przepychałyśmy się jak szalone, by tylko dostrzec to, co udało się dostrzec Dziadkowi. Jednak najlepszy, kluczowy moment każdej "wyprawy" to dźwięk dzwonka dochodzący z domu. Tego samego, który Święty Mikołaj ma przytwierdzony do swojej długiej laski. Wtedy już wiedziałyśmy, że Mikołaj nas przechytrzył i podczas naszej nieobecności, wślizgnął się przez komin do babcinego domu i podłożył prezenty pod choinką. Ciągle(...)niekoniecznie ulubionych, można było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie
Gotowanie to kochaniespotkanie wigilijne w pracy. Wszystkim bardzo smakowało a koleżanki prosiły o przepis. Dzielę się też przepisem z Wami. Może jeszcze ktoś nie ma pomysłu na ciasto na święta i skorzysta z tego? Polecam! Piernik długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i po prostu pyszny. Ma jeszcze jedną zaletę, jest łatwy i szybko się go robi, zatem nie sprawi problemu(...)początkującym kucharkom :) Ciasto: ok 65 dag marchewki 2 szkl mąki 1 szkl oleju 4 jajka 1 1/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa grysikowa: kostka masła w temp. pokojowej 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej polewa kakaowa (przepis tutaj
Smakołyki AsiWstawiamy do lodówki na minimum 4 tygodnie, a najlepiej na 6. Niektórzy zamiast w lodówce trzymają na balkonie lub w piwnicy (w każdym razie musi być zimno). Wykonanie ciasta przed świętami: Masę wyciągamy parę godzin przed pieczeniem (ok. 6-8godz.). Można wyciągnąć na noc i rano zabrać się za pracę. Blachę prostokątną o wymiarach 25x35 wykładamy papierem(...)pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty (w zależności od tego jak nam wyrósł). Następnie każdy blat przecinamy wzdłuż na pół i w ten sposób z prostokątnego dużego ciasta tworzy nam się wąskie warstwowe ciasto wielkości keksówki (ja obkroiłam wystające nierówności
Mania Wypiekaniaczasochłonne, jak mogłoby się wydawać (całość zajmuje ok.2,5-3h), do tego pyszne w smaku. Warte każdej poświęconej mu minuty. Polecam, nie tylko na Święta :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej tortowej) - 25g świeżych drożdży - 245g mleka (ok. 250ml) - 40g ksylitolu (lub cukru) - 20g cukru trzcinowego - 1 jajko - 60g masła
Smaczne Zdrowemiski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało). 4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią(...)tygodni. Etap II - Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części. Ja podzieliłam na 4 i z jednej części upiekłam wykrawane pierniczki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto lekko podsypując je mąką. Piec 15-20 minut w 170 st.C. Ciasto bardzo rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Po upieczeniu blaty wystudzić. Etap III - Przełożenie: Piernika
Kuchnia domowa AniMazurek kajmakowy to jeden z najpopularniejszych ciast na święta wielkanocne. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Mazurka można udekorować dowolnie – ja użyłem między innymi płatków migdałowych i orzechów włoskich. Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego dowolne bakalie do ozdoby 350g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 200g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Zaczynamy
AleTorcikDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Z racji, że święta zbliżają się wielkimi krokami i za miesiąc będziemy przygotowywać składniki do wypieków postanowiłyśmy przygotować ciasto, które(...)moim domu gości w święta Bożego Narodzenia obowiązkowo. Być może u Was też taka tradycja, że miodownik przy pachnącej choince nadaje uroku tym świętom. Tym razem przygotowałam to ciasto z nutą pachnącej kawy , którą otrzymałyśmy do przetestowania. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę i ciasto zniknęło bardzo szybko... Miodownik z orzechami i kawą SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiroku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik zrobiłam z kremem na kaszy mannie. Tak jak, robiła moja mama gdy byłam jeszcze dzieckiem. Inna nazwa tego ciasta to ponoć Stefanka. Ale u mnie w domu ciasto te nazywamy zwyczajnie - ciastem miodowym :)Składniki
Bon Appetit MałgorzatyIdąc za ciosem zrobiliśmy kolejny sernik. Nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na wspaniały sernik w cieście kakaowym. Zwłaszcza, iż święta za pasem a z pewnością nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto kakaowe jest kruchutkie, mięciutkie i pięknie pachnie aromatem rumowym. Masa serowa jest wilgotna…jest dużo sera, co z pewnością ucieszy wszystkich(...)robię praktycznie co roku na święta, na przemian z sernikiem z pierniczkami, który znajdziecie również na blogu. Oba są pyszne i oba wyjątkowo pachną świętami. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto kakaowe: 540 g mąki pszennej 3 żółtka 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki kwaśnej śmietany
Made By Mom And Sonprostu złe. Dopasowałam więc wszystko po swojemu i w takiej poprawionej wersji Wam podaję. Mam nadzieję, że będzie pysznie. Czy u Was też już czuć coraz intensywniejszy zapach świąt? Składniki: Ciasto: • 30 – 35 dag mąki • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 6 dag cukru pudru • szczypta soli • 16g cukru waniliowego • 75 g masła • 2 jajka • 50 ml mleka Masa serowa
W mojej kuchniświąt jeszcze ponad miesiąc ale zapobiegliwi już powoli przygotowują menu, testują nowe przepisy. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. Nie wyobrażam sobie świąt bez … Czytaj dalej Idealna strucla makowa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyOstatnio usłyszałam, że można zrobić kruche ciasto na gotowanych żółtkach i ciekawość zwyciężyła. Troszkę poczytałam i znalazłam kombinację składników, która wydawała się zadowalająca. Z uwagi, że
Emskie SmakiFrancji piecze się to ciasto na święto Trzech Króli. Tradycyjnie umieszcza się w nim migdała lub inną "niespodziankę". Jeśli ktoś w swoim kawałku odkryje taki właśnie dodatek to zostaje "królem" i z tej okazji nosi specjalną koronę. Powiem wam szczerze, że jest to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Można je bardzo szybko przygotować, idealne na dzisiejszy dzień
noteskulinarnyfigaSernik dyniowo pomarańczowy na spodzie z korzennych ciastek. Jestto sernik w świątecznym klimacie, bo przecież pomarańcze, przyprawy korzenne i czekolada nieodzownie kojarzą się ze świętami
Tajemnice Smakumoim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec.Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1 kostka margaryny12 dag cukru pudru5
Kuchnia domowa Ani