Słodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi!Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem
Ostra na Słodkookazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można dodać likier Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego.Czas przygotowania: 60 minut (poza chłodzeniem ciastaPorcje: 20 Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki,¼ szklanki cukru pudru,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,200 g schłodzonego masła,2 żółtka,Skórka otarta z jednej
SzczyptaSmaQszklanki mąki 2 jajka1,5 szklanki mleka75g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczeniaszczypta soli sos karmelowy ( z tej porcji uzyskamy małą filiżankę karmelu)4 łyżki cukru białego1/4 szklanki wody8 łyżek śmietany 30%2 łyżki masła dodatki ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki)serek brie plastry boczku(...)proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron karmel - na patelnię teflonowa wsypuje i rozprowadzam równomiernie cukier- podgrzewam patelnię nie mieszając cukru, aby równomiernie zaczął brązowieć (uważamy, aby nie przypalić
Basia w kuchniPiegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam. Składniki: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła (250g(...)suchego maku Karmel: 1/2 szklanki cukru 1/8 kostki masła o wadze 250g 2-3 łyżki wody 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Dekoracja: kolorowe kandyzowane owoce Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie
Ciasteczkowy Potwórszklanki mleka ( nie dodajemy cukru gdyż naleśniki jako całość będą bardzo słodkie) Masa twarogowa: 100 gram ser twarogowy łyżka cukru waniliowego Karmel: 2 banany pół szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto naleśniki mieszamy razem...smażymy cienkie naleśniki... z podanych wartości wychodzi 5 naleśników...Ser i cukier mieszamy.W rondlu z dwoma łyżkami cukru
NaKońcuJęzykaprawdziwe masło i najlepszy miód jaki mam. Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który Wam szczerze polceam smakuje jak karmel. Ponadto jest bardzo zdrowy. Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam
SMYKWKUCHNIpołączenia słodyczy czekolady i słoności paluszków był wręcz genialny. Nie przyszło by mi jednak wtedy do głowy by odtworzyć ten smak w cieście... Mocno czekoladowy mazurek na kruchym razowym spodzie, z warstwą słodko-słonawego karmelu. Połączenie smaków które na pierwszy rzut wydają się nie do połączenia, ale efekt bardzo przyjemnie zaskakuje kubki smakowe :-) Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki: Spód(...)zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wrzucić do miski, wsypać cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i żółtko. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm - formy do tarty lub tortownicy wyłożyć papierem
maniapieczeniapysznego. Składniki : 4 łyżki mąki 1 małe jajko 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli słodki syrop np. karmel, golden syrup, syrop z agawy, syrop daktylowy Polanie słodkim syropem jest istotne, ponieważ ani mniszki ani cynamonowe ciasto naleśnikowe nie jest słodkie Przygotowanie (10 minut): - odcinamy liście oraz łodyżki. Łodyżki odcinamy najwyżej
Pora na pora i pomidoramasą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów(...)czekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki dekorowane posypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę
SzczyptaSmaQWszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć dno. Następnie dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i zakrywamy je ciastem tak, żeby nie było ich widać. Wierzch posypałam cukrem cynamonowym, karmelem i wanilią oraz czekoladą. (Przyprawy do deserów) Pieczemy w temperaturze ok 180 C przez ok. 15-20 minut. SMACZNEGO
The Sweet DamselSolony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy
Ostra na Słodkojestem fanką mocnej dawki słodkości, chociaż słodycze lubię :) Zawsze wybieram jednak te mniej słodkie. Nie przepadam za lukrem, karmelem, masą krówkową, bezami i innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ... zjem grzecznie bez wydziwiania. Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet. Dziś podaję prościuteńki przepis
Walijskie Pichceniezwykle na ostatnią chwilę ale się udało i jestem. Dziś na kolejne spotkanie w Lubelskim Kociołku pod hasłem jabłka przygotowałam małe, słodkie tartaletki z jabłkiem usmażonym w karmelu i żurawiną. Są kwintesencją jesieni i tego co w niej najlepsze. Złoty kolor karmelizowanych jabłek jest idealnym odzwierciedleniem naszej pięknej, polskiej, złotej jesieni. W akcji uczestniczą: Edyta - http://www.pasjasmaku.com/2014/10/muffinki-mini-szarlotki.html Marta - http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com(...)łyżeczka esencji waniliowej Do dzieła!!! Ciasto kruche zagniatamy, połową wykładamy foremki do małych tart. Resztę ciasta oraz gotowe foremki wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i smażymy go - NIE MIESZAJĄC - aż powstanie złoty karmel, wrzucamy do niego jabłka i żurawinę delikatnie mieszamy. Polewamy esencją i dodajemy cynamon, skórkę z cytryny
sierotka maRysia w kuchnimasa zacznie delikatnie tężeć, wylewam nieco na spód wystudzonego biszkoptu. Wykładam porcję kryształków, zakrywam masą. Znów kryształki, masa. Musi zakryć wszystkie kryształki. Tak przygotowane ciasto wkładam na minimum 1,5 h do lodówki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki