ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:35/67)

Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 233

lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta  dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem i posypałam mieszaniną cukru waniliowego i karmelu. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu(...)wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła.  Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 193

wsypuję 1/2 szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn. W ten sposób  powstaje nam świetna konfiturka do podania. Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję.  SAMCZEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 475

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 321

sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny 286

wiosna pełną parą! Wreszcie mogę usiąść na tarasie z filiżanką herbaty i pysznym, domowym ciastem oraz oczywiście dobrą książką! Sezon rozpoczęłam szybką i słodką (choć ma niewiele cukru!) tartą z pysznym karmelem i delikatnym, puszystym kremem z kaszy manny! Idealna słodycz i przekąska po ciężkim dniu :)  Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny Na początek muszę Was przeprosić(...)fasolę), a następnie kolejne 10 - 15 minut bez obciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Orzechowiec + film 246

Orzechowiec to przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje a także święta. Przełożone masą budyniową i warstwą orzechów w karmelu smakuje obłędnie, może być znakomitym dodatkiem do kawy nie tylko dla amatorów słodkości. Dodatkowo można je jeszcze przełożyć konfiturą wiśniową dla wzbogacenia walorów smakowych. składniki na blachę(...)ciasto 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka                                          krem 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 600 ml mleka 100 g masła

Smakowite Dania
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 450

idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", wyd. WAM, str. 126.Składniki: Ciasto:1/2 kg miodu1/2 kg margaryny1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)6 żółtek4 jajałyżka sody1 proszek do pieczenia1 łyżka kakao2 opakowania przyprawy do piernikamąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania

RAROSSA
Ciasteczka z karmelem i orzechami 134

czas na domowe ciasteczka. Jak zwykle w tym okresie pieczemy ich bardzo dużo, więc niektórymi postanowiliśmy się podzielić. Dzisiaj pyszne kruche ciasteczka z karmelem i orzechami. Słodkie, orzechowe, w sam raz na święta. Przepis Składniki: Ciasto: 220 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mleka 100 g miękkiego masła Nadzienie: 40 g masła(...)Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy różne kształty, najlepiej o średnicy 4-5 cm. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175’C (termoobieg 160’C) i pieczemy około 8 minut, aż staną się jasno żółte. Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód. Ciągle mieszając na średnim ogniu, czekamy, powstanie jasno brązowy karmel. Odstawiamy

KasiaiKrzysiu.pl
Sernik Karmelowo – Orzechowy 153

składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi orzechami. Wstawiamy do lodówki, na kilka godzin lub całą noc.                 The post Sernik Karmelowo – Orzechowy appeared first on Made

Made By Mom And Son
Migdałowiec wg Siostry Anastazji 180

Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy - masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka skondensowanego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastzaji

Pychotkaaa
Grillowane jabłka z cynamonem 140

deser z grilla rewelacyjnie smakuje jesienią albo zimą. Tak przygotowane jabłka możemy wykorzystywać do ciast, podawać z lodami waniliowymi lub podawać same polane odrobiną karmelu. Składniki: 2 jabłka, pokroić na ½ cm plastry lub ćwiartki ½ szklanki wody ¼ szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie w dużej misce łączymy wodę

naRuszcie
Miodownik z orzechami 820

moim domu na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodownika pełnego orzechów i miodu zatopionego w karmelu ....... Życzę Wam miłego świętowania, u mnie śnieg prószy zrobiło się wreszcie prawdziwie świątecznie...:) Składniki Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 1/2 szklanki drobnego cukru 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka

Wanilia i Kardamon
Baka majonezowa z masą krówkową 171

Święta za pasem więc czas pomyśleć o przepisie na jakąś pyszna babkę :)  Ja wynalazłam  babkę majonezową z karmelem w książce Thermomix .     Przyznam się że nigdy nie piekłam ciasta  z majonezem ale to jest pyszne

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto piankowe - bez pieczenia 658

sernikach na zimno. Jeśli  masa wyjdzie wam gęsta całe ciasto będzie piankowe, jedna i druga opcja jest super smaczna  Dekoracja ciasta: Rozpuściłam cukier z odrobiną wody tworząc gęsty ciągnący się karmel.  Na papierze do pieczenia położyłam  łyżkę wazową dnem do góry, po czym fantazyjnymi ruchami pokryłam ją stróżkami karmelu tworząc koszyczek, który po kilkudziesięciu sekundach

W kuchennej krainie
Pierniki. 150

powstały grudki, następnie dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min.  A teraz tylko rodzinne malowanie

Kuchnia Beaty