Dziś na kolację niezawodny omlet biszkoptowy w wersji czekoladowej. Zawsze się udaje, nie wymaga dodatku żadnych spulchniaczy w postaci sody czy proszku do pieczenia - swoją puszystość zawdzięcza dokładnie ubitym białkom oraz delikatnemu wmieszaniu mąki i kakao. Podałam ze świeżym twarożkiem i orzechami (tzw. brain food , które korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu) :) Składniki : 2 jajka, podzielone na białka(...)laskowe lub migdały Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch
Chocolate Muffin Blogsię nie stanie) wyciągamy z piekarnika, - czekamy aż się przestudzi, posypujemy cukrem pudrem (albo nie) i ... - dziecko, które nie cierpi jaglanki w postaci śniadaniowej, "wciąga nosem" 2 kawałki jaglankowego placka na podwieczorek :) - A my z nim! :)) To ciasto wspaniale sprawdza się zamiast kanapek do pracy czy na uczelnię, kiedy nie ma warunków, żeby zjeść coś porządnego a z czegoś energię(...)domieszałam do masy mąki jaglanej - placek wyszedł suchawy więc: - przekroiłam każdy kawałek w poprzek, przesmarowałam czarną porzeczką, skleiłam spowrotem i ... też zjedzone całe :) Polecam Wam to ciacho , zawsze się udaje i zawsze jest pyszne; jestem pewna, że tak jak u nas, na stałe wejdzie do Waszego menu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżki cukru1,5 szklanki letniego mleka1 jajko2-3 lekko kwaśne jabłkaRacuchy z jabłkami - to jedna z takich potraw, która swoim aromatem rozchodzi się po całym domu, odciągając nawet dzieci od komputerów :)Bazę do tego wyśmienitego i zawsze udającego się przepisu wyszperałam na blogu moje wypieki.Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie(...)czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko, pokrojone jabłka i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze
Świat Domowej Kuchnipraktyczne rozwiązania, które pozwalają jej radzić sobie z limitowanym czasem i planowaniem rodzinnych posiłków. Szczególnie spodobał mi się jej pyszny przepis na orkiszowo-bananowe pancakes, czyli puszyste śniadaniowe placki, zwane również „amerykańskimi naleśnikami”. Zawsze myślałem, że pancakes wykonane od podstaw to zbyt ambitny projekt na śniadanie w środku tygodnia, tym bardziej dla zapracowanej, aktorskiej rodziny. Jednak myliłam się. Nawet sławni(...)okres czasu. Kiedy przyjdzie wam ochota na placki, będzie jak znalazł! Co jeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To że mama gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego przetworzonego cukru. Po pierwsze w cieście jest słodki banan, a po drugie naturalny syrop klonowy, którym polewa placki ma w sobie wystarczająco dużo słodyczy. Wypróbowałam jej przepis i jest doskonały. Dlatego dzielę
Jem więc Jestemponownie. Smaczny, dietetyczny piernik na mące orkiszowej z jogurtem naturalnym. Miękki, przełożony domową konfiturą truskawkową i polany gorzką czekoladą. Dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie ten piernik będzie zbawienny. Polecam przepis, gdyż piernik udaje się zawsze pomimo tego, że w składnikach nie ma jajek. Składniki (na małą formę keksową 20 cm x 10 cm): 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki(...)ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek
Mango Papajasprawa. Ciągle się uczę. Popełniam błędy, odkrywam nowe możliwości. Nie zawsze wszystko jest doskonałe; jednak jest szczere. Nie jestem typem blogera, który goni za popularnością i ogląda się za tym, aby jego statystyki były najważniejsze. Chcę być prawdziwa - i mam nadzieję, że jakoś mi się to udaje. Jestem osobą, która nie przepada za wielkimi zmianami. Jednak od czasu do czasu(...)szarlotką owsianą :) Robiąc porządki w piwnicy natknęłam się na ostatnie dwa słoiki jabłek na szarlotkę, które zrobiłam w zeszłym roku. No to będzie ciacho - pomyślałam sobie. Jednak nie chciałam poprzestać na klasycznym wariancie i stąd narodził się pomysł na szarlotkę owsianą. W ramach współpracy z DeCare została mi jeszcze konfitura figowa, która idealnie pasowała mi do jabłek i płatków owsianych
