ciasta szybkie i łatwe - 748 przepisów (strona:17/50)

Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 203

chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z chińskimi naleśnikami i dodatkami. Smacznie i w miarę szybko – bo mimo tylu składników, wszystko robi się łatwo, prosto i przyjemnie. CHIŃSKIE NALEŚNIKI To szybsza i zdecydowanie prostsza wersja tradycyjnych chińskich naleśników pełnych szczypiorku – bez formowania i wałkowania ciasta. Z wierzchu są lekkie i chrupiące, smakowicie przypieczone na niewielkiej ilości tłuszczu, w środku – miękkie

Karo in the Kitchen
Krucha tarta z masą serową z ricotty 216

nadzieniem z sera ricotty i skórką z cytryny. Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka

CookYourself
Czekoladowe Muffiny 208

Długi weekend się rozpoczął :)  No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a

Niezły Młynek
Ciasto marchewkowe dietetyczne 1073

początek zapraszam na genialnie odchudzone ciasto marchewkowe, które znalazłam na blogu ABC dieta od kuchni . Ciasto ma kilka zalet, po pierwsze jest pyszne, po drugie jest lekkie, zdrowe, po trzecie robi się je bardzo łatwo, po czwarte składniki ma każdy w domu, po piąte szybko znika. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kremówki z owocami i nutą mięty 192

Składniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła

Luźna Kuchnia
Pierożki z "francuza" ze szpinakiem 195

odrobinę śmietany, sól, pieprz do smaku - wszystko dobrze wymieszałam Na rozmrożone pokrojone, prostokątne płaty ciasta nakładałam farsz i sklejałam je widelcem Wierzch pierożków smarowałam roztrzepanym białkiem, piekłam w temp. 180' C do zarumienienia Jest to propozycja dla każdego, bo pierożki robi się szybko i łatwo, no i są smaczne

Proste Potrawy
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 180

Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać(...)lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie)   Przygotowanie ciasta bananowego: Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół). W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i lawendę). Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę

Moja Delicja
Tiramisu 173

Tiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i

Kuchcik gotuje
Rolada bezowa z malinami 215

pozorom rolada jest bardzo szybka i do tego łatwa w przygotowaniu. Jedynie przy zwijaniu rolady potrzeba trochę sprawności i ostrożności. Borówki zamieniłam na mrożone maliny, moja rolada jest też mniejsza. Polecam bo warto się troszkę wysilić i spróbować przygotować roladę! Ta rolada bezowa z malinami i bitą śmietaną będzie ozdobą każdej imprezy. Bo to ciasto wygląda znajomicie, do tego smakuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne ciasteczka kakaowe 201

pieczenia. Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 - 10 min.   Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje  1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko

Moniki Smakołyki
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 160

tworzy nieprzywieralną powłokę, doskonale nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu. Niestety, żeby nie było za słodko - mata ta posiada jeden maleńki

CookYourself
Pierogi RUSKIE 286

Składniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz

Luźna Kuchnia
Babka krówkowa 388

 Osoby, które odwiedzają mojego bloga, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę

Smakołyki Bereniki
Babeczki z rabarbarem i orzechami 197

Babeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około

Z miłości do słodkości
Naleśniki 198

przed nabyciem większego doświadczenia. Jednym z najważniejszych parametrów jest gęstość, gdyż ciasto powinno łatwo rozlać się po patelni, tak abyśmy kilkoma ruchami pokryli całą jej powierzchnię bez pozostawiania „dziur”. Z tego punktu widzenia ważna jest też odpowiednia temperatura patelni – zbyt gorąca sprawi, że ciasto zbyt szybko się zetnie lub trwale przywrze, ale zbyt chłodna też niesie ryzyko przywarcia, niepotrzebnie wydłuża

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania