ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:479/762)

Domowy zakwas na chleb - to proste 222

Drożdże tzw. kwasowe, namnażają się w cieście luźnym, w obecności dużej ilości tlenu w temperaturze 24-26' C Pożądana obecność obydwu kwasów powinna wynosić: 75-80% kwasu mlekowego i 20-25% kwasu octowego. Musisz pamiętać, że zakwas to żywy organizm, dlatego też bywa kapryśny i dość nieprzewidywalny. Raz pachnie jabłkami i rośnie jak szalony, innym razem octem i musisz(...)PRZYGOTOWANIE ZAKWASU  Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista 2000 (drobno mielona) woda wysoki słoik czas Przygotowanie: faza I - wymieszać 50 g mąki z 50 ml wody, aby powstało gęste, gładkie ciasto. Woda powinna być ciepła, około 30' C. Przykryć słoik niezbyt szczelnie (składam poczwórnie folię aluminiową i przykrywam słoik jak nakrętką). Postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny, po 12 godzinach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kiszonymi ogórkami 67

Surówka z kiszonymi ogórkami to smaczny i zdrowy dodatek do tradycyjnego obiadu. Przygotowanie kilka ogórków kiszonych 1 mniejszy por 1 marchewka 1 jabłko odrobina oleju Przygotowanie

Wasze Przepisy
Kaczka z pomarańczami i jabłkami 109

Kaczka z pomarańczami i jabłkami aromatyczna kaczka na każdą okazję Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna

Cztery Fajery
Jabłka w sosie waniliowym 179

Delikatne jabłka połączone z wykwintnym sosem waniliowym, a ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny. Składniki: 2 jabłka  4 łyżeczki konfitur z jeżyny  2

kgwjanczewo
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 315

jabłka lub naczynia z wodą a nawet kawałkiem chleba. Wszystko po to, aby nam pięknie zmiękły do Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam pierniczki w całkiem sporej puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne, po włoskiej babie panettone, z motywami świątecznymi. Ciasto

Mieszam w Garnku
Przekładaniec świąteczny 188

wydaje, a w dodatku ładnie się prezentuje.   Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki(...)minut, każdy placek pieczemy osobno. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż będą się rozpadać, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek

Bajeczna Kuchnia
Szybkie ciasto z samych białek 186

Ekspresowy pomysł na wykorzystanie białek. Szybki, prosty i co najważniejsze pyszny! polecam także: Biszkopt z samych białek- z jabłkami Składniki: 6 białek 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki octu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 śnieżki 400 ml mleka ½ kg dowolnych owoców tłuszcz do formy Wykonanie: Z białek ubić pianę na sztywno, dodając(...)międzyczasie wodę, cukier, ocet oraz cukier waniliowy. Przygotować formę, wlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami

Tradycyjna Kuchnia
Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką 146

mnie dzisiaj muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki(...)mnie tortowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła  1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej) 2 duże jabłka Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego Masło roztapiam, studzę. W jednej misce mieszam suche składniki, w drugiej mokre, dodaję przestudzone, roztopione masło. Do mokrych

kruche babeczki
Ciasto kruche z truskawkami bezową pianką 130

Ciasto kruche z truskawkami kojarzy mi się z takim klasykiem wśród ciast, zwłaszcza gdy latem jest duża dostępność owoców. Połączenie bezowej pianki, owoców no i ciasta kruchego jest naprawdę pyszne. U mnie były to truskawki, może to też być miks z rabarbarem lub sam rabarbar. Moje owoce były bardzo soczyste. Mogłam dodać do nich więcej(...)mąki ziemniaczanej ale tego nie zrobiłam. Pewnie dlatego z ciasta wyciekło mi dość sporo owocowego soku. Przez to ciasto nie wyglądało idealnie, ale za to smak rekompensuje wszystko. Bo jest bardzo, bardzo smaczne. Polecam serdecznie. Ciasto kruche z truskawkami i bezową pianką, przepis na blaszkę 20×20 cm: Ciasto kruche: 250 g mąki 160 g zimnego masła 4 żółtka

Relaxtime
Bawole oko 183

dwukolorowe kruche ciasto i biszkopt. Zawsze pojawiają się także bakalie, masa i jakaś konfitura lub marmolada. A oto i moja rodzinna receptura na to ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (u mnie Palma) 100 g cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 4 żółtka opakowanie cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)garnka z grubym dnem, dodajemy 3 łyżki wody, cukier i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jasnym

PatiGotuje
Szarlotka Zosi 200

zagnieść na koniec mokrymi rękoma, podzielić na 2 równe części Blaszkę wysmarować i przełożyć do niej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować , by nie przypalić) W tym czasie przygotować jabłka,  obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając(...)masa stanie się szklista i jednorodna Gdy ciasto już się zarumieniło, ostrożnie wyjąć blaszkę i wyłożyć na ciasto ciepłą jeszcze masę jabłkową- rozsmarować Drugą część pozostawionego ciasta rozwałkować Wierzch przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta Teraz najlepiej wyłączyć w piekarniki dół pieczenia , a załączyć tylko górę Gdy wierzch będzie rumiany , ciasto tez będzie upieczone- cały cykl pieczenia trwa około

Proste Potrawy
Racuchy z jabłkami 123

chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego jest w nich dużo jabłek. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i świetny posiłek gotowy . Drukuj Racuchy z jabłkami Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 10 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 93 kcal Składniki 2 jabłka 160 g mąki pszennej 200 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego(...)pieczenia i jajko. Wszystko wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, a później na małe kawałki. Pokrojone jabłka dodaj do masy i wymieszaj. Nakładaj masę na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem. Smaż z każdej strony (zwróć uwagę na to, żeby ciasto nie pozostało surowe w środku) Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem

Przepisy na widelcu
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 127

Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę cały czas mieszając powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy ciasto około 7-8 minut. Przekładamy(...)godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest elastyczne, ale lekko al dente. Po zagnieceniu – 7 min – odstawiamy je na pół godziny. Krok 3 Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta i cienko wałkujemy, pozyskując delikatnie mąką, bo ciasto jest wilgotne. Robimy to tak, że wałkujemy płat, posypujemy

Niedzielny kucharz
Pieczona owsianka z owocami – szybkie ciasto owsiane 308

zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wbijamy jajko, rozkłócamy je z solą, cukrem, wanilią

Karo in the Kitchen
Racuchy z jabłkiem 163

racuchy muszą mieć w środku kawałki jabłka, dzięki którym nabierają lekkiej wilgoci i są smaczniejsze 😊  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 2 niepełne szklanki mąki pszennej (250 g) 4/5 szklanki letniego mleka (200 ml) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka masła szczypta soli 1 jabłko olej do smażenia do dekoracji cukier(...)kilkanaście minut (rozczyn powinien lekko urosnąć). W międzyczasie jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Mąkę przesypać przez sito. Do mąki dodać szczyptę soli, masło, żółtko, pokrojone jabłko i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki, składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta). Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić w ciepłym miejscu (na 20-30 minut do podwojenia

Ugotować