Gdy pieczę ciasta, staram się zawsze by trafiały one w gusta mojej rodziny. Dlatego też na moim świątecznym stole poza tradycyjnymi wypiekami znajduje się zawsze takie
Passions hobbies lifeMacie tak, że przed Świętami brak Wam czasu na wszystko? Ja tak mam w tym roku, więc każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota
Mieszam w Garnkudrugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boże Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku
Różne smaki w kuchniCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldPiernik marchewkowy? Czemu nie! To ciasto nie tylko świetnie smakuje ale również ładnie się prezentuje. Będzie idealnym deserem na świąteczny stół. Upiekłam je na spotkanie wigilijne
Smakołyki AsiJesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w kuchni. Idealna propozycja na śniadanie - omlet z przyprawą do piernika! Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Omlet podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestamasła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać(...)nuty orzechowej. Piernik jest polany czekoladą i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową oraz grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Uwielbiam smak piernika i na Święta Bożego Narodzenia staram się, aby zawsze był na moim stole. Jestem ciekawa, jak to jest u Was, lubicie pierniki, czy raczej wolicie np. makowce? Składniki: (forma
Kuchcik gotujeCzas przygotowań świątecznych jeszcze nie jest do końca odczuwalny u nas w domu, powodem tego są różne szkolenia, spotkania i praca. Widzę ludzi przewijających się przez
dom-agi.plkruche ciasteczka, dlatego koniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii, aromatyzowane cynamonem i kardamonem. Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia. Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwacynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście. SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna(...)cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez co ciasto jest bardziej sprężyste i się nam nie klei. Rozwałkowane ciasto dość
Basia w kuchniPiekę przed świętami kruche ciasteczka w różnych smakach i formach bo towarzystwo u nas mało popierniczone. Rzadko przygotowuję pierniczki ponieważ nie bardzo ma kto potem
Smaczna PyzaPin It Może niektórych zdziwią moje dzisiejsze zdjęcia...bo po co bombki w październiku :)? W mojej rodzinie rolada jabłkowa bardzo często gości na stole świątecznym. A
Przepisy AleksandryOstatnio razem z mamą przeglądałyśmy stare zeszyty z przepisami. Wiele z tych przepisów gości często na naszym stole, tak jak na przykład dodany niedawno makowiec królewski
PatiGotujeWaszych domach na Święta króluje co roku jakieś określone ciasto? W "Przepisie na święta" Debbie Macomber na stołach bohaterów pojawia się keks, czyli standardowo ciasto dojrzewające po upieczeniu przez kilka tygodni w lodówce. Emma Collins po uzyskaniu dyplomu z dziennikarstwa zatrudnia się w "The Puyallup Examiner", gazecie o długiej tradycji. Od ośmiu miesięcy pracuje w niej(...)odejście z gazety, o czym informuje przyjaciółkę Phoebe, dostaje od szefa propozycję napisania artykułów na temat finalistek w ogólnokrajowym konkursie związanym z wypiekaniem keksów na Święta Bożego Narodzenia. Ma porozmawiać z trzema kobietami mieszkającymi w stanie Waszyngton. Przeprowadzenie wywiadów z finalistkami wiąże się z docieraniem do ich miejsc zamieszkania cesną pilotowaną przez atrakcyjnego Olivera Hamiltona
Weekendy w domu i ogrodziePierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć
Smakołyki Berenikizdjęć, ale jeszcze mi się to nie udało, także wybaczcie mi. Wszystkie jednak przetestowane przeze mnie i moją rodzinę. :) Możesz też zajrzeć na stronę mojego konkursu Wypieczone Święta Boże Narodzenie na durszlaku i poszukać inspiracji na słodkie wypieki na tę wyjątkową noc. Składniki na krakersy (ok 95 małych): 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część
Anioszek w kuchnichcąc nie chcąc, piernik kojarzy mi się przede wszystkim ze słodyczą, a później to już chyba tylko ze świętami Bożego Narodzenia. I wiecie, tak nie do końca świadomie stworzyłam tort, który właśnie w święta idealnie się wpasowuje. Dlaczego? Bo ma orzechy, to raz. Bo z piernikiem, to dwa. Bo z pomarańczą, to trzy! U mnie(...)dodatkowo ze złotą dekoracją, więc to już czwarta rzecz, która przemawia za tym, by zapisać przepis i jeśli nie wcześniej, to na święta koniecznie przygotować! I koniecznie w większej formie, z podwójnej porcji, bo moją "18-stkę" rozkroiłam w całości jednego dnia, a drugiego fiksowałam, że mi nic do porannej kawy nie zostało 🙈 Na szczęście, już niedługo kolejna
Kuchnia w czekoladzieKakao i pomarańcza to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, jednocześnie mocno kojarzące się ze Świętami. Dlatego też kakaowy pudding z tapioki z subtelnym aromatem
Fitsweet.meŚwiątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:) Dziś przygotowuję pierogi z kapustą
Zasmakuj Kuchni