ciasta rolada - 500 przepisów (strona:16/34)

Wianuszki z dżemem. 180

każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa strucla z wiśniami 165

nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. (po stuknięciu

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z gruszkami w cynamonie 263

dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia.Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

kulinarnyJa
Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem 167

Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paluch we włoskim stylu 170

szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy

My Chcemy Jeść
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 196

Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie  dodać białka i dobrze wymieszać 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę Rozwałkować w prostokąt ,wyłożyć połowę masy  zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę  położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta

W królestwie smaków Beaty
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 204

sposób je odgazowywujemy .  Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli

Grunt to przepis!
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 285

suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 155

delikatnie dociskamy. Drugą porcję ciasta kroimy na prostokąty  ok. 10 – 5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia, zachowując odległości. Roladę kroimy na plastry o grubości ok. 4 cm i delikatnie przekładamy na prostokątne ciasto. Ważna uwaga, kroimy jeden plaster i od razu go przekładamy. Tak przygotowane ciastka pieczemy ok. 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka powinny

Moniki Smakołyki
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 192

tego jak bardzo dobrze było wyrośnięte ciasto)  i posypujemy go przesianym przez sitko kakaem. prostokąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Warkocz drożdżowy 193

poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto: - 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół  Młyn Kopytowa - 45 g cukru drobnego do wypieków - 45 g roztopionej margaryny Palma, może być masło. Ja akurat(...)odstawić do wyrośnięcia na około 2 godzinki. Ponownie wyrobić i rozwałkowac prostokąt. Wysmarować powidłem i zwinąć w rulon jak roladę.  Ostrym nożem przeciąć „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec Babci 496

ścierką.Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę. Z drugą częścią ciasta i maku robię to samo. Na jednej blaszce układam na osobnych kawałkach papierów do pieczenia ciasto. Odstawiam jeszcze do wyrośnięcia na około pół godziny.Następnie

Anielska Kuchnia Ani
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 181

był strzał w dziesiątkę. Sprawdźcie sami! Przepis na polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych(...)czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale  ręcznie, wymieszaj, tylko do połączenia. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wyrównaj.  Piecz

Anioszek w kuchni