ktoś, kto nie lubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami i malinami(...)oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami . Przepis na biszkopt z owocami z galaretką i bitą śmietaną na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru 2 łyżki kakao Składniki na masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać
My simple kitchenrozciągnij na kształt dużego prostokąta (ok. 30 x 45 cm). Równomiernie rozłóż na cieśnie kosteczki dyni wraz z nasionami kopru włoskiego, fetę oraz oliwki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku tak jakbyś zwijał/a roladę. Następnie uformuj z niego okrąg podkładając jeden koniec rulonu pod drugi (mocno zlep ze sobą oba brzegi rulonu). Przełóż wieniec na blachę wyłożoną papierem(...)ciepłego powietrza. Mimo to chleb w środku był dopieczony. Ale dobrze jest zadbać o odpowiednio duży otwór wewnątrz wieńca. Inspirowałam się tą recepturą , jednak zastosowałam własny przepis na ciasto i sposób składania
Chilli Czosnek i Oliwaminut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo :nutella ,powidła Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę
Ladylaura.części, każdą z nich zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza, a następnie wałkujemy na cienki placek ( maksymalnie 5 mm). Na cieście rozkładamy 1/3 masy makowej zostawiając około 2-3 cm od brzegu, zwijamy jak roladę, zaś końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Każdą struclę dwukrotnie zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem
Rozpustne gotowaniewłaśnie z niego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto francuskie rozmrażamy i smarujemy zmiksowanymi malinami. Ciasto zwijamy z obu stron do środka tak jak roladę. Następnie kroimy na plastry o szrokości 1 cm i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Salonik smakówrozwałkuj na duży prostokąt. Białko ubij na sztywną pianę, posmaruj nim powierzchnię ciasta (nie trzeba zużyć całego białka). Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim ciasto. Zwiń wzdłuż długiego boku tworząc coś w rodzaju rolady i pokrój na sześć równych kawałków (patrz zdjęcia poniżej). Środek każdej bułeczki przyciśnij drewnianym trzonkiem np. łyżki aż do samego dołu, uważając jednocześnie
chili & sugaropakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć jak roladę i zapiec w temp 200 stopni przez około 15minut. Gotową roladę można podawać z czerwonym barszczem
Tradycyjna Kuchniaokoło 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę. Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możemy przygotować krem. Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach
O kuchni z uczuciemrobi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l! Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz(...)siebie. Biszkopt delikatnie rozwiń, nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw do schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTymczasem już teraz mam dla Was przepis na wiosenną roladę z truskawkami i rabarbarem. Przy przeglądaniu gazet w oko wpadła mi rolada z malinami. Wyglądała obłędnie! Ja mam w lodówce tylko rabarbar i truskawki... Jednak ochota na zawijanie ciasta biszkoptowego dopadła mnie niczym grom z jasnego nieba; po prostu nie mogłam się powstrzymać. Skarmelizowałam więc rabarbar w ciemnym, aromatycznym cukrze(...)zachęcająco. Całość wyszła boska; C. wziął trzy dokładki i tym sposobem całe ciasto zniknęło w dwa dni. Nie można mu się oprzeć; zresztą, po co w ogóle próbować...? Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi . Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłaściwe: tortownica 20 cm 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo : maliny ,mogą być mrożone ,nie rozmrażamy ich przed pieczeniem ,posypujemy ciasto zamrożonymi. Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe
Ladylaura.Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie i moją córeczkę pyszną roladą drożdżową ze szpinakiem. Tak strasznie mi posmakowała, że postanowiłam sama ją upiec. Rolada drożdżowa ze szpinakiem Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, cebula, 2 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 60 dkg mąki, 15 dkg margaryny, 4 dkg drożdży, 3 żółtka, jajko, 2 łyżeczki cukru, masło, sól, pieprz. Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy nadmiar wody(...)szpinak i całość chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na stolnicy zagniatamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, śmietany, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy na nie cały przygotowany szpinak i zawijamy roladę. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Roladę drożdżową wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Smacznego
paapilotkaaCiasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut. Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut
Niezły Młynekdodałam siemię lniane i udało się a dowód na załączonym obrazku: Składniki: 1 opakowanie jogurtu z mascarpone 1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią świeże jeżyny listki melisy Na ciasto: 4 jaja 4 łyżki mąki czubate 2 łyżeczki czubate siemienia lnianego pół szklanki cukru masło do wysmarowania blachy. Przygotowanie: nastaw piekarnik na 180 stopni(...)niech składniki się połączą. 2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę. 3. Piecz 10 minut w 180 st. Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok 24 szt biszkoptów, które można przechowywać w blaszanej puszcze
AZgotuj!