słodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto: 260 g miękkiego masła 4 jajka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650 1 szkl cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku(...)Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ananas odsączyć na sitku odłożyć 3 plastry do dekoracji a resztę zmiksować. Ciasto: Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany
Ala piecze i gotujeMąki i proszek do pieczenia przesiewamy. W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem zwykłym i migdałowym, dodajemy jajka i dalej ucieramy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu układamy równomiernie wiśnie. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy
les mirabellesMąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki. 2. Masa: Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy
Wanilia i Kardamonświęta ale czy zawsze musimy trzymać się tradycji :) Do masy marcepanowej dodałam pyszny Syrop cynamonowy i cytrynki w rumie od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto drożdżowe : 300 g mąki pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy Masa marcepanowa : 200 g marcepanu(...)miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Marcepan ucieramy z jajkami , stopniowo dodając zmielone orzechy i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon, sok cynamonowy
Sama słodycz i szczypta chiliaromat. Postanowiłam wypróbować nowy przepis na ciasto z ananasem. Akurat miałam kilka muszek na stanie więc pomyślałam, że akurat je wykorzystam. Ciasto mnie zawiodło, mokre i ciekawe w smaku, nie wiem jak wy ale ja właśnie takie ucierane lubię najbardziej:) Składniki na dużą prostokątną blachę 3 szklanki mąki 2 szklanki mielonych płatków owsianych 2 szklanki maślanki lub jogurty naturalnego(...)Wykonanie: Jajka ubijamy i dodajemy maślankę olej i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Płatki owsiane miksujemy na puch i wsypujemy resztę suchych składników i miksujemy. Ananasa kropimy w kosteczkę. Ciasto wylewamy na blaszkę i wysypujemy na wierzch ananasa. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze około 170 stopni
ciastkarnia na kruchym spodziepieczeniem użyłam foremki do zapiekania o średnicy 26 cm Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z mięsem mielonym https://www.youtube.com/watch?v=Uhj-TLoa1Vs Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski daję biały ser, olej, mleko, przez chwilę ucieram widelcem żeby ser połączył się z mlekiem i olejem (żeby nie było dużych grudek). Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, składniki w misce
Uwaga Babcia Gotujecukru1 i 1/2 kostki masła25 g spirytusu 5 łyżek śmietankowego cappuccino w proszkuMleko, cukier, budyń, żółtka, cukier waniliowy, mąkę mieszamy i gotujemy budyń.Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus i kawę. Mieszamy.Przekładamy ciasto:ciasto kakaowe - masa - ciasto kokosowe - masa -ciasto kakaoweWierzch ciasta smarujemy cienko masą i posypujemy kakao
Moje Kuchenne Rewelacjesztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do blaszki. Twaróg zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać po jednym jajku. Teraz już czas na zmielony twarożek, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciemne ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Pokoleńkroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce na małych oczkach. 3. W dzieży miksera ucieramy jajka z olejem, gdy wymieszają się na jednolita masę, dodajemy powoli (wcześniej wymieszane) suche składniki. N astępnie dosypujemy marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut(...)temperaturze 180 st*C. 5. Do serka philadelphia dodajemy sok z limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką masę. RADA: Jeżeli limonka była bardzo soczysta to może być potrzebna większa ilość cukru do zagęszczenia polewy. Polewę nakładamy na wystudzone ciasto i wkładamy je do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Jak Wasze wyrzuty sumienia związane z jedzeniem ciast? Zmalały po poczuciu
Perfect home lifetemperaturze 200 stopni. Krem: Z proszku budyniowego, mleka i cukru gotujemy budyń. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i przykrywamy ciastem ptysiowy. Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem
My simple kitchenKolejny sernik na naszym blogu, to zwykły biały sernik, na pysznym kruchym cieście. Nasz sernik wychodzi dość niski, bo taki lubimy, jest go wtedy więcej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić go na mniejszej blaszce, albo zwiększyć ilość masy serowej, wtedy będzie wyższy i na pewno nie straci na puszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się(...)przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy cieniutką warstwą na blaszce. Im cieńsza tym lepiej, ale ciasto lubi się kruszyć, więc nie jest to takie łatwe. Zapiekamy je 8 minut w temperaturze 170’C. Kostkę masła ucieramy z 4 żółtkami i pozostałym cukrem. Stopniowo dodajemy ser i otartą skórkę z cytryny, całość mieszamy na miękką masę
KasiaiKrzysiu.plformę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko
Kuchnia domowa AniSezon jeżynowy u mnie ciągle trwa. Wykorzystuję je na róże sposoby, choć najczęściej jemy je po prostu świeże wprost z krzaków :) Ale dziś przepis na bardzo smaczne ciasto...Dodałam do niego też około 2-3 łyżek borówki amerykańskiej. Ale to niekoniecznie. Składniki : 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki - u mnie krupczatka, ale z mąki zwykłej też się udaje 1 szklanka(...)rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 i 1/2 szklanki jeżyn , ciut borówek Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam na przemian mąkę i olej - ucierałam Dodałam proszek do pieczenia i jeszcze raz utarłam Ciasto przełożyłam do okrągłej, natłuszczonej foremki o średnicy 25 cm, ułożyłam jeżyny na całym cieście gęsto jedna obok drugiej Piekłam przez około 50 min. w prodiżu
Proste Potrawymięty. Robiąc krem budyniowy, zawsze masło lub margarynę ucieram z pudrem- w przeciwnym wypadku mam bonus w postaci kryształków nierozpuszczonego cukru. Nie dodaję wtedy cukru do budyniu. No i główna zmiana- inne ilości składników- moja blaszka ma nieco mniejsze wymiary coś koło 25x30. Co to będzie, co to będzie... Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)łyżką, przynajmniej tak twierdzi moja mama). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy. W czasie pieczenia ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy. Margarynę przeznaczoną na krem ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń miętowy. Gotowy krem przekładamy na biszkopt kakaowy. Kolejna warstwa to herbatniki- na moją blaszkę mieści się dokładnie dwadzieścia
Wrzosowa Polanapapierem do pieczenia, a boki smarując tłuszczem i wysypując mąką (do tego celu idealnie nadaje się krupczatka). Jeśli pieczecie dwa blaty ciasta od razu w dwóch formach, należy naszykować obie. W dużej misce ucieramy na puch miękkie masło, dosypujemy powoli partiami cukier i ubijamy całość na lekką i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku na raz, stale miksując(...)proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Powoli dosypujemy ją partiami do masy, stale miksując. Wlewamy wystudzone mleko z herbatą i miksujemy całość do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Ciasto rozdzielamy na pół wlewając je po równo do form i pieczemy na środkowej półce, przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy Do zrobienia kremu będziemy potrzebowali zimnego
Karo in the Kitchenskładniki wymieszać w misce. Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość. Jest super smaczne, tanie i łatwo się kroi. Ciasto marchewkowe przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone, ale nawet bez kremu smakuje wyśmienicie. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na pyszne, pachnące cynamonem ciasto marchewkowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto marchewkowe: 4 jajka(...)termoobiegu. Ciasto marchewkowe piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze na 10 minut, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie ciasto wyjąć na kratkę i czekać, aż całkowicie przestygnie. 7. Po przesudzeniu ciasto marchewkowe przekroić uzyskując dwa blaty ciasta. 8. W międzyczasie przygotować krem. Pół kostki miękkiego masła ucierać na wysokich
Gotuj z Prezesem