ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:446/762)

Racuchy drożdżowe z jabłkami. 124

szkl. ciepłego mleka-odstawić na 10 min., do miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn, dokładnie wymieszać na gładką masę,  jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz., kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą

Kuchnia Beaty
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1735

Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.  Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 146

urosły wsypałam mąkę. Wbiłam dwa żółtka.    Wsypałam cukier i szczyptę soli.  Wlałam maślankę i wymieszałam.    Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem.   a następnie z ciastem.  Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta.  Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około

potrawyregionalne
Muffinki pełnoziarniste z gruszką i cynamonem 108

Jest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam

Chocolate Muffin Blog
Sypana szarlotka 113

przygotować poniższą szarlotkę potrzebujemy tylko kilka składników. Sypana szarlotka to pomysł na szybkie i niedrogie ciasto. Smakuje idealnie z gałką lodów waniliowych. Przepis dodaje do akcji Jedz polskie jabłka . Składniki na 6 dosyć sporych porcji: 1 kg polskich jabłek (waga po obraniu i starciu!) 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła

Ugotować
ciasto śliwkowo - jabłkowe bez jajek 158

już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko. Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków. Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda. Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu. Potrzebujemy na średnią blachę

Pasje Jolki
Nalewka śliwkowa korzenna 156

Jesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków

Taste Of My Day
CIASTO ZIELONE JABLUSZKO 106

Ciasto zielone jabłuszku, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie kwasie ☺ takie lubię najbardziej, i obłędny zielony kolor przypomina kultowe ciasto Shrek .  Składniki (forma 25 x 30 cm) Biszkopt 3   jajka 120   g   cukru 80   g   mąki pszennej 27   g   mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4   duże jabłka(...)dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.  Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).   Masa jabłkowa Galaretki rozpuścić gorącej wodzie. Gdy galaretka zacznie tężeć jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach

RAROSSA
Makowa tarta z musem żurawinowym 89

ryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia.  ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej 4 łyżki cukru 2 pomarańcze nadzienie makowe: 100 g maku 1 jabłko skórka z pomarańczy 50 g migdałów 50 g orzechów włoskich(...)jedną dużą tarte o średnicy 26 cm. Ciasto przekładam do formy. Odcinam końce ciasta zrobię z nich gwiazdki. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Wstawiam jeszcze na 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temp 200 stopni, wkładam foremki i piekę około 20 minut aż się zrumienią. Z reszty ciasta piekę gwiazdki. Mus żurawinowy: Żurawinę umytą przekładam do garnka

wesoła kuchnia
Papierówki w waniliowym syropie 129

papierówek na zimę można przygotować lekki mus do ciast i deserów, pyszną marmoladę (przepis niebawem) czy tez kompot. W moim domu kompoty nie cieszą się powodzeniem, ale za to owoce w syropach owszem. Znikają dość szybko, a często już przed zimą nie pozostaje po nich nawet wspomnienie. Papierówki pasteryzowane w całości w waniliowym syropie są naprawdę pyszne. Można je wykorzystać(...)przygotowania efektownego deseru, a z syropu przygotować smaczny napój. Jabłka i wanilia to dobre połączenie, więc może skusicie się i zrobicie przynajmniej kilka słoiczków? Składniki: papierówki wanilia w laskach woda cukier Słoiki średniej wielkości umyć dokładnie i wyparzyć. Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kardamonem 224

dodatkiem kardamonu. Mam kilka swoich ukochanych przypraw i w pierwszej piątce znajduje się kardamon, który doskonale współgra z jabłkami, śliwkami, gruszkami i dynią. O właściwościach kardamonu możecie przeczytać w tym wpisie: Z czym to jeść czyli : kardamon. ps. Całe to ciasto rozeszło się w 10 minut, a Misiek sam zjadł połowę, jest to najlepsza forma negocjacji

greenscarf
Racuchy z jabłkami. 226

świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka oleju jabłka ,pokrojone w talarki cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w cukrze ,dodać mleko i resztę składników i zmiksować na jednolite ciasto konsystencji zsiadłego mleka.Znaczy nie za gęste ,dlatego mąkę sypać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny.Po tym czasie

Ladylaura.
krucho-drożdżowe "przegryzki" z dżemem i jabłkiem... 144

mąki, połaczyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu jaki się lubi

W Mojej Kuchni Lubię
Maślane ciasto ze śliwkami wg Aleex (TM5) 152

się ze śliwkami i jabłkami. Kocham te owoce, które, moim zdaniem, jesienią są najsmaczniejsze. Dlatego sięgam po nie i używam ich do jesiennych wypieków. Wprawdzie ostatnio nie piekę już tak dużo, ponieważ Młody jest poza domem i przez to zdecydowanie zmniejszyło się grono domowych łasuchów. Na szczęście został Dario, który nadal lubi ciasta, więc od czasu do czasu

W mojej kuchni
Drożdżowe rożki z jabłkami 136

samemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: ·          2,5 szklanki mąki tortowej ·          4 dag drożdży(...)mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy na ogniu

Kolizje Smaków