Przepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła
Domowa cukiernia Ewymoja propozycja na truskawkową słodycz. Wiadomo, że zdrowiej byłoby koktajl zmiksować, ale że wyjeżdżaliśmy na drugą majówkę - trzeba było z truskawek zrobić coś co się nie zepsuje zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę
Kuchnia po mojemuAtrakcyjne ciasto,bez pieczenia, na zimno, smakołyk dla dzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja) można inne wg uznania jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna
kgwjanczewoktóre dziś chcę przedstawić są moim hitem lata i sezonu truskawkowego. Są przepyszne i każdy to mówił co je spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych
Kubki smakuwyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g konfitury truskawkowej Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą konfitury (zostawić 2 łyżki
Moja Galeria Smakusolą, pieprzem czarnym i octem balsamicznym. Wrzucić pokrojone żółte pomidorki truskawkowe i gotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze
Zakątek rozkoszy kulinarnychnaszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki 2 goździki opcjonalnie śmietana
W kuchennym oknie EwyJeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ... 150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym) 110 g. masła 2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek
Jadło i czytadłobułki z dżemem lub owsianka z owocami , na obiad chłodnik truskawkowy, np. taki . Niestety blender mi się zepsuł i teraz gniotę i gniotę truskawki. Przegryzam truskawki, czereśnie (P. ostatnio wlazł na drzewo na działce i zebrał całe wiaderko, niestety nie zdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca
dom-agi.plrównie doskonałych konfitur, jak np. truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom. Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie
KUCHARNIAciepłego mleka Dodatkowo:Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło
Apetyczna babeczkapuddingu waliliowego bez cukru 1 litr mleka 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 200 g wiórek kokosowych blaszka do pieczenia ( ja wybrałam taką 30x25 ) Dodatki: Kakao, maliny, jogurt truskawkowy, cytryna, skórka z cytryny Przygotowanie: Blaszkę wykładamy krakersami, jeden obok drugiego. Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę, a pozostałe mleko gotujemy. Tą szklankę mleka wlewamy do dzbanka i dodajemy(...)Górną warstwę masy zasypujemy wiórkami Odkładamy nasze Rafaello do lodówki. Ja zostawiłam je tam prawie 20 godzin, wtedy mamy 100% pewność ze całość nam idealnie stężeje. Do ciasta Rafaello można również dodawać migdały :) Smacznego
ClauditteMissCookingDziś ciasto mini albo tarteletki jak wolicie ??? Pewnie dowiem się za parę dni z waszych komentarzy. Robiłam je na specjalne zamówienie czyli mąż zażyczył sobie" No wiesz te małe pyszne co ostatnio robiłaś" Myślę , myślę i nie odgadłam hi hi .No to mi pokazał, wyjął ze szafki foremki i mówi " to ,no to zrób " Płeć męska ech no to zrobiłam(...)coś" Składniki: mąka pszenna 3 szklanki masło 200 g ksylitol szklanka proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Dodatkowo: budyń truskawkowy 2 szt mleko 800 ml truskawki, poziomki,jagody 500 g ( mam pomrożone ) galaretka cytrynowa (300 ml wrzątku) galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku) Wykonanie: Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,śmietanę oraz ksylitol ( jak dacie zwykły
Różowa kuchniaCukier w współczesnym świecie stoi na pierwszym miejscu. Znajduje się dosłownie wszędzie. Zaczynając od słodyczy, kończąc po gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier
Truskawkowa FiestaW związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smakUwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić
Ze smakiem i z pasjąBył już Kubuś , był Shrek to teraz czas na Fionę. Świetne ciasto na moje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego * 3 budynie malinowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty
Magiczne Życie Martypianę, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej piany. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175 o C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek. Krem(...)banany; dżem truskawkowy( u mnie truskawkowo-bananowy); czekolada gorzka; 250 ml śmietany 30% lub 36%; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka cukru pudru; Przestudzony i nasączony biszkopt wyłożyć do tortownicy, w której był wcześniej pieczony. Biszkopt posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć banany przekrojone wzdłuż na pół (banany skropiła sokiem z cytryny). Na banany wyłożyć krem czekoladowy. Ciasto odstawić na około
In my kitchenjajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 750 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru(...)sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy
Wędrówki po kuchniupiekłam na trzecie urodziny naszej córki. Długo zastanowiłam się, o jakim smaku w ogóle ma być, aż w końcu truskawki pomogły mi podjąć decyzję :) No i tort truskawkowy okazał się hitem... wszyscy zjedli z dokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany:6 jaj,1,5 szklanki mąki tortowej,1 łyżka octu,3 łyżki oleju,1 szklanka cukru(...)ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy.Warstwa truskawkowego musu
Delicious Titbits