ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:144/500)

Jesień się zrobiła 137

przeznaczenie- jakaś kulinarna siła wyższa poukładała właśnie te składniki w kuchni, po to żeby mogło powstać. Na szczęście pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g(...)mieś obtartych kłykci;-)). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy skórkę i wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę

les mirabelles
Prosty makowiec + film 215

masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy je z cukrem na puszystą masę, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite

Smakowite Dania
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 171

Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru *na farsz: 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru(...)mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki

Kulinarny Pamiętnik
W ogrodzie zapanował róż 241

mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając(...)jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, śmietankę i wanilię i ubijamy mikserem. Potem dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę

les mirabelles
Murzynek z mąki pełnoziarnistej i gruszki. 131

możliwości, tak na słodko jak i na słono, wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię i pozwolić jej zaszaleć. W tym cieście nie ma nic szaleńczego, mało tego to ciasto jest dla leniwych. Nie ma żadnego ucierania, ubijania i dokładnego mieszania, a takie przepisy to ja naprawdę bardzo, bardzo lubię. :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej  200 g mąki  pszennej 2 jajka(...)uwolnić glutenu, wiadomo ten gość jest złośliwy i może nam zaszkodzić. Spód tortownicy 27 cm  smarujemy tłuszczem i posypujemy obficie bułką tartą. Boków nie smarujemy, aby ciasto miało się pod czym wspinać.  Obrane gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wierzch nacinamy kilka razy nożem i układamy na cieście, lekko dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni

Dieta moja pasja
Pasta tahini 189

przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody(...)powietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechowywana przez kilka

Taste Of My Day
Sernik w łatki ( szachownica ). 285

kremówki 30 % 2 budynie waniliowe   100 g margaryny Składniki na ciasto kakaowe: 3 jajka  150 g masła 2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao Duża i wysoka blaszka Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem,cukrem waniliowymi i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem(...)sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ser z wiaderka przekładamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , margarynę roztapiamy i studzimy,dodajemy wszystko do sera i mieszamy.Następnie dodajemy budynie i pianę

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto bananowe z górskimi płatkami owsianymi 139

gałki muszkatołowej 2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia 170ml mleka 3.2% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto drożdżowe 140

mama nauczyła się go robić po latach, to i ja mogę :) W końcu wyszło! Z tego przepisu będę korzystać do końca moich dni! Polecam wam go serdecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO: Wszystkie składniki w temp. pokojowej. 0,5 kg mąki - najlepiej wrocławska, dobrej firmy np. lubella 2 całe jajka jedno żółtko pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego(...)waniliowym. Jak już osiągniesz gładką masę, dodaj olej i stopniowo mąkę nadal ucierając. Dodaj następnie powoli masło - wcześniej roztopione i przestudzone - i zaczyn z drożdży. Wszystko ucieraj, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Ciasto ostawiamy do pieca ( 60 stopni) do wyrośnięcia na ok. godzinę. Oczywiście przykrywam ściereczką. Po wyrośnięciu podsypuję w misce ciasto, lekko je wyrabiam i podsypuję mąką. Przygotowuję

Calzonella.com
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 235

gładkie i lśniące. Gdy takowe osiągniemy garnek zestawiamy z ognia do lekkiego ostudzenia. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180-190*C (termoobieg). Kolejno do ciasta dodajemy jajo wraz z oddzielonym żółtkiem i całość ucieramy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji - najlepiej do ostudzenia (ja wykonywałam to za pomocą łyżki stołowej).  Stolnicę lub silikonową matę oprószamy mąką i z porcji

Symfonia Smaków
Ciasto cygan 3247

łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 250 g masłaPolewa3 łyżki masła3 łyżki cukru3 łyżki kakao3 łyżki jogurtu naturalnegoDodatkowo2 galaretki wiśniowe12 podłużnych biszkoptówPrzygotowanie:Ciasto:  Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę(...)powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty

Ala piecze i gotuje
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 444

Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę.Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.Ciasto kokosowe:20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto,5 białek,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia(...)przez około pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić z ognia i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.Ciasto przekładamy w następujący sposób:- ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto.Polewamy ulubioną polewą czekoladową.Smacznego!Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam w przedświątecznej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka Linzer 88

Ciasteczka Linzer pochodzą z austriackiego miasta Linz. Są to kruche ciasteczka maślane, na które ciasto powstaje z połączenia mąki pszennej z mąką migdałową, masłem, cukrem, cynamonem i skórką cytrynową. Gotowe ciasto jest wałkowane, po czym wycinane są z niego ciastka o różnych kształtach. Najczęściej ciastka mają okrągły kształt, lecz równie popularne są formy w kształcie serca. Po upieczeniu dwa ciasteczka(...)ciasteczka Linzer. Do miski włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucierać przez 5-6 minut na puszystą, kremową masę. Kolejno, dodać jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, sól, cynamon oraz obie mąki przesiane przez sitko. Kontynuować ucieranie przez 2 minuty, po czym zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na minimum 5 godzin do lodówki

MeCooks
Piernik staropolski z masą chałwową 210

Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków. Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą blaszkę (24x36cm) i upiekłam ciasto na piernik.  Ciasto: 25 dag miodu 50 dag mąki 1 szkl cukru 12 dag margaryny Palma spółki Bielmar 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/4 szkl mleka 1,5 op. przyprawy do piernika(...)wyjąć, rozwałkować i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić. Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka.  Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania