stopni. Czekoladę wylać na ciasto, pozwalając jej swobodnie spływać po brzegach, Delikatnie rozprowadzić po całym wierzchu. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia. Do dekoracji użyłam masę marcepanową oraz barwniki firmy Dr. Oetker, które otrzymałam podczas warsztatów „Jak kulinarnie zaczarować święta? Jak smacznie snuć wigilijną opowieść?” W warsztatach uczestniczyłam na zaproszenie Kukbuka
królestwo garówKiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, pewnie większość odpowiedziałaby, że mama albo babcia. U nas też tak jest - ja uwielbiam pierogi mojej mamy, moim zdaniem nie mają sobie równych! Zgodzą się ze mną mój tata(...)uwierzyć, dopóki nie zobaczył rozmiarów naszych pierogów. Ja też nieco zmiękłam, kiedy poczęstowano mnie słusznej wielkości pierogami mojej teściowej. Są nie tylko duże, ale także bardzo smaczne - z cienkiego ciasta, bogato nadziane farszem. W mojej rodzinie proporcje są nieco inne, bo ciasto na pierogi jest uwielbiane podobnie jak farsz. Dlatego mama nie bawi się specjalnie z wałkowaniem cienkiego placka
Kulinarne InspiracjeDziś bardzo świąteczny wpis. Pachnący maślanym ciastem i makiem z bakaliami. Pewnie już w Waszych domach mrugają choinkowe lampki. Pewnie już upychacie w niewidocznych dla domowników miejscach gwiazdkowe prezenty. Pewnie już nucicie pod nosem świąteczne melodie. Pewnie w Waszych duszach już coś gra. Pewnie myślicie o tym błyskotliwym, wyjątkowym czasie Świąt. Pewnie tak… Może ktoś z Was myśli już(...)przy dużym stole nakrytym pięknym, odświętnym obrusem, ozdobionym choinkowymi gałązkami i prostymi, białymi świecami. Na białych, dużych talerzach ze zlotym paseczkiem na brzegach, używanych tylko od święta, leżały kawałki wigilijnego karpia. Ona w dłoniach trzymała kawałek opłatka, On w swoich trzymał jej dłoń… Patrzyli na siebie w milczeniu, myśląc, która to już ich wspólna wigilia i ile jeszcze wspólnych
Raj dla PodniebieniaZgodnie z tradycją, w czasie wigilii Bożego Narodzenia, na naszym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego akurat 12? Według niektórych wierzeń, liczba potraw wigilijnych symbolizuje
PysiaGotuje.pl[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 1 główka kapusty 1 szkl kaszy gryczanej 500 ml mody 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula liść laurowy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do
Domowy Smak JedzeniaJajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną to moja propozycja na danie wigilijne, ale znacznie lżejsze, doskonałe dla dzieci (i
Kolorowy PrzepisownikChociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość. Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo
Kolorowa kuchnia ElkiDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio SmacznieDzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru).Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Składniki:Ciasto:Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania60ml
Kolizje Smakówpołowie pieczenia nacięłam ciasto wzdłuż, aby równo pękło. Po upieczeniu studziłam w formie przez 15min., po czym wyjęłam z formy, z papieru i całkowicie wystudziłam. Wierzch polałam lukrem pomarańczowym i udekorowałam skórką pomarańczową i płatkami marcepanu (opcjonalnie można oprószyć tylko cukrem pudrem). Idealnie pasuje na świąteczny stół. Do aromatycznej herbatki po wigilijnej kolacji jak znalazł
bastalenaBrytanii? Co jeszcze nas łączy? Liczba „dwanaście” - ważna jest zarówno dla Polaków, jak i Brytyjczyków, choć ma dla obu nacji nieco inne znaczenie. W Polsce tradycyjnie na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw – spróbowanie każdej z nich przynosi szczęście w nadchodzącym roku. Dla mieszkańców Wielkiej Brytanii liczba „12” wiąże się z tradycją 12 świątecznych dni, które rozpoczynają(...)powinno się pracować. Jeden z brytyjskich zwyczajów związany z 12 dniami świątecznymi mówi o tym, że jeśli w czasie każdego dnia tych celebracji zje się kawałek specjalnego, mięsnego ciasta zwanego Mince Pie, to szczęście uśmiechnie się do nas w każdym miesiącu kolejnego roku. Mince Pie oczywiście najlepiej smakuje z herbatą. Zwłaszcza tradycyjną Lord Grey - najsłynniejszą angielską mieszanką herbat wzmocnioną aromatyczną
Poezja Smaków - blog kulinarnyŚwiąt. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające energii śniadanie, a po takim pysznym omlecie zastrzyk energii gwarantowany. Użyłam do niego mąki jaglanej, ale myślę, że inna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy możemy użyć 2. Ten omlet smakuje jak puszyste ciasto, a przyprawa do piernika wspaniale
Healthy food explorer