ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:477/762)

Racuchy drożdżowe wg Siostry Anastazji 288

cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić w garnku trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki - ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. Smażyć jak w przepisie na racuchy z jabłkami. Źródło: 173 specjały Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Chleb z jabłkiem i bananem 191

Składniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej  ( u mnie pszenna

Proste Potrawy
delikatne placuszki z jabłkami 87

wanilinowy szczypta soli 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko mleko,woda(ile potrzeba) Sposób przygotowania: Do utartych jabłek dodajemy jajko i suche składniki.Dokładnie wszystko mieszamy.Następnie dodajemy płyn. Konsystencja powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym.Podajemy wg.uznania z cynamonem,cukrem,śmietaną lub nutellą. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Jabłka pod kruszonką 305

Polecamy wszystkim szybki, przepyszny sposób na deser. Składniki: 1,5 kg jabłek garść rodzynek pół łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki  Kruszonka: 2 łyżki

kgwjanczewo
KROKIETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM 104

Dzisiejszy dzień choć wolny od pracy mogę zaliczyć do tych bardzo intensywnych. Dwa ciasta upieczone w ramach testowania przepisów do książki kulinarnej, którą ma wydać Urząd Miasta Opola, z przepisami mieszkańców. Mmmmm w kuchni unosi się do tej pory zapach jabłek i cynamonu, który nota bene uwielbiam. Ale nie tego mi dzisiaj było trzeba, aby zaspokoić moje kulinarne zachcianki(...)farszu przypomina mi smak ulubionych hot-dogów z pieczarkami, smak sprzed ładnych kilkunastu lat z nieistniejącej już budki, przy nieistniejącym już kinie "Odra" w Opolu. SKŁADNIKI:      ciasto 1 1/2 szklanki mleka  1 szklanka wody  mąka   2 żółtka szczypta soli farsz 800 g. pieczarek 2 cebule sól pieprz sos sojowy 1 łyżka oleju

Kuchnia w opałach
Rożki z serem i rodzynkami 141

pierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
Mini Apple Meringue Pies & wyniki konkursu u bistro mamy 126

Najpierw o tych pysznych, kruchych tartach z jabłkami i bezą, a później o konkursie :) Bliższa jest mi w tym względzie nazwa anglojęzyczna, stąd tytuł taki

bistro mama
Zapiekane owoce pod kruszonką z figami ;-) 189

kruszonką czyli wszystko to co najlepsze, bo chyba każdy z nas uwielbia kruszonkę na cieście i często pewnie zdarzało się Wam podskubywać ją z ciasta ;-) mi też! Owoce które użyłam: - brzoskwinie z puszki - jabłka - świeże figi składniki na kruszonkę: - masło - cukier kryształ - mąka pszenna Proporcje jakie należy zachować robiąc kruszonkę: 1 część masła (np. 4 łyżki), 1 część

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka marchewkowe 145

marchewki startej na cienkich oczkach tarki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.  A jak ktoś nie ma weny na lepienie

Blondynka Gotuje
Bezglutenowe placuszki kokosowe z mąki teff z jabłkami 128

Pewnie nie wszyscy z Was słyszeli o mące teff... A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa i posiada wiele zastosowań w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy wypieku chleba, ciast, ciasteczek oraz w przyrządzaniu naleśników, placków lub kleików, jak również jako zagęszczasz do zup i sosów. Mąkę teff powinni docenić zwłaszcza osoby z nietolerancją glutenu i białka. Poza tym ziarna teffu(...) Ponadto: masło/olej do smażenia Wszystkie składniki na placki dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać jabłka - uprzednio pokrojone w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.   Mąka teff

Di gotuje
Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach 4892

lekko cytrynowym posmakiem plus bita śmietana i migdały – mówię Wam: Niebo w gębie! :) Herbatniki można zastąpić biszkoptami. Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)Ostudzić. Na dno blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć folię spożywczą. Na dno poukładać herbatniki. Wyłożyć mus z jabłkiem, a na niego następną warstwę herbatników. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, żelatynę. Wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta posypać migdałami. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj

Kulinarne Przeboje
Seromakowiec 175

żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa(...)mocno mleko  i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa:  masło utrzeć

Szczęśliwa kuchnia
Seromakowiec 178

żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa(...)mocno mleko  i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa:  masło utrzeć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 138

jeszcze słodzić i słodzić i się zachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia. A ciasto marchewkowe będzie stałym gościem waszego domu. Składniki: 150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 225 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów(...)pieczenia i migdałami. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy, posypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już

Made By Mom And Son
Ciasto jabłkowe z makiem 80

łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem(...)dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą

przepisy- Milki