maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka
Moja smaczna kuchniawodę, następnie mąkę kukurydzianą i pszennej tyle by ciasto nie było zbyt gęste. Usmażyć naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Połowę truskawek pokroić na plasterki i dodać do sera. Resztę zmiksować z cukrem na mus. Nakładać po kopiastej łyżce nadzienia na każdy naleśnik, rozsmarować i zrolować. Polać musem truskawkowym
Gotowanie jest łatwelawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym tort - mak, migdały, róża tort migdałowy z kremem kawowym tort szwarcwaldzki tort bezowo truskawkowy pavlova
królestwo garówŚwietny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Mi się uzbierało coś ok 20, więc musiałam w końcu coś z nich zrobić. Padło właśnie na babeczkę
charlotte gotujemiodu 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 70 g margaryny 1/2 łyżeczki sody Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni C. Składniki na biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)galaretki truskawkowe Galaretki zalać 1/2 szklanki gorącej wody chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami. Uwaga masa szybko tężeje. Dodatkowo: dowolne owoce na wierzch (ja nie dodałam, ponieważ mi się nie zmieściły w formie i by mi się wylała galaretka) 2 galaretki brzoskwiniowe rozrobione w 700 ml gorącej wody Przełożenie: Ciasto miodowe+masa
talerz przyjemnościporcji: 14Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy(...)sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem truskawkowym i przyozdabiamy truskawkami. Prosto i smacznie!***** First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk
Projekty ze smakiemdomu zawsze były to kluski i niech tak zostanie. Podawać można je w bardzo różny sposób. Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka 400 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata szklanka mąki pszennej sól Wersja z bułką tartą 100 g masła(...)ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć je przez praskę. Ser przepuścić przez maszynkę. Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy
O kuchni z uczuciemistocie jest przecież owocem, co czyni go jeszcze bardziej wszechwładnym i niezastąpionym. Paleta kolorów, kształtów, nazw, rozmiarów i smaków, jakie przybiera nie przestaje mnie zadziwiać i inspirować. Malinowe, truskawkowe, cherry, lima, paprykowe, bawole... - nieskończone możliwości, wszystkie pełne pomidorowej rozkoszy. Często słyszę pytanie "J aka jest Twoja ulubiona potrawa? " albo " Gdybyś mogła wybrać tylko trzy rzeczy do jedzenia, jakie wybrałabyś(...)podsunąć pod nos chłonąc zapach słodkiego, dojrzałego lata? Kto z Was po prostu nie kocha pomidorów? Zadam jeszcze jedno, ostatnie pytanie - kto z Was ma ochotę na porcję wytrawnego ciasta pomidorowego? Z pomidorami w trzech odsłonach. I z porcją niezwykłych wytrawnych lodów. Ciasto z pomidorami właściwie nie powinno nikogo dziwić, przecież pomidor jest owocem. A jednak w takim wydaniu
KUCHARNIAgalaretkowa3 galaretki ( u mnie 2 pomarańczowe, 1 truskawkowa)3 razy po 400 ml gorącej wody2 szkl śmietanybita śmietana w proszku3 łyżki cukru3 łyżeczki żelatynytroszkę wody do rozpuszczenia żelatynyGalaretki rozpuszczamy w 3 naczyniach, każdą w 400 ml gorącej wody. Dwie z nich po zastygnięciu kroimy w kostkę, pozostałą delikatnie stężałą wylewamy na wierzch ciasta.Śmietanę ubijamy z cukrem i bitą śmietaną
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMasa z kaszy jaglanej jest dosyć muląca, więc ciasto doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami i galaretką. Jagielnik odpowiedni jest dla wegan i osób na diecie bezglutenowej. Takie ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia 😃 Zapraszam moi drodzy na przepis oraz na stronę Uczymy jak słodzić Składniki (tortownica 24 cm): spód 14 daktyli, orzechy włoskie 1 szklanka, olej kokosowy(...)szklanki, woda 2 szklanki, mleko kokosowe 1 puszka 400 ml, cukier Diamant 6 łyżek, masło orzechowe 6 łyżek, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: truskawki 350 g, galaretka truskawkowa (wegańska) 1 szt, Sposób przygotowania: Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 45 min. Następnie daktyle i orzechy włoskie miksujemy w malakserze z dodatkiem rozpuszczonego oleju kokosowego. Gotową masę wykładamy
kulinarne odsłony patisensu. I tak zaczęłyśmy rozmawiać, że jednak blog kulinarny i parentingowy to jednak dwie różne sprawy. Co na kulinarnym można shejtować? Słabe zdjęcia? Niedociągnięcia w przepisach? Pamiętam komentarze, że ciasto marchewkowe z kremem chałwowym jest bardzo mdłe i ktoś się mocno zawiódł, bo liczył, że będzie lepsze. Ktoś inny się oburzył, że zrobiłam zupę czosnkową na serkach topionych... I tego(...)szybko, w środku sezonu truskawkowego.... zrobiłam z mrożonymi truskawkami. Co za profanacja! Ale był środowy wieczór... w czwartek Boże Ciało. Moje jeszcze zielone, a świeżych już nigdzie nie można było kupić :) Ale za to przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :) Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt
bistro mamaBardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)rozsmarowujemy na wierchu. 4) Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta
Bajeczna Kuchniasztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały cas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przy pomocy np. szklanki wycinamy(...)mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4-6 łyżek cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, granulki 200 -250 g masła dodatkowo: 2 galaretki koloru czerwonego np. truskawkowe lub wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń
Domowy Smak Jedzeniakisielu truskawkowego 1 op. cukru waniliowego ( 16g ) 2 łyżki kakao(...)Miksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem - 2 częśc z kisielem
Słodkości i nie tylkoimprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej.Bajaderki orzechowe z NutelląSkładniki:350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych(...)najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy
Mania Gotowania