mały M i patrząc na jego wyczyny po cichu modlę się, aby postała ona chociaż do świąt, o ile nie zdmuchnie ją trzęsienie ziemi czy dziecięcy huragan. Kto powiedział, że piernik może być tylko na miodzie? Moja dzisiejsza propozycja jest dla wielbicieli ciasta marchewkowego, bowiem to warzywo się tutaj schowało i sprawia, że ciasto jest mięciutkie i aromatyczne
My simple kitchenciasteczek cztery wyrzuciłam do kosza! Nie wiem jak Wy, ale Ja spalenizny nie lubię ;). Czy to mnie powstrzymało przed dalszymi eksperymentami kulinarnymi? Nie! Przez kolejne lata, co roku na święta Bożego Narodzenia piekłam cynamonowe ciasteczka, aż mi się przejadły ;). W tym roku postanowiłam wrócić do mojej świątecznej tradycji :). Wam też gorąco je polecam! Składniki na ok 50 ciasteczek(...)wanilią (można pominąć) 200 g miękkiego masła (margaryny) 2 żółtka Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Nie podsypujmy za mocno mąką, aby nie zrobiło się kruche (za suche). Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz. Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy
Słodki PomysłTradycyjnie już od kilku lat moje córki w gronie przyjaciół pieką i ozdabiają pierniczki na święta. Jest to bardzo miły zwyczaj. Przyjemnie spędzony wspólnie czas. Wiem, że z wielką tęsknotą co roku wszyscy na ten dzień czekają... Wytwarzają je w olbrzymich ilościach... :-) Samo pieczenie nie sprawia im aż takiej frajdy jak ich ozdabianie. Radości jest przy(...)często do późnych godzin nocnych) - bezcenny...W tym roku by wyjść naprzeciw ich trudom ( nasze poprzednie ciasto troszkę trudne było w wyrabianiu) postanowiłam przetestować wcześniej przepis od mojej ulubionej blogerki. I tak oto już dzisiaj pierwsza tura pierniczków, która z oczywistych względów świąt niestety nie doczeka. Ale co tam , w weekend będą następne, już ze sprawdzonej receptury i oczywiście
Smaczne Zdrowedeserów, dżemów, konfitur, win, nalewek, likierów. Są wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, a jako przyprawa sprawdzą się do ciast i ciasteczek. Oczywiście wykorzystamy nie tylko miąższ pomarańczy. Również skórka ze swoim wonnym aromatem znajdzie zastosowanie. Zbliżające się święta zawsze „pachną” pomarańczą, zróbmy więc pomarańcze kandyzowane. Kandyzowanie jest niczym innym, jak konserwowaniem całych lub pokrojonych owoców poprzez smażenie(...)rozkładamy na papierze do pieczenia, aby zastygły. Zastygnięte przekładamy do słoiczka, zamykamy i przechowujemy w lodówce. Pomarańcze kandyzowane są niezwykle aromatyczne i dekoracyjne. To wykwintny i wspaniały dodatek do ciast, lodów, deserów… i nie tylko. Jak i gdzie można ich jeszcze użyć zależy tylko od Waszej kreatywności. Skorzystałam z przepisu na stronie Talerz Pokus.tv . Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoRafaello i nawet święta muszą być kokosowe! W pełni Cię rozumiem, mam to samo. Przepis na mazurek jest MEGA prosty, praktycznie robi się on sam i ciężko go zepsuć. Jeżeli nie macie dostępu do już obranych migdałów wystarczy je sparzyć i ściągnąć skórkę przy pomocy nożyka. Składniki na MAŁĄ formę do pieczenia: Ciasto: 230 g mąki
CzarnawisienkaNiedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi potrawami, ciastami, sałatkami. Dlatego mam dziś dla Was coś tradycyjnego, jednak w zupełnie innym wydaniu. Wiem, że tradycjonaliści machną ręką i pójdą dalej, stwierdzając, że wigilijny barszcz na zakwasie jest jedyny(...)konkurować, ale zatrzymajcie się na chwilę i kuknijcie na tę propozycję. Też barszcz, też uszka... Jeśli nawet nie wykorzystacie pomysłu na krem z pieczonego buraka (przynajmniej nie na święta😜), to nad samymi uszkami przystańcie na chwilę, bo powiadam Wam, że są nieziemsko smaczne i do zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym
Kuchnia w czekoladziePizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej(...)pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem naleśnika , dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli
zadanie-gotowanieurodziny. Miałam ochotę na tartę różaną i to nią poczęstowałam bliskich, z okazji mojego święta :) Wszyscy zgodnie stwierdzili, że była przepyszna, a niektórzy powiedzieli nawet, że najlepsza jaką jedli w życiu! Poza tym, że było mi niezmiernie miło, to muszę przyznać im rację ;) Ciasto faktycznie się udało, dlatego baaardzo polecam. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego
Mienta blogpartiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kształty(...)okienne, zrobić sople lodu, nawisy śniegu, udekorować posypkami i perełkami. Można też go nieco oprószyć cukrem pudrem. Na koniec wstawiamy do środka świeczuszkę, odpalamy - i jesteśmy gotowi na święta
Kulinarne InspiracjeBabka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru(...)szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google
Smakowy Rajwyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Ten wypiek to dzieło mojej córki J , która podobnie jak ja, lubi pichcić w kuchni, a w szczególności wypiekać ciasta Polecam – bardzo smaczne ! Składniki : 1/2 kg mąki, 1 kostka margaryny
Pysznosci Babci Basinotowałam jako dziecko przepisy na ulubione potrawy, przeważnie ciasta To również pierwszy sernik, który mi przychodzi do głowy na hasło „sernik”. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki, pamiętać o temperaturze pokojowej produktów, użyć dobrej jakości sera i upiec. Pachnie niesamowicie. Od razu przychodzą na myśl Święta i sernik w całości nigdy się Świąt(...)Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu, bo sam sernik doskonale smakuje. Spód, oczywiście możecie zrobić z dowolnego przepisu na ciasto kruche, tylko pamiętając o wcześniejszym podpieczeniu go, przed wylaniem ciasta. Spód również można
Mieszam w Garnkuwymieszać. Odstawić, żeby ostygło, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do miski i lekko zagnieść, formując kulę. Przykryć ręcznikiem i zostawić na co najmniej dwie godziny. Kulę ciasta podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować kładąc ciasto na jednym arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka(...)pomocą foremek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 12-15 minut. Ostudzić pierniczki i udekorować według uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Wesołych Świąt. Dekorowała te pierniczki moja synowa Sylwia, ja jestem beztalęcie w dekorowaniu
Kuchnia Pokoleńświąteczne wypieki, które naprawdę warto przećwiczyć wcześniej (ja zawsze wymyślam jakiś nowy przepis, nowe ciasto), ale też też i całe zakupy. Ja bardzo nie lubię odkładać zakupów na ostatnią chwilę, tym bardziej, że przed Bożym Narodzeniem jest tyle wydatków. Nie zapominajmy też o Świętym Mikołaju, który 6 grudnia wkłada maluchom prezenty pod poduszkę To już tuż tuż. Jak pomóc(...)Aktywuj portfel Masterpass . Ja w tym roku zaplanowałam spore zakupy na Shumee W koszyku już mam zabawki dla maluchów i produkty do pieczenia – filiżanki na muffinki, wałek do ciasta i najróżniejsze blaszki. W końcu wypieków będzie naprawdę sporo. A jeśli chodzi o wypieki, to… czas na przepis na pyszne drożdżowe pierniczki. Przepis na drożdżowe pierniczki (miękkie) *zdjęcie przykładowe
Słodkie okruszki