ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:49/67)

Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 306

woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim fanem i z trudem się powstrzymuję

Food Square
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 307

odrobiną mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna, ciemna, jasna, na zmianę do wyczerpania obu mas. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam 55-60 minut,  na końcu sprawdzając patyczkiem, czy babka się upiekła (tzw. test suchego patyczka).  Pozostawiłam do wystudzenia w foremce. SMACZNEGO! **** Pozdrawiam wiosennie, pomimo zimowej aury. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 141

mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około 25 minut ( wierzch możemy lekko posypać pokruszonym batonikiem ). Po wyjęciu z piekarnika, babeczki posypujemy batonikiem, jeżeli niektóre babeczki zbytnio wyrosły, możemy je lekko przygnieść, wkładając do środka trochę karmelu. Smacznego

Słodkie Przyjemności
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 259

pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak wałkować), a później nakładamy na formę i dociskamy palcami do dna oraz boków. Nadmiar po bokach odkrawamy. Na koniec dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. W czasie kiedy się piecze, można przejść do punktu nr 3. 3. KARMELIZOWANIE OWOCÓW (10 min) Gruszkę i jabłko(...)podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, a następnie wsypujemy owoce. Na średnim ogniu smażymy owoce ok. 5 min – muszą być nadal lekko twardawe i równomiernie oblepione karmelem. Pod koniec obsypujemy je cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 4. MASA Z CZEKOLADĄ (7 min) Jajka wbijamy do miski, dodajemy biały i brązowy cukier (można dodać też tylko jeden

Nerds Kitchen
PIERNICZKI BRUKOWCE 371

mnie trwało to około 6 minut). Do karmelu rozpuszczonego już w wodzie dokładamy resztę cukru, miód i przyprawę do piernika, wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie

RAROSSA
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 225

została zmniejszona.  Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie. Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok,  więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany, a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką. Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was słodko i wiśniowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 203

farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i zagotowujemy.Plastry gruszek i orzechu układamy w rondlu i karmelizujemy. Na koniec wrzucamy do karmelu listki szałwii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 199

kartonie miałam wskazówkę żeby dodać banana do surowego ciasta i tak podgrzać. Zrobiłam tak z jasnym i.. no smakowało jak surowe bo przecież bananowa paćka się nie upiecze. Jak wrażenia? Wszystkie proszki ładnie pachną czym tam powinny. Po upieczeniu najsilniej pachniał piernik (mikrofalówka ze 2 dni jeszcze zapach trzymała ;D). Karmelu się obawiałam w smaku, ale.. w ogóle

W kuchni bez szafek
Pierniczki bez leżakowania 410

cynamon- z cukru przygotować dość ciemny karmel- karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników- całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany- sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić

Smakołyki Bereniki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 218

krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna.Aby nadać tym pierogom orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się(...)rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych pierogów, zawijać falbankę, spędziłam przyjemne chwile przy ognisku, zjadłam mnóstwo smakołyków.Więcej zdjęć na fanpage'u: W KUCHNI KARMEL-ITKI.   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 221

Przykładam wycięty kształt zajączka i za pomocą noża, wycinam.  Układam zajączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.   Następnie, podsypując mąką, rozwałkowuję jasne ciasto na około 0,2 cm. Za pomocą kieliszka od wódki, wycinam małe kółka. Każde z kółek smaruję od spodu białkiem i delikatnie dociskam  do zajączków. Ma być to  pyszczek. Tak przygotowane zajączki wkładam(...)przyciskam do zajączków. Aby je przymocować, na środku mocno wduszam po jednym  groszku czekoladowym na każde oczko.  Zostawiam na około 30 minut, aby oczka stwardniały. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 252

raju! Dużo miłości, radości i uśmiechu na twarzy! Samych sukcesów, samych powodzeń, a o niepowodzeniach zapominajcie jak najprędzej, jakby ich w ogóle nie było. Szczęśliwego Nowego Roku! życzy Karmel-itka Przy tej okazji zapraszam na.. coś sylwestrowego. POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ/autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta(...)kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory, przykrywamy czapeczkami i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy

W kuchni Karmel-itki
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 186

zagotowujemy. Pozostały cukier dodajemy do gorącego karmelu, dokładnie mieszamy - a gdy całość się w miarę dokładnie rozpuści dodajemy płynny miód, przyprawy, zgotowujemy i ostudzamy.  Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte

Symfonia Smaków
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 235

przesiewam do miski, dodaję sól, cukier i nie gorące ziemniaki.Wsypuję drożdże, dodaję pozostałe składniki. Dodaję tyle wody, aby ciastobyło elastyczne, lekkie i gładkie. Na samym końcu wlewam oliwę.Ciasto musi z łatwością odchodzić od dłoni. Formuję kulę i zostawiam na około 30-40 minut aż wyrośnie, przykryte folią spożywczą.Następnie ponownie wyrabiam, odstawiam na 25 minut w foremce(...)czasie wstawiam chlebdo nagrzanego pieca, piekę 20 minut w 220 stopniach, po czym 10-15 w 160 stopniach, dla chrupiącej skorupki.Studzę po wyjęciu na kratce.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 268

powinno być gładkie).  Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką samą porcję ciasta. Piekę je 13-15 minut w 200 stopniach. Na kwadrans po wyłączeniu pieca zostawiam je wewnątrz, aby nie upadły. Następnie studzę  całkowicie. lukier: ok. szklanka cukru pudru 1 białko(...)stopniowo cukier puder,  ciągle ubijając. Kiedy cukier dobrze połączy się z białkiem i będzie mieć odpowiednią dla nas konsystencję, dekorujemy. Zostawiamy, aż lukier stwardnieje (jakieś 20 minut). SMACZNEGO! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki