ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:448/762)

Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 118

pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy(...)mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie i Efektowne Ciasto z Jabłkami 156

Polecam Ciasto jest pyszne i bardzo szybko się je robi :)   SKŁADNIKI: 125g margaryny PALMA 70g cukru 8g cukru waniliowego 3 jajka 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 18% albo 24% 3 jabłka WYKONANIE: 1. Margarynę Palmę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolita masę. 2. Stopniowo(...)proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać śmietanę. 4. Przygotowaną masę wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 25cm. 5. Jabłka pokroić w ćwiartki, następnie na paseczki, układać paseczki skórką do góry w koło blaszki, jak widać na zdjęciu. 6. Ciasto piec w temp. 190* około 50-60 minut

Dziś Ja gotuje
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 183

mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut(...)odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy nią masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
Prosto, owocowo. Pysznie 138

Ostudzić. Posypać cukrem perłowym. Smacznego! Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata . I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paszteciki wagonikowe 160

Farsz: 20 g suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty,  1 cebula, 1 jabłko (np. szara reneta), 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki bulionu, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz, sos sojowy i cukier - do smaku. Ciasto na paszteciki: 3 żółtka, 100 g masła (bardzo miękkiego), 35 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 350 g mąki(...)przykryciem przez minutę. Dodać grzyby oraz jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać bulion i zagotować. Dodać żurawinę, przykryć. Gotować przez około 10 minut. Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka i masło, przeznaczone na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć

Świat Domowej Kuchni
Torcik z jabłuszkiem, śmietaną i Chia 162

dodajemy obydwie maki przesiane i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno tylko i przelewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy go na cztery krążki.   2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka ścieramy na tarce i razem z powstałym sokiem przekładamy do garnka. Zasypujemy ksylitolem

Różowa kuchnia
Dżem z gruszek, jabłek i aronii - Lubelski Kociołek 137

łyśmy. Takie wspólne gotowanie :) Tym razem wybór padł na gruszki. Naszą propozycją jest więc dżem z gruszek, jabłek i aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekane naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w sosie waniliowym 203

Ciasto naleśnikowe (na 7 szt.): 375 ml mleka, 2 małe jajka, 150 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, 100 g miodu, 100 g cukru, 1 płaska łyżeczka cynamonu. nasiona z 1 laski wanilii, sok z 1/2 cytryny, niewielka ilość masła. Sos waniliowy: 600 ml mleka, 3,5 łyżki(...)pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i ziarna z laski wanilii. Całość wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Teraz czas na smażenie naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie

Świat Domowej Kuchni
Kostka Kubusia. Ciasto bez pieczenia 2271

budyniowa: 900 ml soku typu Kubuś (najlepiej oczywiście jeśli sami zrobicie taki sok np. z marchwi, banana i jabłka) 120 g budyniu śmietankowego, ja użyłam budyniu od Przyprawy Premium, która w swojej ofercie ma duże torebki z dodatkami do ciast, dla osób które pieką przynajmniej raz w tygodniu sprawdzą się idealnie. Do sklepu traficie klikając TUTAJ 3 łyżeczki cukru

MamaOskarka
Krajanka piernikowa – miękkie pierniczki bez leżakowania 113

lukrowany lub pokryty czekoladą, to jestem w niebie Dzisiaj zapraszam na szybką wersję – krajnkę piernikową. Taki klasyczny piernik czy ciasto na pierniczki, powinno najpierw leżakować w lodówce, potem po upieczeniu mięknąć w pudełku z dodatkiem jabłka lub wody. Takie prawdziwe pierniki, powinniśmy upiec dobre 2 tygodnie temu. Jeśli jednak nie mieliśmy czasu wcześniej na upieczenie pierników(...)jakieś dwa lata temu i od tamtej pory przymierzałam się za jej zrobienie. Krajankę możecie zrobić samą, polukrować czy też oblać czekoladą. U mnie z lukrem w wersji migdałowej. Ciasto, to jedyny minus piernikowej krajanki. Jest dość ciężkie w obróbce. Po wymieszaniu składników, ciasto jest rzadkie i tężeje z upływem leżakowania, jednak i tak bardzo się lepi do rąk

Mieszam w Garnku
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 136

silikon odkleić. Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka.  Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni 100 ml brązowego cukru(...)skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego Jabłka obrać i pokroić na niewielkie, równie kawałki - o wielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm. Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać.  Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody

Ze smakiem bez glutenu
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 501

pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier(...)kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym (wegańskie) 159

ósemki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Startą dynię i jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia

Be Fit Be Strong
Naleśniki budyniowe 91

Zawsze robiłam ciasto naleśnikowe tradycyjnie (według  tego przepisu ), ale tym razem skusiły mnie naleśniki budyniowe. W tym wydaniu są one delikatne, pyszne i pachnące wanilią.Ciasto to zrobiłam w dwóch wersjach: jedne z samym budyniem, a do pozostałego dodałam cienko pokrojone kawałki jabłka. Jedne i drugie są smakowite. Zachęcam do wypróbowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 400ml(...)mąki pszennej dodatki wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać mleko, 2 łyżki oleju i miksując dodawać przesiane budynie z mąką. Ciasto powinno być rzadkie. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić po całej patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju można usunąć

Danka Pichci
Szarlotka po królewsku 213

teraz robić, aż im wszystkim odechce się jeść. I tak po całym dniu pichcenia obiadu i ciasta,nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:)))  Składniki: biszkopt z 5 jaj 1-1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 szklanka cukru Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

Ciasteczkowy Potwór