robię je z 3 płaskich łyżek mąki i mi taka konsystencja odpowiada. Nie lubię też, gdy nadzienie jest zbyt słodkie, aczkolwiek tutaj wiele zależy od samych jabłek. Naleśniki z jabłkami pyszne są same w sobie, ale polecam Ci podać je dodatkowo z kleksem bitej śmietany. Zobaczysz, że ten niewielki dodatek znacznie podnosi walory smakowe. Naleśniki przygotowałam na naleśnikarce(...)też do wypróbowania naleśników cynamonowych z serkiem śmietankowym i karmelizowanymi jabłkami . A jeżeli dzisiejsza propozycja na nadzienie nie do końca Ci odpowiada, zobacz prostszy sposób na naleśniki z jabłkami i rodzynkami . Naleśniki: 3 jajka 250 g mąki pszennej 500 ml mleka szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 5 jabłek (około 700-800 g), najlepiej twardych, kwaśnych 1 łyżka masła
Smaki Na Talerzubabci na imieniny, upieczenie dla niej ciasta i tysiąc innych rzeczy, no cóż mam nadzieje, że się ze wszystkim wyrobię :P Przepis: 30g mąki żytniej 20g mąki pszennej 30g masła orzechowego łyżeczka cukru pudru łyżeczka miodu szczypta sody oszyszczonej/proszku do pieczenia ok.4 łyżeczek wody cynamon, szczypta soli spore jabłko kawałek gruszki Jabłko kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i chwilę(...)dusimy pod przykryciem z odrobiną wody. W tym czasie zagniatamy składniki na kruszonkę. Do jabłka dodajemy gruszkę i cynamon, przekładamy do naczynka żaroodpornego, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.25-30min w piekarniku grzanym do ok. 200stopni
More food, love and dreamsciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :) Składniki: 300 g mąki tortowej 1 żółtko(...)upieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie
Świat Ciastaśliwek to już niemała dawka kalorii i cukru :)). Jabłek niestety nie mogę jeść z powodu problemów z żołądkiem, ale śliwki i gruszki w moim menu pojawiją się głównie solo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego śniadania, ale także jako składnik deseru – ciasto, czy też ulubionego crumble. Dziś na drugi śniadanie przygotowałam zdrowe ciasto śliwkowe
365 dni dookoła kuchniKiedy ostatnio piekłam kruszon, użyłam anczynia żaroodpornego (Pati to ten prezent od Ciebie). Wyszło, że ciasta było sporo. Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić z kuleczkami papai, które stały i stały. No i oświeciło mnie. Kruszon z papają! potrzebujemy: - 1/2 kg mąki - 3/4 kostki masła w temp. pokojowej - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 5 jajek (osobno żółtka(...)białek - kakao (teoretycznie 1 łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej) - owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć
Szybko Tanio Smacznietych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki(...)resztę wylewam. Grzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno siekam i smażę na oliwie z oliwek, dodaję starte jabłko, grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy i duszę całość 10-15 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Ciasto drożdżowe Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam
Mango Papajatekst Składniki ciasto 0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć(...)siekamy orzechy włoskie. Krok 3 Kiedy wszystko się trochę przegryzie, dodajemy do kapusty starte jabłko, kaszę, pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało. Krok 4 Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Krok 5 Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę. Krok
CoolinarniePLUcierane ciasto z owocami i bezą. Składniki: -6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu(...)Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Układamy owoce lekko je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnyskubiąc bezpośrednio na wiśnie. Na ciemne ciasto wylewamy pianę. Na pianę kładziemy połówki brzoskwiń (sok zostawiamy) a na to dajemy 3 część ciasta jasnego, również skubiąc a nie rozwałkowując. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie. Piana: 10 białek 360 g cukru(...)galaretki agrestowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier, wodę i na małej mocy palinka rozgotowujemy jabłka. Do rozgotowanych wsypujemy 2 galaretki agrestowe. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wykładamy na krem. The post Ciasto Rwane appeared first on Made
