ciasta które zawsze się udają - 343 przepisów (strona:17/23)

Ciasto kokosowe bez pieczenia. 148

przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz,  a dwa że lubię ciasta bez pieczenia. Daję ten komfort, że zawsze się udają i nie ma ryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem: 0,5 l mleka 4 łyżki kaszy manny(...)Ilość cukru, jak zawsze powtarzam to indywidualna sprawa. Tu nie trzeba go zbyt dużo, mleko słodkie, wiórki też,  a więc niewielka ilość wystarczy. Gdy krem gotowy, dodajemy resztę wiórek, odkładając dwie łyżki do posypania wierzchu. Oraz namoczoną w mleku żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego,  że nie ma ryzyka iż ciasto szybko popłynie. Tortownicę

Dieta moja pasja
Delicja siostry Anastazji 606

skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne,  śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :)Wymiary blaszki :Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki:Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia.Ciasto kakaowe: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania:Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę

Słodkości i nie tylko
Świąteczne cudeńka 183

wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko energicznie zagnieść. W połowie można oczyścić mąką rękę z ciasta, żeby się nie kleiło. Ciasto powinno być gładkie i brązowe. Rozwałkować połowę na grubość ok. 0,5cm i wycinać zgrabnę pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Pierniczki piec przez ok.9 minut (trzeba uważać, żeby się za mocno(...)mięciutkie, ale bardzo szybko zastygają. Z początku pierniczki nadają się do jedzenia wyłącznie przy wsparciu herbaty, bo inaczej można sobie na nich połamać zęby, ale po ok. tygodniu nabierają wilgoci i są przepyszne. U mnie w domu leżały sobie cierpliwie zwykle ok. trzech tygodni, w ukryciu (choć i tak udawało mi się je za każdym razem znaleźć). Lukier 1 białko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 187

bardzo rzadko się udaje. Nie zgadzam się! Robiłam tyle razy i zawsze się udaje, wystarczy zachować żelazne proporcje i nie próbować udoskonalać. Jedno co jest w tym przypadku nieprzewidywalne to kształt. Za każdym razem są inne, raz mają większą dziurkę w środku innym razem mniejszą, ale zawsze tak samo pysznie smakują. Kiedyś już publikowałam ze świeżymi owocami---->  KLIK(...)łyżeczki oleju. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wstawiamy blachę z pustymi foremkami. Nagrzewamy tak około 10 min,  ostrożnie wyjmujemy pędzelkiem smarujemy ścianki foremek olejem  który się nagrzał i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35 - 40 min , aż się wierzch ładnie zarumieni. Wiśnie ( mogą być z kompotu) zalewamy połową wody, dodajemy pokrojoną  pomarańczę

Dieta moja pasja
BABKA "KARMELCIA " Z BRZOSWINIAMI 151

poszukujemy nowych smaków,nowych przepisów...owszem są ciasta,do których wracamy,ale najczęściej w święta jest coś nowego.Tym razem zrobiłam próbną babkę s Anastazji z najnowszej książki.Muszę przyznać,że wyszła smaczna i babka pojawi się na świątecznym stole.Podam Wam przepis z książki.Jednak ta świąteczna ulegnie małym zmianom....jak zawsze zmniejszę ilość cukru a zwiększę ilość likieru i dodam(...)ubitą pianę z białek. Brzoskwinie pokroić w kostkę.Ciasto wylać do formy na babkę,wierzch równomiernie przykryć brzoskwiniami i piec ok 50-60 min w 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem. Po raz kolejny przekonałam się,że przepisy s Anastazji są niezawodne i zawsze się udają.Naprawdę szczerze polecam tą babkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Mleczne bułeczki z makiem 208

moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem czy mieliście okazję zjeść tego typu(...)zaczyn ruszy i zacznie się pienić. Rozpuszczamy w rondelku masło i studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z solą. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy zaczyn, mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkopt, który zawsze się udaje 107

Moje życie jako blogerki kulinarnej nie jest pasmem samych sukcesów w gotowaniu i pieczeniu. Nieraz zdarza mi się ugotować coś, co niby jest zjadliwe, ale nie

Posadzone i zjedzone
Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mle 177

Jeśli zapełniliście już słoiki młodymi pędami sosny teraz przyszła kolej na mniszek lekarski! Jego prawidłowa nazwa to mniszek pospolity   Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go

