ciasta na wielkanoc - 5946 przepisów (strona:62/397)

Mazurek marchewkowy 134

W tym roku chciałam stworzyć jakiegoś oryginalnego mazurka, takiego jakiego nie robiłam nigdy wcześniej. Po przejrzeniu dziesiątek przepisów trafiłam w końcu na stronę kuchnialidla, gdzie wśród

Świat Ciasta
Babka piaskowa 144

będzie ona pieczona w tym roku. Babka piaskowa Kiedy piekę babkę na ogół decyduję sie na tę tradycyjną . Jajka, mąka, masło i cukier. Zwłaszcza ta pieczona na Wielkanoc jest bardzo prosta. Gotowe ciasto wystarczy po wierzchu polać czekoladą lub lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

mecooks
Wielkanocny baranek 122

Składniki:3 jajka 15 dag margaryny 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki

Świat Ciasta
MARLENKA - ORMIAŃSKIE CIASTO, KTÓRE PODBIŁO CZECHY 2922

Wielokrotnie spotkałam się na zagranicznych stronach ze sławną Marlenką. Oryginalną można kupić nawet w wysyłkowym sklepie w Wielkiej Brytanii! Koniecznie musiałam poznać smak tego ciasto, więc postanowiliśmy ją zrobić na Wielkanoc. Nie wiem czy tak samo smakuje oryginalna Marlenka, ale ciasto, które zrobiliśmy i tak podbiło nasze serca. Jest PRZEPYSZNE, delikatne i dosłownie rozpuszcza się w ustach. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Słodkie doniczki z tulipanem 135

Składniki na 12 szt. muffinek: 150 g miękkiej margaryny 100 g cukru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu

Świat Ciasta
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 259

Najfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne

Świat Ciasta
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 162

Mimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto  kruche dość nietypowe, bez jajek ani

Taste Therapy
CIASTO JAGÓDKA 153

Wraz z kończącym się sezonem na różnego typy przetwory przyszedł czas na dżem jagodowy. W spiżarni z słodkich przetworów uchował się już tylko on, nie mogłam

RAROSSA
Sernik wykwintny 133

Składniki:1,3 kg twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie450 g cukru10 dużych jajek, białka i żółtka osobno250 g masła, o temperaturze pokojowej6 łyżek kaszy manny1 opakowanie budyniu

Świat Ciasta
Babeczki Wielkanocne 211

łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:100 g wiórków lub chipsów czekoladowychjajeczka cukrowe do dekoracji120 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudruTe babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają(...)proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników.Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1). Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wystudzone babeczki ozdobić najpierw śmietaną (fot.2) a następnie jajeczkami

Świat Ciasta
Idealna babka na oleju 174

Wielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu do wyrabiania, a u nas ostatnio i jednego i drugiego jakoś brakuje. Zimno, pada i nastrój jakiś taki niezbyt świateczny. Komu by się chciało zarabiać ciasto w zimnej kuchni

dolcevitainmykitchen
BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI 114

przypadku) mogą powodować powstawanie pustych przestrzeni w cieście. Nie wpływa to na smak ale może niektórym przeszkadzać. Idealne są te kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. No i zdecydowanie polecam formę silikonową-babka dużo łatwiej wychodzi z formy. To moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole:) BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI BABKA(...)proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku i łyżce mąki. Ciągle ucierając. wlać ajerkoniak, a następnie dodawać stopniowo pozostałą mąkę. Do ciasta wsypać pokruszone krówki i delikatnie wymieszać łyżką. Formę do babki z kominkiem (najlepiej silikonową) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około

Pieguskowa Kuchnia
Mazurek kajmakowy z bakaliami 390

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, między innymi mazurków. Pragnę Wam dzisiaj przedstawić przepis na jeden z moich ulubionych mazurków, czyli mazurek kajmakowy z bakaliami. Doskonale smakuje i pięknie wygląda.  Polecam gorąco ten przepis!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki, 150g masła lub margaryny, 3 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 154

gołębicę. Tak, w tym roku baba zamieniła się w gołębicę.  Spisek przeciw królowej trwał dobrych kilka miesięcy podczas których z Atiną , Majaną i Margot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech na święta(...)deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka,  jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia

KUCHARNIA
Serwetniki słodkie kurki 183

Składniki na 6 szt.:150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu

Świat Ciasta