ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:38/71)

Łosoś w cieście z twarożkiem i szpinakiem 145

mimo, że lepsza od poprzedniej pokazała swoje ciemne strony. Ale to już za mną i trochę odżyłam. Ostatnio więcej gotowałam i to tak „kreatywnie”. Stwierdziłam, że czas wigilijny będzie dobrym momentem na powrót i to może nawet z przytupem. Nie obiecuję już niczego. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na szybkie danie, które sprawdzi się na pewno na Boże Narodzenie(...)można też podać na zimno : ))) Składniki: ok 200 g łososia na osobę ok 300 g szpinaku (u mnie świeży w liściach) 300 g twarożku śmietankowego 1- 2 opakowań ciasta francuskiego sól, pieprz cebulę tłuszcz do smażenia Pryzgotowanie: Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę aż będzie szklista i dodajemy opłukany, odsączony szpinak. Gotujemy na małym ogniu

Szybko Tanio Smacznie
Barszcz czerwony na zakwasie 204

W ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole

Emskie Smaki
Wigilijna gwiazda z makiem 125

Tak właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z  makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami

Różowa kuchnia
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 136

Narodzenia pełnią we Francji bardzo ważną rolę, choć z czasem zatraciły swój religijny charakter i stały się głównie świętami rodzinnymi. Niewielu Francuzów udaje się na pasterkę i zasiada do wigilijnej wieczerzy. Rodziny gromadzą się wokół świątecznego stołu najczęściej 25 grudnia. Obok wykwintnych przysmaków, takich jak ostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 165

suszu Karp w galarecie Karp smażony Wigilijna kapusta z grzybami Tarta z kapustą i grzybami Ryba po grecku Śledzie w oleju Śledzie po kaszubsku Śledzie w śmietanie Śledzie w czosnku i majeranku Śledzie w kiszonych cytrynach Śledzie skandynawskie Śledzie marynowane w occie Śledź na konfiturze z cebuli Śledź smażony w cieście z mango Śledź pikantny z chilli Śledzie w wiśniówce

nietylkopasta.pl
Pierogi z kapustą, przepis pochodzi z Krakowa 165

Przepis pochodzi z Krakowa. Pierwszy raz słyszałam o takich pierogach od znajomego. Ciągle chwalił jakie są rewelacyjne. Musiałam je zrobić i są cudne. Podziękuj Rafał swojej

Kuchnia Pokoleń
Domowy makaron grzybowy - przepis 206

jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do makaronu to ciasto cienko rozwałkujemy posypując semoliną , posypujemy w środek semolinę składamy w rulon i tniemy na paski jakie nam są potrzebne.Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli. Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko.Smacznego

Basia w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 476

domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia, a następnie podsmażam.Pierogi z kapustą i grzybami Składniki:Ciasto ok. 700 g mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Makiełki 92

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to

Danka Pichci
Wigilijne uszka 166

pyszny domowy barszcz znajdziecie np. tutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda do moczenia i gotowania grzybów Na ciasto: 600 g mąki

Słodkie okruszki
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 989

Święta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka wigilijne z farszem mielonym 106

wigilijnego barszczu najlepsze na świecie są uszka z grzybami i kapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie zawsze można mieć wszystko, ważne że są domowe uszka. Tym razem farsz jest mielony, dzięki czemu łatwiej się go pakuje do ciasta. I mimo, że to praca długa i misterna, ale wcale nie taka trudna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomysł na śniadanie – jajecznica z ketchupem 254

Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki marchewkowe z bakaliami i czekoladą 111

marchewkowe nie bardzo wpisują się w wigilijne smaki, jednak dzięki magicznemu dodaniu bakalii ich smak zaczaruje te Święta. Do tego gorzka czekolada, której kawałeczki miło jest znależć przy kolejnym ugryzieniu. Takie babeczki robi się bardzo prosto, jednak nie tak jak w przypadku muffinów, łyżka nie wystarczy, a trzeba użyć miksera aby napowietrzyć ciasto, które musi wytrzymać ciężar dodatków. Do tego

Smaczna Strona
Paluszki ziemniaczane z makiem 129

Proste danie wigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg mąki • 2 jajka • 1 szklanka maku • 1 szklanka cukru • 3 łyżki masła Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki

To co kocham
Tort makowy z kremem śliwkowym 128

stopni. Czekoladę wylać na ciasto, pozwalając jej swobodnie spływać po brzegach, Delikatnie rozprowadzić po całym wierzchu. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia. Do dekoracji użyłam masę marcepanową oraz barwniki firmy Dr. Oetker, które otrzymałam podczas warsztatów „Jak kulinarnie zaczarować święta? Jak smacznie snuć wigilijną opowieść?” W warsztatach uczestniczyłam na zaproszenie Kukbuka

królestwo garów