Made By Mom And Sonpieniądze ;) Znalazłam szybciutko. Jak tylko przeczytałam wiedziałam, że to ciasto dla mnie. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka) ulubiony aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna). Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się
Kuchnia po mojemuznów na moim stole gościło ciasto z jabłkami. Jak przystało na miłośnika szarlotki, nie brak u mnie różnych wersji wypieków z tymi owocami. Nie martwcie się, pomysłów mam jeszcze wiele, szkoda że mniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem(...)powstanie karmel. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Dodać do karmelu. Mieszać, aby nie powstały grudy. Gdy jabłka będą się rozpadać zestawić je z palnika. Dodać cynamon i wymieszać. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy
Fabryka pomysłówSzarlotka sypana to najszybszy, najmniej wymagający pracy przepis na genialny wypiek z jabłkami w roli głównej! Niemal bez żadnego wysiłku przygotujesz
Kolorowy PrzepisownikSzarlotka sypana to najszybszy, najmniej wymagający pracy przepis na genialny wypiek z jabłkami w roli głównej! Niemal bez żadnego wysiłku przygotujesz
Kolorowy Przepisownikdzielnie mi pomagają w ich przygotowaniu. Spokojnie mogłabym tu napisać, że przepis na te rogaliki jest dziecinnie prosty. Wystarczą nam trzy składniki i ulubione nadzienie: dżem, marmolada lub karmelizowane jabłka. Takie twarogowe rogaliki , to idealny deser dla małych i dużych łasuchów. Idealne by zjeść od tak, idealne do popołudniowej herbaty. Śmiało możecie je też zabrać ze sobą do pracy(...)pszennej + do podsypania opcjonalnie skórka starta z pomarańczy lub cytryny ulubiony dżem lub marmolada, sprawdzą się tu również karmelizowane jabłka Przygotowanie: Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy mąkę i posiekane masło. Całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się
Słodkie okruszkijuż wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka dodać do masy i wymieszać. Smażenie – na patelnię wlać olej i mocno rozgrzać. Za pomocą dużej łyżki nałożyć porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę smażenia na średnią i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Polecam, pyszne śniadanko. Smacznego
Kuchnia Pokoleńawokado. Przymknęłam oko na składy i użyłam gotowych tortilli, ale myślę że spokojnie można przygotować podobne od podstaw. Oprócz awokado na promocji kupiłam także granat (1,99zł/szt), szpinak, jabłka i banany, reszta produktów obliczona jest wg standardowych cen. Nie przedłużając, przejdźmy do posiłków z całego tygodnia oraz do najważniejszego, czyli podsumowania kosztów. kliknij w obrazek żeby zobaczyć(...)Śniadanie: ziemniaczana sałatka z poprzedniego dnia Obiad: tacosy z kurczakiem i guacamole Deser: pieczone jabłko cynamonowe z orzechami Kolacja: zielona zupa z poprzedniego dnia Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z awokado i pomidorem II Śniadanie: ciasto z batata Obiad: kaszotto meksykańskie z kurczakiem, fasolą i kukurydzą Deser: banan Kolacja: ostatnia porcja zupy
Powiedz dietom niesody oczyszczonej – ok. 300 g śliwek i jedno jabłko Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy sodę, zwykły cukier i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt i olej. Do mokrych składników dodajemy suche.Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o wymiarach 24 cm i układamy(...)niewielkich odstępach połówki śliwek (rozcięciem do góry). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia wierzchu i suchego patyczka. Artykuł Jogurtowe ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESezon na śliwki trwa! Przygotowałam zestawienie przepisów z wykorzystaniem tego owoca - każdy znajdzie coś dla siebie! CIASTO ZE ŚLIWKĄ CIASTO NA MAŚLANCE ZE ŚLIWKAMI SERNIK ZE ŚLIWKĄ DESER ZE ŚLIWKAMI I GRUSZKAMI POD KRUSZONKĄ PIECZONA OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI I JABŁKIEM CHIA ZE ŚLIWKĄ PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ KNEDLE ZE ŚLIWKAMI KOMPOT WIELOOWOCOWY
