowym udekorowane kilkoma listkami bazylii. Gnocchi w sosie grzybowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Gnocchi w sosie serowym Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Artykuł Gnocchi w sosie grzybowym – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
Owocowy deser wprost ze Skandynawii 233dziwnej, szaro-błotnistej zimie nie mogę oprzeć się soczystym kolor. Znoszę więc do domu czereśnie, nektarynki i truskawki, z ogrodu przynoszę rabarbar i tworzę, na przekór aurze, letnie ciasta i desery. Jest pysznie! Tym razem mam dla Was przepis z Bage og sylte , nr 1/2016. Nie mogłam oprzeć się tym pysznie zapowiadającym się warstwom. Jest więc idealnie gładki i soczyście(...)rabarbarowy: 425 g oczyszczonego rabarbaru 1 jabłko 75 g cukru 50 ml wody mus z czerwonych owoców: 125 g truskawek 100 g malin 75 g cukru 75 ml wody krem: 500 g skyra (gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego) 250 g serka mascarpone 20 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g malin 125 g truskawek listki mięty
Pożeraczka, czyli raz adobrze