ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:126/231)

Kolorowe lamingtony 156

kolorową galaretką. Obydwie polewy sprawiają, że ciasteczka nie wysychają i pozostają długo wilgotne. Jeśli zdecydujecie się na wersję galaretkową, otrzymacie lamingtony o smaku użytych galaretek, u mnie orzeźwiający truskawkowy i lekko agrestowy.  Jeszcze dwa słowa o pochodzeniu samych ciasteczek. Lamingtony to narodowe ciasteczka Australii. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwiska Lorda Lamingtona, Gubernatora Queensland od 1861 do 1906.Tradycyjnie sprzedawane(...)dobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i stanowią nieodłączną część dzieciństwa każdego małego Australijczyka)Oryginalny australijski przepis znajdziecie tutaj, ja go troszkę zmodyfikowałam. Kolorowe lamingtony:Składniki:Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa)o 160 g cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowiec z truskawkami 181

proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej  * 2 jajka * 1 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * szklanka kwaśnej śmietany Masa truskawkowa: * 1 kg truskawek * szklanka cukru * 2 galaretki truskawkowe * 2 budynie śmietankowe Ponadto: * 0,5 l śmietany 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * 16 dag kakaowych ciastek Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną(...)sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy

Pobite gary Barbary
TRUSKAWKOWA TARTA bez pieczenia 230

Sezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na zimno. Jest ona bez cukru, bezglutenowa

Via Gusto
Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia 294

mojprzepisna.pl | Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deserek nafaszerowany truskawkami, w postaci musu truskawkowego, na spodzie z ciasteczek maślanych, ze świetną warstwą kokosową. Pyszniutki, prosty, efektowny i

moj przepis na
Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 184

Torcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :) Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa

Smakołyki Asi
Sernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą 188

Sernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą Bardzo kremowy, delikatny sernik. Mazisty wręcz. Niebiańsko waniliowy. Trochę czekoladowy, a do tego truskawkowy. To moja słodka propozycja na

Pełny talerz
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 346

Składniki:600 g twarogu300 g białej czekolady330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)2 łyżki żelatyny1 galaretka truskawkowa150 g herbatników70 g masłaDzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik

Świat Ciasta
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 142

mąki pszennej 250 gram zimnego masła  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Zimną margarynę siekamy na drobne kawałki i ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto.  Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie jedną z części ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wkładamy(...)przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Różowa masa:   5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu truskawkowego 1 opakowanie kisielu truskawkowego 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: ok 500 g rabarbaru - obranego i pokrojonego na ok 0,5 cm kawałki Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier

Słodka Kraina Wypieków
Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym 276

Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem. Krem: 1 opakowanie serka mascarpone  1 opakowanie serka Bieluch naturalnego 1 opakowanie serka Bieluch lekkiego 1 opakowanie jogurtu greckiego bananowego Piątnica 1 łyżka ksylitolu ekstrakt ze stewii w płynie domowa konfitura truskawkowa (u mnie(...)rozsmarować część kremu, przykryć drugą częścią biszkoptową. Na niej rozsmarować konfiurę, a następnie kolejną porcję masy. Przykryć ostatnim blatem i cały tort pokryć pozostałym kremem, wygładzić wierzch i boki ciasta. Boki obsypać kaszą jaglaną. Fruppa podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w blenderze na drobny pył. Używając małego sitka, przesiać malinowy pyłek prosto na wierzch tortu, pokrywając całość

FitKot
Torcik truskawkowy 283

weekend piekę jakieś ciasto. Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z truskawkami. Niestety moje dzieci nie lubią truskawek, ale cóż tym razem upiekłam ciasto takie jakie ja uwielbiam. Początkowo planowałam upiec typowy biszkopt, ale podczas wykładania składników do rąk wpadła mi otwarta paczuszka z migdałami i tak też mój biszkopt został wzbogacony smakiem migdałów. Składniki:    biszkopt migdałowy(...)250g serka mascarpone     1 łyżka cukru pudru (może być więcej)     1 śmietan-fix     0,5 kg truskawek  2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować aż piana będzie lśniąca. Żółtka rozbełtać widelcem. Dodać do ubitych białek

Amatorka kuchenna
”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex 203

święta nakładają się na siebie, zawsze przygotowuję z tej okazji coś pysznego. W tym roku mój wybór padł na ciasto z bloga małej cukierenki pod nazwą: Wszystkiego najlepszego”. Ciasto jest pyszne – łączą się w nim różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie(...)wiśni • 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym czubkiem) • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru) Masa śmietanowa: • 1 galaretka wiśniowa w proszku • 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku • 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% • 1-2 łyżki cukru pudru • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: • 1/3 szklanki wiśniówki • 1/3 szklanki wody Dodatkowo: • cukier puder

W mojej kuchni
Deser z gruszkami i polewą czekoladową 219

1łyżka mleka. Warstwa z gruszkami: 2 większe gruszki, 1łyżka cukru,  1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne czekolady GOPLANA, 100ml mleka, 1 łyżka wiórków kokosowych. Dodatkowo: czereśnie do dekoracji, gorzka czekolada GOPLANA. wiórki kokosowe. Przygotowanie: 1. Spód:  Składniki suche ( mąka, cukier, proszek(...)pieczenia oraz kakao) wymieszać razem. Składniki mokre ( jajko, mleko, olej) roztrzepać trzepaczką lub widelcem.  Połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Ciasto wyjdzie dość gęste. Blachę ( ja miałam dwie mniejsze ) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie włożyć mniejsze foremki ( foremki o wym.7,5cmX7,5cm). Na spód każdej foremki nałożyć ciasto i rozprowadzić

W kuchni u Moniki
Bananowiec 543

dowolnym smaku, u mnie truskawkowa. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać

Monia miesza i gotuje
Proste ciasto z rabarbarem i kokosem + film 314

Proste ciasto z rabarbarem i kokosem, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub wyśmienita propozycja na wiosenny piknik. Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami.     składniki na tortownicę 26 cm 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki zimnej wody 7 lasek rabarbaru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 2 szklanki mąki(...)drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wlewamy przestudzone masło z cukrem, wbijamy jajka i wszystko starannie miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy rabarbar. Wiórki kokosowe i cukier łączymy z zimnym masłem delikatnie rozcierając wszystko w palcach

Smakowite Dania
Ciastka z ciecierzycy (i krem) 221

nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu odczekać (mniej więcej 1 godzinę), aż stężeją. Dodatkowo ciastka (przed pieczeniem) posypałam mikro kroplą truskawkową

Di gotuje