suszu Karp w galarecie Karp smażony Wigilijna kapusta z grzybami Tarta z kapustą i grzybami Ryba po grecku Śledzie w oleju Śledzie po kaszubsku Śledzie w śmietanie Śledzie w czosnku i majeranku Śledzie w kiszonych cytrynach Śledzie skandynawskie Śledzie marynowane w occie Śledź na konfiturze z cebuli Śledź smażony w cieście z mango Śledź pikantny z chilli Śledzie w wiśniówce
nietylkopasta.plPrzepis pochodzi z Krakowa. Pierwszy raz słyszałam o takich pierogach od znajomego. Ciągle chwalił jakie są rewelacyjne. Musiałam je zrobić i są cudne. Podziękuj Rafał swojej
Kuchnia Pokoleńjesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do makaronu to ciasto cienko rozwałkujemy posypując semoliną , posypujemy w środek semolinę składamy w rulon i tniemy na paski jakie nam są potrzebne.Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli. Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko.Smacznego
Basia w kuchnidomu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia, a następnie podsmażam.Pierogi z kapustą i grzybami Składniki:Ciasto ok. 700 g mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityZbliżające się święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to
Danka Pichcipyszny domowy barszcz znajdziecie np. tutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda do moczenia i gotowania grzybów Na ciasto: 600 g mąki
Słodkie okruszkiŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwigilijnego barszczu najlepsze na świecie są uszka z grzybami i kapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie zawsze można mieć wszystko, ważne że są domowe uszka. Tym razem farsz jest mielony, dzięki czemu łatwiej się go pakuje do ciasta. I mimo, że to praca długa i misterna, ale wcale nie taka trudna
Bernika - moj kulinarny pamietnikTen pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marchewkowe nie bardzo wpisują się w wigilijne smaki, jednak dzięki magicznemu dodaniu bakalii ich smak zaczaruje te Święta. Do tego gorzka czekolada, której kawałeczki miło jest znależć przy kolejnym ugryzieniu. Takie babeczki robi się bardzo prosto, jednak nie tak jak w przypadku muffinów, łyżka nie wystarczy, a trzeba użyć miksera aby napowietrzyć ciasto, które musi wytrzymać ciężar dodatków. Do tego
Smaczna StronaProste danie wigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg mąki • 2 jajka • 1 szklanka maku • 1 szklanka cukru • 3 łyżki masła Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki
To co kochamstopni. Czekoladę wylać na ciasto, pozwalając jej swobodnie spływać po brzegach, Delikatnie rozprowadzić po całym wierzchu. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia. Do dekoracji użyłam masę marcepanową oraz barwniki firmy Dr. Oetker, które otrzymałam podczas warsztatów „Jak kulinarnie zaczarować święta? Jak smacznie snuć wigilijną opowieść?” W warsztatach uczestniczyłam na zaproszenie Kukbuka
królestwo garówKiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, pewnie większość odpowiedziałaby, że mama albo babcia. U nas też tak jest - ja uwielbiam pierogi mojej mamy, moim zdaniem nie mają sobie równych! Zgodzą się ze mną mój tata(...)uwierzyć, dopóki nie zobaczył rozmiarów naszych pierogów. Ja też nieco zmiękłam, kiedy poczęstowano mnie słusznej wielkości pierogami mojej teściowej. Są nie tylko duże, ale także bardzo smaczne - z cienkiego ciasta, bogato nadziane farszem. W mojej rodzinie proporcje są nieco inne, bo ciasto na pierogi jest uwielbiane podobnie jak farsz. Dlatego mama nie bawi się specjalnie z wałkowaniem cienkiego placka
Kulinarne InspiracjeDziś bardzo świąteczny wpis. Pachnący maślanym ciastem i makiem z bakaliami. Pewnie już w Waszych domach mrugają choinkowe lampki. Pewnie już upychacie w niewidocznych dla domowników miejscach gwiazdkowe prezenty. Pewnie już nucicie pod nosem świąteczne melodie. Pewnie w Waszych duszach już coś gra. Pewnie myślicie o tym błyskotliwym, wyjątkowym czasie Świąt. Pewnie tak… Może ktoś z Was myśli już(...)przy dużym stole nakrytym pięknym, odświętnym obrusem, ozdobionym choinkowymi gałązkami i prostymi, białymi świecami. Na białych, dużych talerzach ze zlotym paseczkiem na brzegach, używanych tylko od święta, leżały kawałki wigilijnego karpia. Ona w dłoniach trzymała kawałek opłatka, On w swoich trzymał jej dłoń… Patrzyli na siebie w milczeniu, myśląc, która to już ich wspólna wigilia i ile jeszcze wspólnych
Raj dla PodniebieniaZgodnie z tradycją, w czasie wigilii Bożego Narodzenia, na naszym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego akurat 12? Według niektórych wierzeń, liczba potraw wigilijnych symbolizuje
PysiaGotuje.pl[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 1 główka kapusty 1 szkl kaszy gryczanej 500 ml mody 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula liść laurowy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do
Domowy Smak Jedzenia