Składniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg
Luźna KuchniaKolejne ciasto, które jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham takie desery i często je wykorzystuję na niespodziewanych gości, zanim zrobię kawę to i ciasto się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie. składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku
Niezły Młynekowoców takich jak jabłka czy gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają! Tym razem też takie proponuje wilgotne ciasto, z ziarenkami prawdziwej wanilii i hiszpańskiej czekolady. Do tego nasze polskie gruszki, słodziutkie i aromatyczne. Ciasto jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Można zrobić rano, a na popołudniową
SMYKWKUCHNIW niedzielne popołudnie miło z najbliższymi wypić dobrą kawkę i zjeść coś słodkiego. Kiedyś bardzo często je piekłam, ponieważ oprócz tego, że są pyszne bardzo łatwo
Kuchnia BeatyPity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w
Mania Gotowaniapoprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale, i C. nie mógł zgadnąć, cóż takiego(...)ąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę wody, sól, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No
Wielki apetytDania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można
Kuchnia PROzdrowotnaNiby nadal lato, niby ciepło, ale w powietrzu czuć już zbliżającą się jesień. Podobno taka kolej rzeczy, ale ja nie jestem na tak. Nie lubię chłodu
Słodkie Przyjemnościmieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz, są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt ślimaczków wyglądają wyjątkowo efektownie w koszyku na pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały raptem dwie sztuki, reszta bowiem została bardzo szybko zjedzona. Jeszcze ciepłe, pachnące masłem, smakują wybornie. Nie można im się oprzeć.Maślane ślimaczki z makiemSkładniki(...)letnie, nie gorące. Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto - może się odrobinę lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę pod spód. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoleju kokosowym, no a na dodatek mało kaloryczne, bo na ksylitolu. Podaję wam przepis na jedną porcję, jednak ja upiekłam z dwóch. Przepis jest zarówno bardzo łatwy jak i szybki. Znalazłam go tutaj . Składniki: -2 białka -4 łyżki mleka -0,5 szklanki ksylitolu (może być cukier) -30g oleju kokosowego i 50g masła (może być 100g masła(...)garnku z masłem. W drugim garnku ksylitol z mlekiem. Wymieszać razem i dodać wiórki kokosowe, pomieszać i chwilę pogotować. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty składników. Gotowe ciasto najlepiej formować w kulki i wykładać na blachę wyłożoną papierem. Piec w temp. około 180 stopni C przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowedrobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa to z nich aromat. Jak wystygną skórka schodzi bardzo łatwo. Potem mielę je w blenderze. Na masę, ubijamy całe 4 jajka
mojewypiekiinietylkotylko mam okazję i "smaka" robię sernik. Latem oczywiście najczęściej są to serniki na zimno, jednak nic nie ujmuje im to w smaku:) Ten jest naprawdę bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A do tego smaczny!! Spód: 300g herbatników w polewie czekoladowej, 100g margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko zmiksować(...)Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy. Schładzać przez kilka godzin
Z miłości do słodkościBardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać(...)patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka
Mama Gotujekruszył. Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. składniki: 400 g mąki (moja mieszana, opisałam wyżej) 250 ml wody z kiszonych ogórków 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Wodę z ogórków lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze). Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto
6nieboJeśli szukasz jakiegoś łatwego, smacznego i szybkiego przepisu- bardzo dobrze trafiłeś. Powstał zupełnie przypadkiem a skłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko
Wielki apetyt