Przepyszne, makowe ciasteczka, które w ekspresowym tempie znikają ze stołu ;) 230 g mąki pszennej 175 g zimnego masła 130 g cukru pudru 25 g maku 1
Smakołyki AsiNiezwykle proste w wykonaniu i pyszne. Myślę że spokojnie możecie je zrobić z waszymi pociechami. Ja już marzę żeby przed świętami zrobić ciasteczka razem z całą
Kuchnia PokoleńNajlepiej smakują z barszczem czerwonym... Składniki: na naleśniki: 2 szklaki mąki, 2 szklanki mleka, jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cukru dodatkowo: jajko
Lena GotujePiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej
Słodko-Słony Świat IlonyCzy są tutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak
UgotowaćKruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do
Wanilia i KardamonZakręcone ciasteczka cynamonowe to małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko
Smakołyki BerenikiKruche ciasteczka przekładane pyszną marmoladą deserową. Kakaowa wkładka daje nam nie tylko lepszy efekt wizualny, ale również niepowtarzalny smak:) Składniki: Na ok 40 ciasteczek: 3,5
Kuchnia w czekoladzieNa taki domek można pobrać gotowy szablon lub zaprojektować go samemu. Ja to robię sama (co pewnie widać:)), ale każdy następny wychodzi mi coraz ładniejszy :) Taki
Kolorowy PrzepisownikZwiązku z tym, że święta już są za kilka tygodni - zachęcam wszystkich do przygotowania domowych pierniczków. Z tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu
UgotowaćCiasteczka są MEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku. Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne
CzarnawisienkaKolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na
Z miłości do słodkościJeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszeć Po upieczeniu raczej twarde. Może należałoby zrezygnować z dodania karmelu i wtedy szybciej skruszeją ? Składniki : 1 kg mąki 350 g cukru 3 jajka 1 szklanka miodu 100 g masła 2 łyżki karmelu 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki przypraw(...)łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około 30 min. w temp. 170 *C Po wystudzeniu polukrować wg własnego uznania. Ozdobione pierniczki mogą zawisnąć na choince. przepis
Proste PotrawyPowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej(...)paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki wody - jajko - sól (u mnie himalajska) - mielony czarny pieprz dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto
Kuchnia co dniaRolada serowa z polędwiczką i pieczarkami Przepis na roladę serową to jeden z Waszych ulubionych na blogu. Poprzednio robiłam ją z kurczakiem i pieczarkami oraz z
Blog z ApetytemKochani Święta już lada dzień, zaczyna się właśnie gorący okres w kuchni :) O tym co się dzieje w sklepach wolę nie wspominać :)) Spieszę do Was z
Z miłości do słodkościŚwiąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo
wesoła kuchniaPyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie
Gotowanie...to proste !Uwielbiam te ciasteczka! Pamiętam je z dzieciństwa, moja mama miała formę ale niestety gdzieś się zapodziała :( Na szczęście sąsiadka pożyczyła mi swoją starą wysłużoną formę do
Smakołyki AsiKruchy spód, kremowa góra i kropeczki czekoladowe, to zapewne połączenie wyjątkowe. Chałwy smak tu dominuje, a kakao mu wtóruje. Kamyczki w masie się zatopiły i
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody
magiczna kuchnia KasiDziś pokarzę Wam dlaczego warto zrobić puder pomarańczowy . Otóż jak Wam niedawno wspominałam puder ten ma cudowny zapach i słoneczną barwę, a
Rozpustne gotowanieTrochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu
Bon Appetit MałgorzatyMy nadal pierniczymy:)Składniki;3 szklanki maki,1/2 szklanki miodu,1 opakowanie przyprawy do pierników,1 łyżeczka sody,2 jajka,1/2 kostki masła,Po przyprawy zapraszam
Anioły w kuchniNie dość, że to moje pierwsze brownie to jeszcze do tego sernikobrownie. Moje obawy związane z "zakalcowatym" brownie były zupełnie nieuzasadnione. Na pierwszy raz postanowiłam wypróbować
coolinarnastrefa.blogspot.comSkoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej 200 gram masła(...)szklanki cukru pudru szczypta soli 2 łyżki wody różanej Polewa królewska: 1 białko 1 szklanka cukru pudru rozpuszczona czekolada Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papajagładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć(...)Czasu na czytanie zrobiło się mniej, ale w podróży udało mi się przeczytać ostatnio książkę Nataszy Sochy "Biuro Przesyłek Niedoręczonych" z bardzo zimową okładką. Na krótko przed Świętami Bożego Narodzenia Zuzanna wyprowadza się od matki i trafia do Miasteczka, w którym zatrudnia się w Biurze Przesyłek Niedoręczonych. Jej zadaniem jest segregowanie worów listów i innych przesyłek, które lądują
Weekendy w domu i ogrodzieUszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Niestety wylepienie uszek jest bardzo czasochłonne, dlatego polecam je zrobić kilka dni przed Wigilią. Surowe uszka można ułożyć na talerzu i w takiej formie zamrozić. Dzięki temu uszka podczas mrożenia(...)talerza i przełożyć do woreczka/pudełka. Ponownie wstawić do zamrażalnika. I w taki łatwy sposób w każdej chwili można je wyjąć i zamrożone wrzucić do wrzącej wody. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli gałka muszkatołowa farsz 450-500 g kapusty kiszonej wraz z zalewą 50 g suszonych grzybów 2 male
Ugotować