produktów, nie spowoduje niebezpiecznych zmian w naszym organizmie. Do takich sytuacji można zaliczyć m.in. święta Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, kiedy to z niecierpliwością czekamy, aż będzie można usiąść do suto zastawionego stołu. W czasie wiosennych świąt, w polskiej tradycji przewiduje się sporą ilość dań opartą o rzeczone jaja – jajka do święcenia i często „ukradkiem” zjadane(...)jajka nadziewane, jajka w barszczu białym, sałatce jarzynowej i w majonezie do niej dodawanym. Do tego jajka w przeróżnych ciastach oraz w innych deserach. Stanowczo jest to więc ilość, która przekracza omawiany umiar. Co robić? Jak przetrwać Święta Wielkanocne? Trudno się dziwić, że tradycji nie chcemy zmieniać, zwłaszcza jeśli kultywuje się ją w naszej rodzinie bardzo mocno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Choć opady śniegu omijają jak dotąd Szczecin, to jednak grudzień zobowiązuje i czas rozpocząć już odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Spodziewajcie się więc w tym miesiącu głównie inspiracji bożonarodzeniowych z mojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki(...)cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis) 2-4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto, możemy użyć do tego mikser lub malakser. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy
Smakowity Blog KulinarnyCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki(...)octu • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 2 żółtka Dekoracja • 2 białka • cukier kryształ do posypania Wykonanie: • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. • Złączyć w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość
To co kochamwyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet o 1/3 mniejszej ilości cukru nie spowoduje wyczuwalnej różnicy w smaku. Warto też sięgnąć po przepisy zastępujące biały cukier stewią lub ksylitolem. Z ciastami, jak ze wszystkim, nasz organizm sobie poradzi pod warunkiem, że zachowamy umiar. Jeden lub dwa kawałki ciasta nie wpłyną na naszą(...)świętach Dobre rady na święta pomagają przetrwać okres obfitujący w wysokokaloryczne smakołyki, ale najważniejsze jest to, jak jemy na co dzień. Jeśli przez cały rok dbamy o to, by stosować się do zasad zdrowego stylu życia, to święta nie stanowią problemu. Na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia trzeba patrzeć w szerokim
Szybko Tanio SmacznieBoże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego(...)ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych , z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :) Ten przepis znajdziecie razem z innymi polecanymi przeze mnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia . Wystarczy, że klikniecie w świąteczny obrazek znajdujący się z prawej strony bloga
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczenie tych pierniczków to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o
Słodki PomysłKruche anioły. Z mąki razowej. Najpierw były bez sukienek. Czekały w kolejce. Każdy dostał swoją:) 500 gram mąki razowej 150 gram zimnego masła 4 żółtka
AZgotuj!Pierniki na każde Boże Narodzenie muszą być. I na stole do przekąszenia, i na prezenty dla znajomych i rodziny. Te służące jako słodki upominek należy ładnie zapakować w foliowy woreczek i przewiązać wstążeczką. Nam najlepiej smakują po świętach! Mistrzyni dekoracji Monika zadbała o każdy najmniejszy szczegół. Lukrowanie przychodzi(...)łatwo jak pisanie. Ja niestety nie mam takich umiejętności i cierpliwości, mogę natomiast zagniatać, piec i przekładać. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec pierniki w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację. Przepis na składane
To co kochamPierniczki są dla mnie nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g miodu naturalnego 120 g margaryny do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Przygotowanie: na stolnice przesiać mąkę wymieszaną z sodą, uformować górkę w przesianej mące zrobić wgłębienie i wlać w nie miód, następnie dodać przyprawę(...)piernika, cukier puder, tłuszcz oraz jajko wszystkie składniki razem zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące z tak przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki grubości około 5 mm wykroić pierniki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku Dekoracja: lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski i połączyć
Oka w rosole czyli KaFka gotujeWielkanoc bez babki? Kiedyś tak, bo takiej tradycji u nas nie było, ale od kilku już lat obowiązkowo piekę. Uwielbiam babkę
Kolorowy PrzepisownikMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię zaskakiwać swoich gości. W wigilię pasztet grzybowy będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych dań. Ciasto jest prawie francuskie, ale lżejsze …
My Blueberry CornerPyszne.Ten przymiotnik określa idealnie ten placek.Puszysty, delikatny, leciutki jak puch.Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich
CzarnawisienkaCześć! Jak tam Święta? Możecie się jeszcze ruszać czy "objadaliście się" smakołykami z umiarem? :D U nas całkiem dobrze :) Chciałam Wam zaprezentować
Pora coś zjeśćDzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach
Zakręcony WidelecDrugi różowy blat skrył się pod masą. Postanowiłam upiec ciasta, które były kiedyś dużymi przebojami w mojej rodzinie. Niestety z biegiem lat zostały zapomniane. Jednym z
Przepisy Aleksandry