Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto Jamajka robiłam już jakiś czas temu, jednak dopiero teraz zorientowałam się, że nie ma go jeszcze na blogu " class
Marta GotujeWspominałam Wam kiedyś, że uwielbiam mocno czekoladowe, wilgotne ciasta? Na bazie biszkoptu brownie, który już Wam tutaj podawałam zrobiłam w te święta pyszne ciasto! Wystarczyło przełożyć je prostą masą serową, by wyczarować torcik, którego nie musiałam się wstydzić 😉 A jak szybko można je przygotować! Biszkopt piecze się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem
Kuchnia w czekoladzieCiasto czekoladowe jest dobre na wszystko i na każdą okazję, więc również na Święta. Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta Przepis znalazłam na sweetcakes.pl (ciasto czekoladowe z kremem) i dałam
UgotujmyTo.plRUBASZNY MAKOWIEC Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru
Moja Książka KucharskaCo jak co ale babka na świętach być musi. W tym roku stawiam na przepis z zeszytu mojej mamy, który jest wykorzystywany w moim domu
karmelowyrodzinnym domu zawsze omijało się je szerokim łukiem. Postanowiłam to zmienić i już wiem, że na kolejne Święta mazurek będzie obowiązkowo. W planach miałam upiec mazurka porzeczkowego, gdyż pozostały mi porzeczki z nalewki, ale ponieważ zużyłam je do innego ciasta (o którym innym razem) stanęło na mazurku wiśniowo-czekoladowym. W oryginalnym przepisie miały być wiśnie z nalewki
Pieguskowa Kuchniaokoło 50 sztuk do 60 min Łatwe Tanie Przepis na uszka z farszem pieczarkowym do wigilijnego barszczu. Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z
PysiaGotuje.plnich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już(...)sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki Farsz
Ogrodnik w podróżyKochani Ojcowie wszystkiego najlepszego z okazji Waszego święta :) Składniki: ciasto - 120 g masła - 1 żółtko - 30 ml mleka - 170 g mąki pszennej - szczypta soli nadzienie - 100 g białej czekolady - 320 g serka mascarpone - 100 g malin - 100 g borówek Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę. Formę przekładamy do lodówki
Zainspirowana w kuchnisię pytanie – jakie ciasto będzie odpowiednie dla diabetyka? Nie może mieć za dużo cukru, wysoki indeks glikemiczny odpada, podobnie jak tłuste masy i kremy. Moja propozycja jest zgoła inna – ciasto marchewkowe. Wilgotne, bakaliowe, pachnące piernikowo i świątecznie. W kategorii warzywnych wypieków, w naszym domu, zdecydowanie zwycięża ciasto marchewkowe. Piekę je na każde święta, ale także świetnie(...)sporo oleju. Udało mi się osiągnąć odpowiednią recepturę, minimalizując ilość cukru i tłuszczu. Nie przekładam ciasta tłustym i słodkim kremem, dodaję sporo cynamonu, dlatego podkreślam, że to ciasto idealne dla osób z cukrzycą. Ciasto pachnie korzennie i wyjątkowo pasuje do atmosfery nadchodzących Świąt. Dodam, że to ostatni filmik, kiedy widzicie mnie w ciąży. Teraz biorę kilka tygodni wolnego
Dietologzapraszam Was na pyszny sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie. Sernik jest naprawdę kremowy, dobrze wyrośnięty i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się na każde święta, przyjęcie czy inne uroczystości. A może po prostu podacie go do popołudniowej kawy? Przepis na sernik z mlekiem w proszku jest naprawdę prosty. Podstawę smaku stanowi(...)mleko w proszku. Ja użyłam do ciasta mleka LE ROYAL dostępnego na Kawwa.pl Uwielbiam ten produkt. Można z nim przygotować nie tylko doskonałe latte, ale też i pyszne kremy czy serniki. Spróbujcie. Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka naturalnego kakao 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g masła 1 łyżka naturalnego jogurtu lub śmietany
Słodkie okruszkiblogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala, warkocza, gwiazdy, a nawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki(...)połowy porcji i wg mnie ciasto było troszkę za luźne i dodałam troszkę więcej mąki..no, ale to wiadomo, zależy też od mąki.No i moje bułeczki są nierówne..miały w sumie też być inaczej ułożone..ale tak to jest jak w między czasie się rozmawia przez telefon.. Wypieki na święto 3 króli można zobaczyć także
Moje domowe kucharzeniePłatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika , szczególnie dla osób, które nie tolerują lub nie spożywają glutenu. Ale zwykłe płatki byłyby trochę nudne, więc
Tajemnice Smakuwalczyć ze sobą codziennie przy porannej kawie. Ale jak już robię ciasto, to musi to być jakaś specjalna okazja. Dzisiejszy przepis dedykuję mojej mamie z okazji jej święta :) Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, ja wybrałam truskawki. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (składniki na formę 29x16 cm) Składniki na ciasto: - 500 gram mąki tortowej - 120 gram cukru
Zgrabne GotowaniePyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka
Kuchnia domowa Ani