Bardzo lubię włoskie desery, a w tym Tiramisu. Gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że wcześniej czy później go wypróbuję. Babka była dobra, ale lukier był genialny
Mania WypiekaniaTelefon...Odbieram: "Upieczesz coś szybko na dzisiejsze spotkanie?" Chwila zastanowienia "Ok. Tylko co?" - "Może jakąś babkę?". W ten właśnie sposób powstała babka śmietankowa, którą widzicie przed
Mania WypiekaniaOstatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak :) Piaskowa babka cytrynowa Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyOd dawna miałam ochotę upiec ciasto z kisieli. Nęciły mnie piękne kolory, jakie ujrzę po jego rozkrojeniu, a już szczególnie wtedy, kiedy wpadłam na ten przepis
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis na tą babkę znalazłam w starej gazecie z 2003 roku. Co najśmieszniejsze przeglądałam tą gazetę już wielokrotnie i dotychczas jakoś go nie zauważyłam :) Byłam bardzo
Kuchenne zapiski EdytyKolejna, upieczona w ramach eksperymentu babka. Tym razem zamiast masła, margaryny, czy oleju - dodatek majonezu. Babka okazała się bardzo smaczna i wilgotna, została pochłonięta (zjedzona to
Kuchenne zapiski EdytyNajpyszniejsza babka, jaką dotychczas jadłam. Kajmakowa, pachnąca, polana kajmakową polewą i posypana uprażonymi migdałami. Pomimo dużego wyboru świątecznych ciast na stole, prawie cała została zjedzona już
Kuchenne zapiski EdytyCytuję za kolegą Polpalem z portalu gotujmy.pl (mam nadzieję, że nie będzie miał mi tego za złe), który okazał się kopalnią wiedzy na temat tego charakterystycznego
Kuchenne zapiski EdytyKakaowo cynamonowo imbirowa babka dyniowa z czekoladowym szlaczkiem, pachnąca i wilgotna, nawet drugiego dnia po upieczeniu była cudownie smaczna :) Przepis źródłowy TUTAJ . Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyPodwójnie „jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku :) Na Święta planuję powtórkę
Kuchenne zapiski EdytyW tym roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyW tym roku moje plany świąteczne w ostatniej chwili (w Wielką Sobotę, późnym popołudniem) uległy zmianie. Z konieczności spędziłam je w domu i nie miałam czasu
Kuchenne zapiski EdytyBaba z kuleczkami marcepanowymi -to wspaniały wypiek którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, wszytko tu do siebie pasuje a czerwone kuleczki z marcepanu tylko dodają
Wanilia i Kardamon