ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:440/762)

Babka drożdżowa z jabłkami 145

jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy godziny. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę i obrane pokrojone jabłka. Wymieszać składniki, przelać do przygotowanej foremki. Wstawić na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika aby ciasto lepiej wyrosło. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Prosty placek kakaowy z jabłkami 126

pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąkę i olej, delikatnie mieszając. Na koniec dosypać kakao oraz jabłko pokrojone w kostkę. Formę o wymiarach 20x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut - do suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, choć i tak zawsze wsiąka

Ewusiowe Smaki
Keto tarta lamington (Paleo, LowCarb) 167

Keto tarta z malinami Letnie ciasto na jesienne dni No i tak, jak zapowiadałam u mnie lato się jeszcze nie kończy… W weekend rzutem na taśmę zmajstrowałam typowo letnie keto ciasto z malinami . Dokładnie jest to tarta , a jeszcze dokładniej tzw. lamington tart . Jak zobaczyłam to zdjęcie , to nie mogłam jej sobie tak po prostu odpuścić. Pogoda co prawda była(...)lamington z malinami Coś się kończy, a coś się zaczyna… 🙂 Niestety (albo stety) keto tarta lamington zamyka tegoroczną kolekcję letnich keto ciast . Teraz nastawcie się na wypieki ze śliwkami lub dynią (a może nawet także jabłkami ) w roli głównej. Trzeba w końcu spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąć do wiadomości, jaką mamy aktualnie porę roku

Modern Cave Girl
Ciasto z truskawkami 189

Ciasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo

Praktyczna pl
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 177

szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki(...)Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku

Wanilia i Kardamon
Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami i kardamonem 125

blogu jeszcze nie było przepisu na ciasto jogurtowe, więc dzisiaj nadrabiam to niedopatrzenie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami ma taki plus, że doskonale będzie smakować nie tylko ze śliwkami, ale dowolnymi owocami jak jabłka czy gruszki, ale równie dobrze smakuje samo. Do tego ładnie wyrasta, jest puszyste i aromatyczne. To także przepis dla tych, którzy tłumaczą, że mają dwie lewe(...)ręce i nigdy im nic nie wychodzi. To ciasto wychodzi zawsze! Nie wymaga również użycia miksera. Potrzebujemy jedynie dwóch misek i widelca i jakiś 5-10 minut wolnego czasu. To nie koniec zalet przepisu na ciasto jogurtowe Nie musimy w nim odważać produktów. Bierzemy po prostu jakąś miarkę – szklankę o dowolnej pojemności, kubek po jogurcie, czy inny pojemnik, gdyż

Mieszam w Garnku
TARTA Z TRUSKAWKAMI 138

tartę z owocami lata     tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę:   150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru

potrawyregionalne
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 116

owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe • 100 g drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek mąki pszennej • szczypta

To co kocham
Szarlotka sypana 98

ostynie po pewnym czasie robi się miękka,ale nadal pyszna. Nie znam przepisu na łatwiejsze i smaczniejsze ciasto. Składniki: 1 szklanka mąki  1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek 3/4 kostki masła Sposób przygotowania : Są dwa sposoby na jabłka,albo cienkie plasry,albo sarte na rubych(...)tłuszczem i wyłożyłam dno papierem do pieczenia. Szklankę mieszanki wysypujemy na dno,następnie układamy połowę jabłek.Postępujemy tak aż zabraknie nam składników,przy czym na wierzchu powinna być warstwa sypkich składników. Na sam koniec pokroiłam w cieniutkie plasterki masło i ułożyłam na wierzchu. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.Można podać je udekorowane cynamonem. Smacznego

Wielki apetyt
Gruszki z czekoladą , w cieście francuskim 186

500g gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 70 g czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak,  aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu. Może się też przydać mała(...)małym ogniu ( ja robiłam to w naczynku nad garnkiem z gorącą wodą ). Kiedy czekolada się rozpuści,zdjąć z ognia, dodać migdały i wymieszać. Napełnić wydrążone owoce.  Z ciasta wyciąć 4 koła o średnicy 20 cm. Na  środku każdego postawić gruszkę i owinąć ją ciastem. Jeżeli stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek

Stare Gary
#25 Muffiny pełnoziarniste z jabłkami 206

cukier i cynamon. W drugiej misce łączymy mleko, jajka i olej. Następnie miksujemy bardzo krótko ze sobą mokre i suche składniki. Dodajemy jabłka i całość mieszamy już łyżką. Foremkę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.  Ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub schłodzone polewamy lukrem. SMACZNEGO

Taste of imagination
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 256

Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750    ( pszennej ok.270g) - 170g zimnego masła - 3 żółtka - 70g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych, startych jabłek (najlepiej winnych) - 125g stopionego masła - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych(...)samym końcu dodajemy starte jabłka (u mnie na dużych oczkach tarki). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut na termoobiegu, następnie temperaturę zmniejszamy do 150*C i dopiekamy jeszcze ok.30-35 minut (również na termoobiegu), do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia

Smaczne Zdrowe
Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami 135

trudna miłość. Przyznam od razu szczerze i otwarcie, że robić go, no cóż, nie przepadam. Ale jak się zrobi je raz to… koniec. Człowiek przepada i żadne kupne mrożone ciasto nie jest w stanie go zadowolić. Wypróbowałam wiele przepisów na nie, ale najbardziej smakuje mi to z przepisu Julii Child z książki pt. „Francuski szef kuchni”. Jest to zbiór przepisów(...)prostu Wam go zacytuję. Do składników deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone w ¾ szklanki zimnej wody 2 łyżki albo więcej dodatkowej wody

Kate's Kitchen
Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami 134

trudna miłość. Przyznam od razu szczerze i otwarcie, że robić go, no cóż, nie przepadam. Ale jak się zrobi je raz to… koniec. Człowiek przepada i żadne kupne mrożone ciasto nie jest w stanie go zadowolić. Wypróbowałam wiele przepisów na nie, ale najbardziej smakuje mi to z przepisu Julii Child z książki pt. „Francuski szef kuchni”. Jest to zbiór przepisów(...)prostu Wam go zacytuję. Do składników deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone w ¾ szklanki zimnej wody 2 łyżki albo więcej dodatkowej wody

Kate's Kitchen