Wielkanoc nie może zabraknąć babki Tym razem proponuję nieco lżejszą od tradycyjnej wersję babki na wodzie mineralnej. Składniki (na małą blaszkę albo keksówkę): 3 jajka 260 g mąki tortowej łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 110 ml oleju 180 ml wody gazowanej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy(...)Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy po połowie ubitej na sztywno pianie z białek i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian po 5 łyżek jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez
e-PrzepisyKulinarneŚwięta Wielkanocne niestety szybko przychodzą i szybko odchodzą - więc jak najbardziej wskazane są szybkie i proste przepisy na ciasta i ciasteczka. Takim właśnie przepisem chce się
Świat CiastaWielkanoc, to koniecznie babka, klika dni temu przedstawiałam Wam przepis na babeczki gruszkowe , które bardzo smakowały dzieciom i nadają się zarówno do koszyczka, na prezent, jak i na małą przekąskę. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na babkę twarogową. Babki mają to w sobie, że przeważnie są suche, a ta jest inna, dzięki dodatkowi sera oraz oleju dłużej zachowuje świeżość(...)jest wilgotna. Ze smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się
dom-agi.plBabka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia
Kolizje SmakówWielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, święta tu ż tu ż ... Czas wi ę c powoli zacząć rozmyślać nad świątecznym menu. Jakie s ą Wasze ulubione wielkanocne potrawy? Na naszym stole w tym roku na pewno nie zabraknie sernika. I właśnie przepisem na to przepyszne ciasto chciałabym si ę z Wami
La grande e la piccola cuocaDziad to drożdżowe ciasto w ogromną ilością bakalii. Po przekrojeniu go bakalie się wysypują ze środka ciasta. Na tegoroczną Wielkanoc proponuję upiec Dziada zamiast popularnej Baby. Składniki: 700 g mąki 70 g drożdży 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów(...)sito. Mleko zagrzać z resztą cukru. Mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dość rzadkie. Bakalie posiekać. Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Odstawić, aby wyrosło. Piec około
Mama GotujeSkładniki na spód marcepanowy:20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruche ciasto
Świat CiastaKiedyś babki piekła moja Babcia, Mama nie ma takiego zwyczaju, ale ja z wielką przyjemnością wróciłam do tej Wielkanocnej tradycji i co roku serwuję domownikom pyszną
Cynamonowe szczęścieDla mnie nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Więc i w tym roku nie może go zabraknąć :) Wyszperałam bardzo ciekawy przepis na mazurka z masą kokosową
Świat CiastaNie ma świąt bez pysznego ciasta Dlatego też zrobiłam, krótkie zestawienie nietuzinkowych serników (sernik na zimno) bez pieczenia, które idealnie nadadzą się na zbliżające się święta
Blog kulinarny S9.PLPrzekładaniec drożdżowy pojawiał się w domu tylko na święta. Ciasto ma w składzie bardzo dużo orzechów, które wtedy, jeśli nie miało się babci na wsi z
Słodki sentymentSzybka babka z orzechami , to moja dzisiejsza propozycja na proste weekendowe ciasto. Składniki można zmiksować lub wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki. Cały przepis jest tak prosty
Słodkie okruszkiKarmelowa Princessa Lekkie, kokosowo-karmelowe ciasto przełożone delikatnym kremem budyniowym. Pyyyszne! Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarze 26 x 26 centymetrów. Składniki: Ciasto
Blog z ApetytemPuszysty sernik śmietankowy Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu naprawdę trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Składniki: Spód
Blog z ApetytemSernik z rosą i brzoskwiniami Puszysty i delikatny sernik na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i bezową pianką. Po upieczeniu na cieście pojawiają się kropelki złotej rosy
Blog z Apetytem