Kotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego
KorniszonkiŁazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt
PysiaGotuje.plkapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. PIZZA Z RESZTKAMI PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO MIĘSA Pizza – to idealny sposob na powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został ze Świąt. Zapieczonena cienkim cieście gotowany
Niedzielny kucharzwigilijne. A Święta już tuż tuż, więc jeżeli chcielibyście urozmaicić swoje menu o nowe danie, to szczególnie polecam te pierogi. Moja rodzina zachwycona – a wiedzą co dobre:). Dzięki Olu za wspaniały przepis! Pierogi z jajkami i pieczarkami Farsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól, pieprz Ciasto
Pieguskowa Kuchniawody. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Następnie dodajemy suchy mak i dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy cienko (na 2 mm ) i rozcinamy radełkiem na niewielkie romby. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Delikatnie posypać makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 17 minut. Źródło: "Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej
Trzeci talerzwielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawięPIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMICiasto na pierogi:1kg przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi
ladykitchenwigilijny poranek zamierzam je spokojnie wyjąć z zamrażarki i ugotować ;) 1,5 szklanki mąki tortowej (lub pół na pół z krupczatką) 1 całe jajko i 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli letnia woda (mi wyszły dosłownie 3-4 łyżki) Mąkę przesiałam, zrobiłam wgłębienie, w które wbiłam jajko i żółtko. Dodałam olej. Posoliłam. Dodawałam wodę i zagniatałam ciasto. Powinno być
bastalenaKolejnym podlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i
Gotuj z MisiemZupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z
PysiaGotuje.plPrzepis na te wyjątkowe cudeńka mam od sąsiadki, pani Kasi, która jest moim idolem w kategorii "ciasta i inne wypieki" :-) Po raz pierwszy piekłam je chyba z sześć lat temu i teraz nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii i innych imprez w gronie rodziny, czy znajomych. Przygotowuję je do barszczyku, lub jako przekąska na drugie śniadanie. Farsz może być różny(...)czasie, a ja się tylko uśmiecham i nie zamierzam zdradzać im mojego sekretu, bo lepiej niech sobie myślą jaką to dobrą i pracowitą gospodynią jestem i już!!! Składniki na Wigilijne paszteciki 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 5 dkg drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko FARSZ: po 50 dkg kapusty świeżej i kiszonej 10 suszonych grzybów
Rozpustne gotowaniecieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak z warzywami z piekarnika Zupy: barszcz czerwony w nowej wersji owocowa zupa wigilijna zupa
Proste Potrawywigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek. Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna. Polecam, nie tylko na wigilię. składniki: ciasto
6niebowigilijne pierogi z kapustką i grzybami. Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól i pieprz CIASTO
Kuchnia VikiZwykle na wigilijną wieczerzę przygotowujemy tradycyjne i sprawdzone przepisy, zwykle co roku te same, na które czeka się przez cały rok, bo w ten magiczny wieczór pierogi ruskie czy barszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć(...)Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki razowej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli niepełna szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju Farsz: 1 woreczek jarmużu 250 g wędzonego twarogu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka włoskich ziół 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Z jarmużu wyciąć grube nerwy. Cebulę i czosnek
Czerwień i błękitWigilijnym to w naszym domu długa tradycja. Od lat tuż przed świętami przygotowywała je babcia :) Kiedy zabrakło jej między nami - ja przejęłam tradycję, dodając również coś od siebie :) Gwiezdna droga to moja wersja klasycznych łazanek na słodko. Podam Wam przepis, jaki przekazała mi babcia, bez pełnego ziarna, substytutu cukru, czy masy orzechów :) Przepis, który nie jest błyskawiczny :) Składniki na ciasto
Spektrum Smaku