ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:444/762)

Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 192

pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy(...)Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Piernik z duszonymi jabłkam 143

Smaczne i wilgotne ciasto do kawy.  Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny 1 litr duszonych jabłek Dodatkowo: polewa czekoladowa posypka cukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę(...)wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową

Bajeczna Kuchnia
Kruche ciasto ze śliwkami! 199

Szybkie ciasto kruche ze śliwkami. Jesień to taki okres, gdzie kruche robię bardzo, bardzo często, bo można je łączyć i ze śliwkami, jabłkami czy gruszkami. warto też zrobić z dżemem dyniowym lub z żurawiną. Można je połączyć z każdym owocem.  Zawsze się udaje i każdy je lubi! Dzisiaj klasyk, kruche ze śliwkami! Mnniami! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE

SMYKWKUCHNI
Słodka Delicja 477

napiszę, że to ciasto przygotujecie błyskawicznie, bo jednak na przygotowanie poszczególnych warstw trzeba poświęcić troszkę czasu. Nie jest jednak mocno skomplikowane i każdy, komu nie jest obce przygotowanie biszkoptu czy masy budyniowej, na pewno sobie z nim poradzi. Smak ciasta jest bardzo dobry. Jest delikatne i jak w nazwie – słodkie. Biszkopt: 7-8 jajek 1 szkl. drobnego cukru(...)Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy nasączenie przez połączenie i wymieszanie wszystkich składników. Nasączamy oba blaty. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy razem z miodem do garnka i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Gdy jabłka połączą się w mus, wsypujemy suche galaretki. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka mieszamy razem z cukrem

Smaki Na Talerzu
Szarlotka na kruchym cieście 205

margaryny 6 dużych żółtek 2 łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić 2 części, przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 60 minut. Nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny Jabłka(...)dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 minut

kulinarnyswiatdomi
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 156

rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, smarujemy 1/3 masła, składamy w kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik. Układamy

Gotowanie moimi oczami
Przepyszny makowiec z jabłkami 153

wymieszać dokładnie na gładką masę. Mak dodać do masy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem. Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia Pokoleń
duet makowo serowy 204

łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Margarynę miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno. Dodajemy je do ciasta i mieszamy np. szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm). składniki na masę serową: 1250 g sera białego, zmielonego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 180 g margaryny 230 g cukru kryształu(...)wodę i mielimy trzy krotnie. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do maku. Wymieszany mak z jabłkami oraz opcjonalnie z olejkiem migdałowym dodajemy do jednej części masy serowej i mieszamy. wykonanie ciasta: Na ciasto ucierane równomiernie wykładamy masę serowo jabłkową. Na wierz wykładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Najprostsza szarlotka - szarlotka sypana 134

składników a na nie wykładam połowę startych jabłek z cynamonem. Kolejno wysypuje suche składniki a na nie pozostałą część jabłek. Na koniec wysypuje ostatnią partię suchych składników. Na tarce jarzynowej ścieram masło i posypuje równomiernie na wierzch ciasta.  Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę przez godzinę. Gotową posypuje cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne przygody
Ciasto niedzielne 67

Ciasto niedzielne, ale niekoniecznie tylko na niedzielę. Idealne do kawy i herbaty. Składniki: 5 średnich jajek 1 szklanka mąki luksusowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 5 średnich jabłek + cukier waniliowy Sposób przygotowania: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)stopniowo dodawać do ubitej masy. Wylać na blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Na wierzch układać gęsto jabłka (obrane) i posypane cukrem waniliowym. Piec około 45 minut w temperaturze 180 C bez termoobiegu. Autor przepisu: Halina Matejuk Artykuł Ciasto niedzielne pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Truskawkowy amoniaczek 416

złocenia się ) Masa jabłkowa: 1 litr prażonych jabłek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie masy: Jabłka podgrzewamy i wsypujemy 2 galaretki, mieszamy do połączenia się składników. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt płynna  może nam "uciec" z ciasta czekamy ,aż się wystudzi i delikatnie stężeje , wtedy przykładamy nią upieczone placki. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień jak smaki się przegryzą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 233

zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić pyszne jabłka prażone dowiesz się tu . Strucle(...)również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo, ale świetnie do tych ciast pasowała. Ozdobiłam posiekanymi w malakserze orzechami włoskimi. Robiłam ciasto z mniejszej liczby składników, ale zbyt cienko rozwałkowałam je, więc strucle wyszły całkiem długie. Do masy makowej dałam mniej cukru, a więcej miodu, rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyszło bardzo cienkie, ale było pyszne

Anioszek w kuchni
Szarlotka sypana 267

smaku. Prosty w wykonaniu jest owszem, nie trzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest ona miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach o aromacie jabłek i cynamonu.. pełnia szczęścia po prostu. Dopiero po jakimś czasie zorientowałyśmy(...)układamy 1/2 jabłek i oprószamy delikatnie połową ilości cynamonu. Ponownie wysypujemy 1/3 proszku, układamy równomiernie pozostałe jabłka i cynamon. Z wierzchu posypujemy pozostałe suche składniki. Masło (koniecznie schłodzone) ścieramy na tarce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia pod tortownicę koniecznie należy podłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo

Kolizje Smaków
KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 171

szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 900 ml soku przecierowego z bananem (u mnie: banan-jabłko-brzoskwinia) 2 budynie śmietankowe 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru kokosowego cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki orzechowo - jabłkowe z kruszonką 92

Jabłko pokroić w drobna kostke a orzechy posiekać. Płynne składniki należy dodac do sypkich i wymieszać delikatnie łyzka. Na końcu dodac jabłko i orzechy. Wymieszac. Wszystkie składniki na kruszonkę włozyc do miski, najpierw zagnieść a potem pokruszyć. Ciastem napełniac papitoltki do 3/4 wysokości a na wierzchu posypać kruszonka. Włozyc do  nagrzanego piekarnika  do 180 C na około

Radość kipiąca uśmiechem.