ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:270/762)

Brazylianka 1976

łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g margaryny lub masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (po obraniu) 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części(...)Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Warstwy ciasta: pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek. Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 202

samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję(...)rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO do 180 stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie,  raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki, lekko studzę posypuję pudrem i zdejmuję brzeg tortownicy.    Taki krąg to ja rozumiem! Jabłek jest sporo, więc lepiej

I tu będę miała takie te
Koperty z jabłkami 139

kostki margaryny Kasia 1 szklanka piwa 1,5 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Z mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na jakieś 2 godziny. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienna, pokroiłam w kosteczkę, dodałam cynamon i cukier waniliowy, wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą

Darcia w kuchni
wega szarlotka z daktylowym karmelem 188

mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 łyżeczki soli (himalajskiej) 10 łyżek mleka sojowego 1/4 szklanki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego masa jabłkowa: jabłko 2 garści suszonych daktyli 1/2 szklanki wrzątku WYKONANIE: Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy razem, dodajemy mleko i olej, po czym dokładnie razem ugniatamy.  Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedna z nich przekładamy(...)formy do pieczenia, drugą ugniatamy na płaski prostokąt, z którego wycinamy paseczki. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5 min, następnie razem z wodą blendujemy. Jabłko obieramy, kroimy w płaskie plasterki, po czym układamy je na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia. Całość smarujemy daktylowym karmelem, a wierzch dekorujemy wyciętymi wcześniej paseczkami z ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez

healthy dreams
Krucha tarta z jagodami i jabłkami! 167

kardamonem. NA KRUCHE CIASTO: - 200 g mąki pszennej  - 120 g masła - 120 g brązowego cukru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka lodowatej wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wyłóż formę do tarty, wyłóż jabłka i jagody. Piecz w temp

SMYKWKUCHNI
Herman - ciasto szczęścia 382

ciasto wyszło co prawda pyszne, ale mogłoby być jednak nieco mniej słodkie. W tym etapie zważając na słodycz mleka, zmniejszyłabym nieco ilość cukru. Warto to sprawdzić na początku. Dzień 2 Wlewamy 250 ml mleka. Nie mieszamy. Nie, nie zepsuje się. Jeśli nie podglądaliście ciasta w dniu pierwszym, zróbcie to teraz. Od razu zrozumiecie, co oznacza stare powiedzenie, że ciasto jest(...)wieczorem. Spójrzcie tylko, jak nasze ciasto wygląda po dniu takiego mieszania, miękkie, fajne, puszyste, aż miło mieszać :D Dzień 5 Powiadają, iż cukrzyca nie bierze się z powietrza. Pora to sprawdzić ;) Kolejne 250 g cukru ląduje w, a raczej na naszym cieście, bo tradycyjnie już - nie mieszamy . Dzień 6 Mieszamy. Rozdzielamy gotowe ciasto na cztery części - z jednej już jutro

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto jabłkowo-koksowe 379

tych, którzy lubią rozmaitość smaków, tutaj mamy wspaniały przykład czterech smaków w jednym cieście... Składniki: 7 jajek 2 szklanki cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy 1 cytryna Polewa 50 g masła(...)pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Blachę wykładamy papierem pergaminowym, na spód blachy wylewamy ciasto ciemne, następnie pianę z kokosem, na to wykładamy odsączone z nadmiaru soku pokrojone jabłka,na sam koniec wylewamy

kgwjanczewo
Ciasto wiewiórka 202

Witajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki(...)cynamonu 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto czekoladowe najlepsze 127

Ciasto czekoladowe to wypiek którego zdecydowanie mi tu na blogu brakowało. Ale nie chodzi o ciasto w stylu murzynka. To musiało być coś intensywnie czekoladowego, ciężkiego, raczej mokrego w środku. Coś w kierunku brownie, jak np. brownie z jabłkami . No i znalazłam. Ciasto wyszło rewelacyjne. Przekroiłam gdy było jeszcze ciepłe i faktycznie konsystencją przypominało raczej pudding. Wraz z stygnięciem

Relaxtime
Rożki francuskie z jabłkami 167

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 375 g ciasta francuskiego 3 średnie jabłka sok i skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki rodzynków 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko roztrzepane do posmarowania Jabłka obrać(...)usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe.  Brzegi kwadratów posmarować jajkiem, złożyć na pół, tak by utworzyć trójkąty. Ciastka zlepić a boki docisnąć widelcem. Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

kulinarnyswiatdomi
Ciasta i desery - 25 przepisów 158

Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką Lody kawowe (z 3 składników, w 5 minut, bez maszyny) Lodowa kawa mrożona Sernik na zimno z musem jabłkowym Ciasto "Stefanka"  Spodobał Ci się

Kolorowy Przepisownik
Jabłkowa Tarta pod maślaną kruszonką 161

Jabłkowa Tarta pod delikatną kruszonką czyli jabłkowa uczta Składniki: Ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki wody szczypta soli 1 jajko Nadzienie około 1 kg jabłek (np. papierówki) 50 g rodzynek 1,5 łyżeczki cynamonu Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 1 paczka cukru wanilinowego 100 g mąki pszennej Wykonanie: Z podanych składników na ciasto(...)dowolnej formie. U mnie są to "łatki". Pieczemy przez kolejne 15 - 20 minut w temp. 170*C do momentu aż kruszonka nabierze kolorów.  Ciasto po upieczeniu jest delikatne, zwłaszcza kruszonka. Jeżeli jabłka są za kwaśne można dodać do nich nieco cukru. Pamiętaj aby być na bieżąco polub mnie na facebooku

W Moim Magicznym Domu
CIASTECZKA USTECZKA 142

łyżeczki cukru pudru, 125 g serka waniliowego, szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka, cukier puder do posypania WYKONANIE 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka.  2. Jabłka obieramy, każde kroimy na ok. 16 części. Układamy na wyciętych kółkach, zlepiamy lekko boki, oprócz środka.  3.Pieczemy

słodki bratek
Placek kukurydziany. Cornbread. 177

bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego dnia. Prawie jakby zaświeciło na chwilę teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem(...)papierem do pieczenia. Jabłko pokroić w półplasterki. Masło stopić w garnku. Zdjąć z ognia i szybko wymieszać z cukrem. Dodać jajka i utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Maślankę wymieszać z sodą i dodać do masy w garnku. Dodać kaszkę kukurydzianą, mąkę i sól. Wymieszać szybko ręcznie - powinno pozostać kilka grudek.  Wylać ciasto na formę, powkładać jabłka i wstawić

zadanie-gotowanie