W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki. Może
KUCHARNIAJeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka
UgotowaćDziś zapraszam Was na wspaniały delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik . Idealny na zbliżające się święta i każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego
Słodkie okruszkiCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniarównież bułeczki Lussekatter (lussebullar, saffransbullar), czyli Szafranowe kotki (znane również jako „oczy świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli właśnie od dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć
Moja DelicjaU nas w rodzinie, na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się „sernik królewski” lub „warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto
Moja DelicjaDziś mam dla Was kolejny przepis na Święta, tym razem coś słodkiego. Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru
Garniec MagalieWielu rzeczy jeszcze nie robiłam i na tej baaardzo długiej liście jest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio
Pieguskowa KuchniaŚwięta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań w niepowtarzalnej atmosferze. Życzymy Wam obfitości wszelkich dóbr i samych smacznych chwil. Wśród moich koleżanek – kulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc(...)zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed świętami od propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie w lodówce w szklanym naczyniu, zawinięty w papier do pieczenia. Ta ilość wystarcza na upieczenie dużego piernika i drobnych pierniczków
To co kochamMoja dzisiejsza propozycja, łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym
Pieguskowa KuchniaJuż od dłuższego czasu chciałam skosztować owoców marakuji, których to wcześniej nigdy nie próbowałam. Niestety marakuja (inaczej zwana owocem pasji lub passiflorą) nie jest zbyt popularna
Moja Delicjadługo trzeba na niego czekać czekam cierpliwie, bo jest wyjątkowy. Przepis kilka lat temu podpatrzyłam tu i tak jak autorka przepisu ciasto zagniatam około 4 tygodni przed świętami, a piekę około tygodnia przed Bożym Narodzeniem. Piernik przekładam powidłami śliwkowymi i marcepanem, dzięki czemu nabiera wilgoci i robi się miękki. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Bez piernika
Bon appetit mon amiePyszne ciasto miodowe z orzechami i kremem wylewanym na gorąco. Idealne na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :) Przepis mam od mamy, tylko trochę go pozmieniałam. Miodowe blaty można upiec wcześniej a potem tylko przełożyć masą. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu
Na Ciasteczkowych PapierachJeszcze nie ma świąt Bożego Narodzenia, ale już dziś podaję przepis na piernik w kształcie choinki. Foremkę oraz inne dekoracje otrzymałam od Cukieteria.pl. Zapraszam wszystkich do sklepu, gdzie można nabyć wiele produktów i akcesoriów w przystępnej cenie. Polecam(...)Choinka piernikowa Składniki : Ciasto : jajka - 2 szt mąka - 2,5 szkl mleko - 1 szkl olej - 1/2 szkl cukier - 1 szkl kakao - 2 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 3 łyżki Krem : śmietana kremówka - 0,5 szkl cukier puder - 1 łyżeczka barwnik zielony spożywczy Dekoracja: perełki
Kuchnia DanusiZ okazji święta Trzech króli tradycyjnie wypieka się je w Hiszpanii, Portugalii i Francji. Znane jest też pod nazwą rosca de Reyes i swoim
Smakołyki Asi