ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:140/500)

Puszysta Hrabina 206

pieczenia. Ciasto wykładamy na przemian jasne ciasto następnie ciasto ciemne delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku w 180 C.Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.  Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy, ucieramy z masłem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy kawę cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wodzie odstawiamy do stężenia. Ciasto przekrawamy

kgwjanczewo
Obwarzanki cynamonowe 119

jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 2.  Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę. 3.  Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ucierane dwukolorowe z owocami sezonowymi i kruszonką 81

łagodnie przesypany z kobiałki do woreczka. Ciasto wyrośnie wysokie, miękkie. Słodycz przełamana jest kwaskowatością owoców, ukrytych pod chrupiącą kruszonką, kakaowo - waniliową. Owoce nie zatapiają się głęboko, z uwagi na gęstość ciasta, zatem ryzyko zakalca wykluczone. Wypiek dobrze przechowuje się przez kilka dni, pozostaje miękki, nie wysycha. Z podanych składników upieczecie całkiem sporą blaszkę, ciasta odpowiedniego na każdą okazję. Można(...)łyżką cukru i łyżką budyniu waniliowego. Odkładamy. Przygotowujemy kruszonkę: Miękkie masło rozcieramy palcami z cukrem i mąką, aż powstanie kruszonka. Do połowy dosypujemy kakao i rozcieramy. Ciasto: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy kilka minut mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na miękki krem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i kolejno wlewamy jajka, po każdym miksując przynajmniej pół

Kronika Piekarnika
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 244

dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu

Karo in the Kitchen
Ciasteczka francuskie z serem i truskawką. 145

mała truskawek 500 g sera białego  1 cukier waniliowy 4/5 łyżek cukru do smaku 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie : Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy i tniemy na  paski o szerokości około 10 cm, wycinamy kwadraty 10/10. Kwadrat składamy na pół tworząc trójkąt, około1 cm od boków robimy nacięcia

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 215

Maliny w syropie od Eterno Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać łyżkę cukru,połowę mleka i 1 łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. P rzykr ywamy ściereczką i odstawiamy(...)odcinamy mniej więcej 6 kawałków z kt ó rych formujemy bułeczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy bu łki .Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. W cieście robimy filiżanką wgł ębienie i nakładamy po łyżce sera, na serze układamy malinki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżóweczka z jabłkami 122

piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy cukier puder dolewamy stopniowo wodę i sok z cytryny ,  mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego

Wypieki Rene
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 348

dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi lub świeżymi owocami i zostawiamy lukier do zastygnięcia. SKŁADNIKI 150g mąki tortowej 130g maku 120g drobnego białego cukru 190g margaryny (używam klasycznej Kasi

Karo in the Kitchen
Wielowarstwowy tort korzenny 1159

prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części (u mnie każda ważyła około 66g)- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut- każdy(...)masła dodawać małymi porcjami budyń, ucierać do połączenia się budyniu z masłem i uzyskania gładkiej masy- gotową masę schłodzićPRZEŁOŻENIE- na talerzu/paterze ułożyć jeden z placków, posmarować go cienką warstwą powideł (1-2 łyżeczki)- drugi placek posmarować dość cienką warstwą masy budyniowej - należy rozplanować ilość masy tak, by starczyła na przełożenie wszystkich placków oraz posmarowanie ciasta z wierzchu, ja na każdy

Smakołyki Bereniki
Pora przeddeszczowa 157

miski smarujemy oliwą i wykładamy ciastem francuskim (u nas pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam

les mirabelles
Łabędzie 125

szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę i masło gotuję, na gotujące wsypuję mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś 30 min. Piekarnik rozgrzewam do temp 250'C, blachę(...)smaruję tłuszczem i na to wykładam małą łyżeczką, nie wielkie kupki ciasta. Piekę to jakieś 12-15 min, aż się ładnie zarumieni, wyjmuję i odstawiam do ostygnięcia To będą tułowia łabędzi. W taki sposób wykładam prawie całe ciasto. Wcześniej odkładam 3-4 łyżki ciasta na szyję dla łabędzi. Pozostawione ciasto nakładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę małe znaki zapytania

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką 178

czas dalszego przygotowywania ciasta.  Przygotowanie masy serowej  : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą Mąkę

Proste Potrawy
Tęczowy tort (rainbow cake) 197

serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym jajku. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Tortowe ciasto z wkładką serową. 202

pamiętam kiedy już piekłam takie składane ciasto. Ostatnio to tylko coś tak na szybko. Postanowiłam się więc zmobilizować i powstało takie o to wspaniałe i niezwykle pyszne ciasto. Orzechowe biszkopty przełożone kremem budyniowym, a po środku wkładka serowa, bo przecież sernik kochamy. Napiszę, że dwa dni i było po cieście. Takie ciasto można upiec na świąteczny stół, urodziny czy inne(...)połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. 4. Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem

Izabelawkuchni
Oponki wiedeńskie 1693

puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania