Najpiękniejsze święta to te kiedy na dworze biały puch przykrywa ulice i drzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku
Kuchnia w oparachwersją w dniu święta, a było to równoznaczne z opóźnieniem w publikacji. Trudno. Mam nadzieję, że ten słodki mariaż drożdżowego ciasta i maku możecie też stworzyć np. w okazji najbliższych świąt Bożego Narodzenia, wystarczy zamienić biały mak na niebieski albo nie zamieniać :). Nasze robione od kilku lat rogale nie mogą być marcińskimi ani świętomarcińskimi, ponieważ
I tu będę miała takie teU mnie już zaczyna pachnieć świętami. Rolada makowa jest prosta w przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja
Passions hobbies lifePrzygotowany na tegoroczne Święta. Lekko wilgotny i słodki tak jak być powinien... Składniki : 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju rzepakowego
Lena GotujeNa długo przed Świętami planujemy co przygotować, szukamy inspiracji, robimy listy zakupów. Nie znam osoby, która by w tym planowaniu nie zaglądała na bogi i
Kolorowy PrzepisownikMakowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku
Kuchnia w czekoladzie„Jabłko, symbol drzewa rajskiego i nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Dawniej wieszane na choince, miało zapewnić zdrowie do późnej starości. Wyhodowano nawet specjalną
Wiem co jemPora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli
Basia w kuchniGwiazda Betlejemska jest nieodzownym symbolem świąt. Ponieważ to gwiazda doprowadziła Trzech Króli do nowo narodzonego Jezusa w świętą noc. Składniki na ciasto: 1 kg
kgwjanczewonasączonych wcześniej w słodkim winie, od których ten wieniec aż się ugina. Bolo Rei piecze się w okresie od Bożego Narodzenia, aż do Święta Trzech Króli. Stąd również jego królewska nazwa i kształt przypominający koronę. Tradycyjnie ciasto dekoruje się dużymi kawałkami kolorowych kandyzowanych owoców, mających przypominać klejnoty i posypuje grubą warstwą cukru pudru. Jednak ja jestem(...)Rois było popularne znacznie wcześniej (w Portugalii ciasto pojawiło się dopiero w XIX wieku). Stąd wzięła się również tradycja umieszczania drobnego upominku w cieście lub ziarenka suszonego bobu. Ten, kto je znalazł, musiał upiec ciasto w kolejnym roku. Liczę na to, że Bolo Rei zagości w Waszych domach w to Boże Narodzenie. Jest naprawdę pyszne i iście świąteczne! * SKŁADNIKI
Food Square*********************************************** Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry! Czas bardzo szybko leci, dopiero co mieliśmy święta Bożego Narodzenia, Karnawał, a tu już tuż tuż Wielkanoc! Dlatego też już powoli myślę o naszym wielkanocnym menu i przy okazji wymyślam i testuję różne przepisy. Często zdarza się, że przygotowuję coś z żółtkami, białek nigdy nie wyrzucam, tylko chowam do zamrażarki, bo zawsze się mogą(...)czegoś przydać (na przykład do mojej ukochanej bezy Pavlova czy też do lukru królewskiego). Białka można również wykorzystać do przygotowania delikatnego i bardzo smacznego ciasta - babki idealnej na Wielkanoc. Jeśli również szukacie inspiracji wielkanocnych - zajrzyjcie do zakładki z przepisami na Wielkanoc . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis
Uwaga Babcia Gotujewww.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam
Marta GotujeTart with pecans. Składniki. 2 jajka 260g mąki sól 150g zimnego masła 2 laski wanilii 80g cukru 300g syropu z buraków cukrowych 180g orzechów pekanów posiekanych
Kulinarny karnet Christophera