Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy(...)cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy ajerkoniak. Całość dokładnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie do blaszki z ciastem. 4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 70-80 minut
IzabelawkuchniCiasto: Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Zmielony przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i żółtko. Ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. 2. Wykrawanie: Tak przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę. 3. Wykrojone
IzabelawkuchniKlasyka, smak dzieciństwa, moja Mama ucierane robiła w prodiżu. W czasach gdy słodycze nie były tak dostępne jak teraz oczekiwanie na pierwszy kawałek było strasznie długie!, a teraz moje dzieciaki czekają i dopytują dlaczego nie wolno jeść gorącego?, no dlaczego?. Składniki: - 25 dag masła lub dobrej margaryny - 25 dag mąki pszennej, najlepiej z młyna u mnie(...)łyżeczki lub cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 czubate łyżeczki kakao naturalnego Po dobre kakao i wanilię zapraszam na www.Skworcu.com.pl . Wszystkie składniki na ciasto powinny być w takiej samej temperaturze, więc jaja i margarynę należy godzinę przed planowanym pieczeniem wyjąć z lodówki i zostawić na blacie kuchennym. 1. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wsypujemy
Apetyczna babeczkaukręciłam kulkę z ciasta i upiekłam. Mój pisk radości wyrzucił na brzeg delfiny, zdezorientował nietoperze, doprowadził do szału wszystkie psy w Małopolsce, przyprawił o zawał Najcierpliwszego i porysował szyby, ale udało się! Panie i panowie! Przed Państwem najlepsze kruche ciasteczka. Od razu lojalnie uprzedzam: jak używacie wałka ze wzorem, to musicie mega pilnować czasu pieczenia, ciasto przykleja się jak wściekłe(...)której łatwo ukręcicie miękką, tłuściutką kulkę, która przy formowaniu nie będzie zostawiała śladu na dłoniach i będzie się łatwo formować. Ja ciasto zagniatam w Tefal Companion – do misy z założonym ostrzem do wyrabiania i na prędkości 6 ucieram masło z cukrem przez minutę. Łopatką zgarniam masę ze ścianek i puszczam jeszcze na minutę, nie zmieniając prędkości. Zgarniam łopatką ze ścianek
ladykitchenczekoladowym i uwielbia ciasta z czekoladą, o dziwo tym razem chętniej zajadał się ciastem Aniołek. Głównym tego powodem była ogromna ilość kremu budyniowego w tymże cieście Ciasto Aniołek to blaty ciasta amoniakowego przełożone kremem budyniowym. Mimo, iż ciasto wydaje się być bardzo pracochłonne, robi się je w miarę sprawnie. Przygotowanie ciasta należy zacząć od zrobienia ciasta amoniakowego, które kolejno dzieli(...)blaty ciasta należy wystudzić, po czym przełożyć je gorącym kremem budyniowym. Ciasto Aniołek polecam wszystkim tym, którzy lubią kremowe i nieprzesadnie słodkie ciasta. Przepis na ciasto Aniołek znajdziecie poniżej. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto Składniki na ciasto Aniołek. Ciasto amoniakowe: 1 duże jajko 42 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
MeCooksłyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania, dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ciasto połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blachę (20 x 20 cm). Piec ok.30 min w 180 st. C. Składniki na krem : 2 szkl. mleka
Banana Smilesłyżki miodu 3 łyżeczki sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Dwie podobnych rozmiarów blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej blaszce rozkładamy jedną połówkę ciasta, na drugiej drugą. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Warstwa orzechowa: 400 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram masła 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu Masło, cukier(...)opakowaniu, zamiast 4 szklanek mleka, dać 3 szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Budyń pogotować kilka minut, aby masa była bardziej zbita. Całość ostudzić. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń. Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać na wierzch ciepłą jeszcze masę orzechową. Zostawić do wystygnięcia. Wierzch otulić polewą czekoladową. Polewa : Tabliczkę gorzkiej czekolady
Kuchnia smakówśrodku jest u mnie sporo, można dodać mniej oczywiście. Polecam spróbować wam zrobić taki serniczek, to ciekawe doznanie smakowe :) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 podwoić składniki Ciasto kruche: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej Masa serowa(...)białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców czarnej porzeczki cukier puder do dekoracji 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam do lodówki na 30 minut. 2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko i po łyżce sera. Dodaje mąkę ziemniaczaną, ubite białka, owoce i mieszam delikatnie wszystko. 3. Ciasto wyjmuje
Gotowanie...to proste !szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa senikowa: 1000ml jogurtu naturalnego typu greckiego ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) 7 białek Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Każdą pakujemy osobno do woreczka lub w folię samoprzylepną i pozostawiamy około godziny w lodówce
Smakowy RajCiasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
Korniszonkizmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa(...)tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia. Lukier Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda - ciasto można również upiec, tak jak ptysie - do garnka należy nalać tyle oleju, by pączki
Wędrówki po kuchnigarnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier. Ciasto ciemne przecinamy na pół. W cieście jasnym i w jednym górnym ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka robiąc około 1,5 cm odstępu. Kółeczka
Sama słodycz i szczypta chiliubijamy do białości, wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroi
Wanilia i Kardamongalaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać(...)zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień. Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia
Kuchcik gotujeDzisiaj polecam Wam bardzo pyszne ciasto, bardzo proste w wykonaniu i niedrogie. Kruche ciasto, czekoladowy krem i mnóstwo cukierków...jednym słowem pysznie. Takie ciasto może być nawet mazurkiem wielkanocnym. Koniecznie upieczcie i zjedzcie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 15 dag masła lub margaryny Krem: 20 dag masła lub margaryny 3 kopiaste łyżki(...)stopni przez około 20-25 minut. Upieczony placek dokładnie studzimy. 2. Krem: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 3. Dekorowanie: Na wystudzone ciasto wyciskamy małe rozetki. Cukierki wkładamy do woreczka i za pomocą wałka lekko kruszymy. Następnie dekorujemy
Izabelawkuchni