Lena Gotujeowoce i ostrożnie wymieszać Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki z kominem Piec ok. 45 min. w temp. 180*C Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Owoce aronii pochodziły z nalewki, ale można użyć również drobno pokrojone jabłka, warto spróbować z porzeczkami czy borówkami lub po prostu z rodzynkami. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przepis pochodzi
Proste PotrawyProsty jabłecznik z cynamonem. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. W sezonie, gdy jabłek mamy pod dostatkiem, po prostu nie może
Słodkie okruszkirandki. Więc w pewien wtorkowy poranek spacerowałam tam o 6:00 rano z siatkami pełnymi policzków wołowych, indyczych wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę
Mango Papajazostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru
Fiołkowe Talerzesuchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), a ponieważ zostało mi trochę musu jabłkowego od szarlotki, na każdą muffinkę nałożyłam po łyżeczce przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 25 minut
Walijskie Pichceniesłodkości jabłka. Jeśli chcecie możecie je więc dosłodzić, choć ja uważam, że im mniej cukru tym lepiej. Dodatkowej słodyczy dodadzą owoce, z którymi podacie placki. Mój sos to tak naprawdę zmiksowane truskawki, a ponieważ są mrożone to i mało słodkie. Dodałam więc cynamon, który bardzo fajnie łagodzi tą kwasowość. Dla mnie idealnie. Placuszki jaglane z jabłkiem składniki(...)małe jabłko 1/4 łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia dodatkowo: sos truskawkowy owoce itp. wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu w posolonej wodzie. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko dodajemy do ugotowanej i przestudzonej kaszy, dokładamy tarte orzechy i jajko. Mieszamy dokładnie masę. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na patelnie z rozgrzanym
Przysmaki KarolkiDziś zapraszam Was na gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Wspaniałe, by umilić sobie każdy dzień. Jeśli tak jak ja kochacie
Słodkie okruszkidwie skrzynki jabłek, które zamieniły się w pyszny mus jabłkowy bez cukru... ...więc już wiadomo z jakimi jabłkami będą nasze naleśniki :) mus-jabkowy-bez-cukru Potrzebujemy jeszcze trochę mleka, jajko, szczyptę soli, mąkę i mikser...robimy ciasto i smażymy. Od razu nakładamy mus i zawijamy :) Gotowe ! :) Smacznego
chleba naszegokonsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, jabłka obrane i starte na tarce o oczkach drobnych, płatki owsiane, wodę letnią i wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dwie foremki keksówki
wesoła kuchniaJest bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu, ale nie bez smaku. Misiek, byłe pewien, że to jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne
greenscarfdodać cukier, sodę. Całość miksować na małych obrotach, następnie stopniowo dodawać mąkę. Kiedy masa jest spójna należy dodać jabłka i delikatnie połączyć je z masą za pomocą miksera lub łyżki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta na patelnię i rumienić na mocno złoty kolor po obu stronach. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem
Poezja Smaków - blog kulinarnycynamon wsypać do miski. Kawę rozpuścić w wodzie, dolać całość do suchych składników i dobrze wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć
Niebieski kubek z kawaskładniki i odstawiłam w ciepłe miejsce. Po około 20 minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać. Wymieszałam je z ciastem. Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki. Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują
potrawyregionalneGruszki to jeden z owoców za który uwielbiam jesień. Troszkę niedoceniany, pomijany i ustępujący miejsca jabłku. Chociaż moim zdaniem niesłusznie i należy się gruszce równouprawnienie. Te bardzo kobiece owoce, pasują nie tylko jako dodatek do ciast, czy deserów, ale również do mięs i dań wytrawnych. Są bardzo wdzięczne ale równie wymagające ... Ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele, podam
Farmażonymiski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe! Smacznego! Napisz
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoWlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony
Wanilia i Kardamon