My simple kitchenkuchnia nie może funkcjonować. Choć wiem, że są ludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty cebulowe(...)żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polewam babkę. Na wierzchu układam kandyzowane wiśnie. Do przygotowania babki wykorzystałam suszone wiśnie, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane, które otrzymałam(...)świątecznych wypieków. Mogą stanowić składnik wypieków lub być elementem dekoracyjnym, W ofercie firmy MAKAR znajdziemy cały wachlarz przepysznych bakalii. Produkty są warte zakupu. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia KasiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pewnie większość z was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie
Marta Gotujezapowiadał się tak męcząco. Przynajmniej piec można prawie bez zakłóceń. Choć lepiej wybierać jakieś proste pomysły. Należy do nich prosty placek ze śliwkami, który zawsze się udaje i znika prawie zawsze tak szybko, że nie zdąży prawie wystygnąć. To przepis obecny w naszej rodzinie od dawna, wypełnia dużą blachę, moja ma około 40 na 35 centymetrów, no duża jest(...)puder do posypania - masło do blaszki - bułka do wysypania blaszki Masło najlepiej wcześniej wyjąć, żeby szybko dało się rozetrzeć. Ucieram od razu żółtka, cukier i masło. Do ładnie połączonych dodaję mąkę przesianą z proszkiem. Ubijam na sztywno białka i dodaję do ciasta. Często, prawie zawsze ciasto jest na tyle gęste, że dodaję śmietanę, aby łatwiej dawało się rozprowadzić w wysmarowanej
I tu będę miała takie teKochana Mamo!Chcę Ci dziś podziękować za serce, pełne miłości, które ofiarujesz mi codziennie. Za uśmiech, który napawa mnieradością. Za wszystko, czego mnie nauczyłaś. Pieczenia, gotowania
W kuchni Karmel-itkitaki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję tego najpiękniejszego aromatu, którego skrawki wyłapuję desperacko gdzieś w otchłaniach pamięci... Zapach i smak zdają się być nierozłączne, choć smak odbiera zapachowi to co najbardziej(...)jest poezja zapachu. Wśród ukochanych, zapach dzikiego bzu od zawsze jest tym, dla którego zupełnie tracę głowę. Jest ideałem. Żółtym pyłkiem pudruję nos za każdym razem, gdy nurkuję w pięknych baldachach i wdycham łapczywie całą jego rześkość, cytrusowość i kwiatowość. To jeden z zapachów, który naprawdę udaje się zjeść! Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe
KUCHARNIAjest tak, że wszystko, zawsze wychodzi. Czasem nie wychodzi. I wtedy jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu nie udaje", i jeszcze "że po co ja w zasadzie to robię". Pójdzie człowiek do piekarni. Kupi takie pieczywo jak chce i załatwione. Po co się męczyć? Ważyć, mieszać, miski brudzić. Tyle, że mija jeden dzień, mija(...)wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina
W kuchni wieczoremchleb. Dodatkowo zbieram kilka najważniejszych informacji o zakwasie: - do zakwasu użyj mąki typ 720, a nie pełne ziarno, po prostu ona lepiej pracuje - wybierz mąkę żytnią, z której zakwas zawsze się udaje i jest mocny - zakwas przechowuj w temp. pokojowej - zakwas musi oddychać, przykryj go ściereczką lnianą - do zakwasu dodawaj tylko letnią wodą Przepis na zakwas żytni DZIEŃ(...)godziny nawet do 3-4 godzin, zależy od "mocy zakwasu". Ciasto jak podwoi swoją objętość, wyjmujemy i przekładamy do długiej keksówki. Keksówkę wcześniej posmaruj olejem. Ciasta w blaszce nie powinno być więcej niż połowę jej wysokości. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W momencie kiedy ciasto wypełni całą blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia 215 stopni C, grzanie: dół. Czas
SMYKWKUCHNIbabka, która zachwyci każdego!:) Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo:) Możecie przygotować ją w Waszych ulubionych kolorach (barwniki spożywcze dostępne są w każdym większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo(...)ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko! Na świątecznym stole babka na pewno będzie się genialnie prezentować i gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsza :D To moja ukochana babka, robię ją od lat, zawsze się udaje
Słodko-Słony Świat Ilony