którą zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Jako, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia postanowiłam, że ciasteczka będą mieć kształt choinek różnej wielkości. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności
Ola la LCHFBożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI
Kuchnia Paulettesprawda do Świąt jeszcze trochę czasu ale u mnie już dziś pyszny wpis na słodkie i pyszne babeczki. Do ciasta dodałam chałwę waniliową a babeczki wykończyłam musem czekoladowym i żółtymi gwiazdkami cukrowymi. Babeczki są mięciutki, puszyste i smaczne. Może się skusicie ? Do pieczenia babeczek użyłam papilotek w motywem bożonarodzeniowym, które możecie kupić w Papilart . Znajdziecie tam wiele papilotek, form
Ewa w kuchnipodbijają orzechowe kulki. Polany czekoladowym ganache, udekorowany według uznania, cudownie się prezentuje i wielu zachwyci. Koniecznie wypróbujcie… I choć do Świąt mamy jeszcze trochę czasu, to zapewniam, że wielu z Was sięgnie po niego ponownie, właśnie wtedy Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 100 g masła 2 łyżki smalcu 1 łyżka
Made By Mom And Sonchwilę urodziny, a potem miesiąc w szkole. Gdy wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań na świątecznych, roladę schabową w chrzanowej galarecie, może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk
Smaki EwyŚwięta minęły bardzo szybko. Kolejne świąteczne dni przed nami. I choć na dzień dzisiejszy odczuwam lekki „ciasto-wstręt”, lekkie ciastami przejedzenie, tak mimo tego nie wyobrażam sobie wejść w Nowy Rok bez kawałka ciasta, bez osłodzenia sobie początku roku. Moja propozycja na ten dzień to lekki, piernikowy torcik ze śmietankowym kremem. Smakiem powrócicie do świątecznego klimatu
Made By Mom And SonŚwięta możemy również przygotować, pyszne muffinki, oblane polewą czekoladową i posypane posypką cukierkową. Muffiny grzybki piernikowe Składniki: Ciasto : kakao - 2 łyżki olej - 1/3 szkl powidła śliwkowe - 2 łyżki mąka
Kuchnia Danusisuszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych
Mango Papajaktóre nigdzie wcześniej nie były publikowane! Przepisy w ksiażce też są odpowiednio podzielone - mamy przystawki, zupy, dania główne, dania na święta, na grilla i owoce morza! W książce każdy znajdzie coś dla siebie - przepis na dorsza w cieście piwnym, pyszne drożdżowe kołaczki rybne, domowa tortilla z pikantną pieczoną flądrą i sosem z korniszonów! A kiedy chcemy dojść
Plate of Joyśliwki wyrzucić bądź wykorzystać do wypieków (ja zamykam takie śliwki w słoiczku, wkładam do lodówki i mam pyszne śliwki do ciasta). Przelać do butelek i odstawić najlepiej na pół roku w ciemne miejsce( u mnie już na święta Bożego Narodzenia degustujemy). Smacznego
na moim stole...Dziś my, blogerzy, mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha! Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki
Na Ciasteczkowych PapierachDziś znowu piątek, jeszcze tydzień i znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym
psgotujemySernik krakowski', czyli dalej w klimacie przedświątecznych, wielkanocnych przygotowań, ale oczywiście nie tylko. Bowiem sernik ten nadaje się zarówno od święta, jak i na co dzień, ot tak po prostu do kawy. Zapraszam łasuchów do wypróbowania :) Smacznego! CIASTO - Składniki: 250 g mąki 125 g masła, schłodzonego 125 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko +dodatkowe żółtko
psgotujemy