Bardzo pyszne, puszyste babeczki z dodatkiem świeżych jabłek, przyprawy korzennej, kakao i cynamonu. Dodatek jabłek sprawia, że są one bardzo wilgotne w środku, a świąteczne przyprawy
AleTorcikNajlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w
Słodkie inspiracjeW tym roku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego
Bajeczna KuchniaKilka godzin pracy najpierw projekt, później opracowanie, wycinanie i pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na
vaniliowoczekoladowaDzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie
Moje Kuchenne RewelacjeW wielu domach na Wigilię z pewnością na stole pojawi się czerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. U niektórych będzie to
Kolorowa kuchnia ElkiW końcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym
Kuchnia w czekoladzieLubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :) Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to
Kuchnia w czekoladzieNie znam osoby, która odmówiłaby sobie tego malutkiego, słodkiego ula. Skrywa on w środku pyszne nadzienie. To takie ciastko niespodzianka, które błyskawicznie znika. Po brzegi wypełnione
Kuchnia Pani WiosnyNa Wigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo dziękuję za wszystkie życzenia, jest mi ogromnie miło, że tyle osób dobrze mi życzy. Wam również życzę w tym nowym, 2015 roku wszystkiego, co najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny
CoolinarniePLLamingtony kojarzą nam się z dzieciństwem. Często nasze babcie i mamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów. Lubię je za swój minimalizm i podstawowe
Ala piecze i gotujeDziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym
Kulinarne przygody Gatity