IzaGotuje
Pieczarkowy krem, taki w sam raz ;) 167

zaglądaniem tu na stronę, którą chciałabym prowadzić zdecydowanie regularniej i częściej. Bardzo doskwiera mi, że stało się w moim życiu aktualne narzekanie na brak czasu i zmęczenie. Do głowy ciągle przebijają się słowa "jestem taka, jestem taka zmęczona, bolą mnie ręce, boli mnie cała głowa". A tu ciągle okazuje się, że kiedy wszystko wydaje się skończone, nagle szczerzy zęby jakaś(...)także wtedy, kiedy ponoszę klęskę. Przecież nie zawsze wszystko się udaje, czasem próbować muszę kilka razy. Czasem muszę zrezygnować. Pomysł był do bani. I wiecie, co jest w tym najlepsze? Zawsze można zacząć od nowa. Dzięki podobnym działaniom powstała kremowa zupa pieczarkowa, jaką chcę się dzisiaj z Wami podzielić.  Pieczarkowa może

I tu będę miała takie te
Torcik migdałowo pistacjowy 370

mlekiem, obrócić i natychmiast wyjąć) i układamy na folii tak, aby stykały się dłuższym bokiem (ciasto będzie szersze). Układamy wzdłuż 6 namoczonych herbatników, na które wykładamy część masy i równo ją rozsmarowujemy. Aby struktura ciasta była stabilna kolejną warstwę rozpoczynamy od połówki herbatnika (kończymy druga połówką). Ponownie kładziemy masę. Kolejną warstwę zaczynamy od całego herbatnika. I tak do wyczerpania herbatników(...)dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem i ogólnie – zawsze się udają. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Torcik migdałowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Klasyczny chleb żytni 131

prostych chleb żytni. I bardzo smaczny do tego :) A co ciekawe robi się go szybciej niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego(...)wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po 10 minutach wyrabiania odstawiamy pod przykryciem na 40 minut. W tym czasie ciasto ładnie wyrośnie. Potem mokrymi dłońmi (żeby ciasto się mniej lepiło) przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Marder&Marder Manufacture
Pełnoziarniste pancakes na dzień dobry 282

niełatwo o śniadanie, które zaskoczy mnie walorami smakowymi. Jednak czasami udaje mi się jeszcze stworzyć coś wyjątkowego. Tak było i tym razem. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie słyszał o słynnych amerykańskich pancake'ach, ale na pewno są tacy, którzy nie mieli okazji ich spróbować. Jeśli zaliczacie się do tego grona to powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości! Sama(...)naleśniki. Otóż nie do końca. W porównaniu z tymi w otrębowej wersji ( KLIK ), które do tej pory zawsze przygotowywałam czy też "naszymi tradycyjnymi", są o wiele delikatniejsze i puszyste. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej skomplikowane, ale to nadal znikomy stopień trudności. Pancakes, "w oryginale", podaje się z masłem i syropem klonowym. Ja stawiam jednak na owoce oraz pyszne masło

peanutbuttermonster
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 175

banalnie proste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm... Czyżby...? No dobrze, może nie znudziły, ale odrobinę przejadły. Takie sobie zwykłe muffiny, bez elementu zaskoczenia. Postanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą kremu! Okazja nadarzyła się nie byle jaka - Dzień Mamy. I choć(...)masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki na hamburgery, pszenne 193

świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność(...)ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem.Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć. Jeśli będzie trzeba, podsypuj ciasto mąką. Uformuj z niego kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.Podziel ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Słodkie Krokiety z Serem i Konfiturą Truskawkową 189

Czasami w mojej głowie pojawiają się takie niekonwencjonalne pomysły, które okazują się bardzo smaczne. Smażenie bez tłuszczu i grillowanie bez tłuszczu, o tak to zawsze mi się udaje z produktami firmy Ballarini . Naprawdę mają zarąbiste patelnie, garnki zresztą też. Ceny produktów też mają różne i drogie i tanie. Mam w domu i tańszą linię z ich asortymentu i powiem(...)dalej, na koniec wlałam rozpuszczone masło. To jest podstawowa konsystencja ciasta naleśnikowego. Ja chciałam mega cienkie, więc sukcesywnie dolewałam mleko, alby ciasto było rzadsze, dlatego też w przepisie widzicie dodatkowe 1/4 szklanki mleka. Tu wybór należy do Was, możecie zostawić konsystencję z 1 szklanką mleka, ale jak zaczniecie smażyć, zawsze do ciasta można dolać mleka i energicznie wymieszać łyżką

Blondynka Gotuje