doskonały czas, aby pomyśleć o świątecznych piernikach, które upieczone teraz poleżą parę tygodni w szczelnie zamkniętym (i schowanym głęboko w sekretnym miejscu - zalecam, z doświadczenia!) pudełku aż do Świąt Bożego Narodzenia. W tym czasie zmiękną i dzięki wcześniejszemu przygotowaniu jedną pozycję w naszym słodkim świątecznym menu będziemy mieć już gotową. Składniki (na około 100 sztuk pierniczków(...)sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać na końcu roztopione masło. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut
Garniec MagalieWitam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszne ciasteczka makowe przełożone kremem mascarpone z cynamonem. Ciasteczka pysznie pachną i tak samo smakują. Polecam podać
IzabelawkuchniWigilijne uszka z grzybami, do podania z barszczem. Uszka robię zawsze jakiś czas przed Wigilią i zamrażam. Gotuję je dopiero w Wigilię. Smakują, jakby były dopiero
Smak mojego domuJ ak co roku, na kilka dni przed Wigilią babcia wyjmuje skrzętnie schowany słoik z grzybami, zebranymi podczas jesiennych zbiorów. Gotuje je, sieka drobno i łączy
Food SquareKluski z makiem to tradycyjna potrawa na wigilijnym stole. Nie zawsze jednak starcza mi czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już
Kuchnia MagdaLenyŚwięta już coraz bliżej. Czas pomyśleć o tym co znajdzie się u Nas na stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej
Lena GotujeSamodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić
Ze smakiem bez glutenuRodzina cała się zjechała i coś słodkiego by posmakowała. Drożdżowe zawijaki makowe, na taką okazję będą wyjątkowe. Może wydawać się, że dużo składników i czasu ich
Moniki SmakołykiW cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na waniliowy sernik z nutą migdałową. Sernik został polany pyszną polewą czekoladową co w całości idealnie się skomponowało i podkreśliło jego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki"Zaplanowaliście już świąteczne wypieki? Ja ciągle znajduje kolejne smakowite pomysły, raz zainspiruje mnie zdjęcie innym razem przyprawa, a jeszcze innym sposób podania. Dziś mam dla Was
Słodkie PrzyjemnościZawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te
Ewa w kuchniMoje drugie samodzielnie ulepione uszka gotowe na Wigilię. W tamtym roku lepiłam po raz pierwszy z grzybami a w tym roku zrobiłam z kapustką
Monia miesza i gotujeMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak
Monia miesza i gotujePierniczki (źródło: almamarket.pl)Składniki:1/5 kg mąki20 dag cukru pudrumiódmasło lub margaryna (15 dag)1 jajołyżeczka sody oczyszczanej2 łyżki przyprawy do piernikaSposób przygotowania:Z wszystkich składników
WojnaNaSmaki.plJeśli jeszcze nie wiesz, czym jeszcze zaskoczyć swoich bliskich w te święta, polecam przepis na łaciate pierogi. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla małych niejadków, a
PysiaGotuje.pl