ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:268/762)

97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami 182

Kruche ciasto 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut

Jadło i czytadło
Szarlotka przedszkolna 366

receptury zrobiłam w niedzielę to ciasto. Jest niezwykle proste, szybkie, a sam wypiek to przysłowiowe niebo w gębie. Polecam! Składniki (blaszka 24x36cm): 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka śmietany 1 całe jajko + 1 żółtko 1,5 kg jabłek cynamon Sposób przygotowania: 1. Jabłka(...)Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. 4. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st C przez

Kuchnia domowa Ani
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 145

jakże pyszne i innowacyjne ciasto jest całkowitym dziełem przypadku. Po ostatnich ulewach zebrałam trochę jabłek i żeby ich nie zmarnować usmażyłam z ostatnimi wiśni jakie mi pozostały, a że wyszło tego nie za wiele, aby "schować" na zimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki(...)zmiksuj do połączenia się składników. Jeśli masa jest dla Ciebie mało słodka to dodaj do niej jeszcze cukier. My lubimy mało słodkie ciasta, więc ja nie dawałam, gdyż serek jest sam w sobie słodki,  a jabłka też były słodzone podczas smażenia. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier puder. Ubijaj do uzyskania sztywnej i lśniącej masy

Kulinarna (nie)codzienność
Clafoutis z jabłkami i cynamonem 114

wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy  clafoutis  można upiec z jabłkami, a ja mówię jej, że oczywiście i myślę, czemu ta wersja nie pojawiła się jeszcze na blogu(...)salaterki i wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem. (Jeśli się spieszysz, jabłka możesz pokroić również w kostkę i wymieszać z ciastem). Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło

Food Square
Orzeźwiająca tarta cytrynowa 143

Bardzo orzeźwiająca i delikatna w smaku tarta cytrynowa. To ciasto to idealna propozycja na letnie, niedzielne popołudnie. Przygotujecie ją bardzo szybko i z całą pewnością zaskoczycie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 188

tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru cynamon   Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej   100 g  cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem(...)boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę

Słodkości i nie tylko
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 103

żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec

Tradycyjna Kuchnia
KAKAOWY JABŁECZNIK 124

łyżka soku z mandarynki Dodatkowo: Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe: 1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) , a boki lekko natłuszczamy. 4. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i za pomocą widelca nakłuwamy. 5. Podpiekamy spód(...)zmięknięcia. Na koniec wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy. Masa orzechowa: 1.Miksujemy składniki na masę. Składanie ciasta: Podpieczony spód smarujemy masą orzechową, a następnie wykładamy jabłka. Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min. Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem *Ciasto smakuje wyśmienicie zwłaszcza na ciepło z kulką lodów waniliowych :)  Smacznego

Marcepanowa kuchnia
Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu 101

mąki pszennej 120g masła extra 60g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki(...)wymieszać z cynamonem. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka o średnicy 9 cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół

Szalona Kuchnia Eweliny
Gryczana szarlotka z kokosową posypką | bezglutenowe | dietetyczne | bez laktozy 248

resztę wrzucamy na patelnię i "karmelizujemy" z ogromną ilością cynamonu. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, a następnie podduszone jabłka. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. 1/6 ciasta ma 330kcal

Czarnawisienka
Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem 144

pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: 1. Ciasto: Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut. 2. Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 433

chętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-)   Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki(...)jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone i wydrylowane śliwki, jabłka i gruszki. Z ciasta wytnij paski. Pianę z białek ubij

SMYKWKUCHNI
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 182

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fale Dunaju, wiśnia i jabłko. 142

wyraźnej tafli czekolady na masie. Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno składniki: żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia z mąką i mleko - mleko z mąką dodawać na przemian. Ciasto podzielić mniej więcej na dwie równe(...)łyżki mleka i wymieszać. Blaszkę 29x23cm lub o podobnych wymiarach posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180stopni. Jasną część ciasta wylać na blaszkę, następnie wylać delikatnie ciemniejsze ciasto. Ułożyć wiśnie i jabłka (jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałki). Jabłka można lekko docisnąć. Piec 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa budyniowa: Ugotować

W kuchni u Moniki
Szarlotka z rabarbarem 290

temperatury 190°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Ciasto piec przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć. Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: Jabłka umyć, obrać i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.  Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki ( obieranie łodyg(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Pieczenie ciasta: Na podpieczony kruchy spód wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić

Opowieści z piekarnika