koniec – bardzo ostrożnie, by ciasto nie pomieszało nam się z serem – wykładamy na wierzch resztę ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i ustawiamy ciasto na drugiej półce od dołu. Pieczemy około godziny, pilnując pod koniec, czy ciasto jest już gotowe. Gdy ciasto jest upieczone – wyciągamy je z piekarnika, studzimy i degustujemy. A najlepiej dajemy mamie, w końcu dziś mają swoje(...)wniebowzięci. Po drugie: jest dość niezwykły. Sernik z czekoladowym spodem oraz wierzchem jest stosunkowo mało popularny. A szkoda, bo do jedzenia go nie są potrzebne sztućce! Po trzecie: zawsze (mi) się udaje. Jeśli chodzi o słodkie ciasta, to zazwyczaj nie mam do nich cierpliwości. Ten sernik robi się zupełnie w porządku, a to już coś znaczy
Proste-przepisy.plSztywną pianę wykładamy na owoce. Na pianę ścieramy na grubej tarce schłodzone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 55-60 minut uważając by górna warstwa ciasta się nie spiekła. Ja przez ostatnie 15 - 20 minut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze(...)jest na drugi - trzeci dzień, kiedy nabierze wilgoci. Pyszna, lekka, niezbyt słodka szarlotka o świeżej truskawkowej nucie. Dla dzieciaków i amatorów truskawkowej słodyczy w sam raz. Ciasto proste w przygotowaniu. Zawsze się udaje - nawet na okazje. Choć oczywiście nie obyło się bez awarii. Pod "kruszonkę" dostało się powietrze i jedna część ciasta opadła. Przez co ciasto trochę kruszyło się przy
Kuchnia po mojemuTwaróg, herbatniki, owoce, to miła i słodka zapowiedź. Będzie oczywiście sernik na zimno z owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny. Składniki: - 700g twarogu (u mnie domowy)- 135g miękkiego masła- niepełna szklanka drobnego cukru(...)wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Sernik na zimno z owocami, to bardzo popularny deser. Warto wspomnieć, że historia serników „sięga czasów starożytnych kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta (była to jedna z pierwszych kulinarnych książek świata). Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach
mojewypiekiinietylkoWami zasadami, jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia . Dowiecie się z niego m.in. jakie wzory, kolory i rozmiary są odpowiednie. Bardzo często ceramika, która podoba się nam na co dzień (np. wzorzyste Bolesławce :)), nie sprawdza się w fotografii kulinarnej. We wpisie znajdziecie również konkretne przykłady z linkiem do sklepu oraz moje zdjęcia obrazujące udany i nieudany dobór propsów. Jakie naczynia(...)jasnego i świetlistego lub ciemnego i mrocznego. Warto zastanowić się chwilę, jakie zdjęcia Wam się podobają, ale również jakie potrawy najczęściej fotografujecie, i tym kierować się w czasie zakupów. Jeżeli chcecie robić zdjęcia w ciemnych stylizacjach, zainwestujcie koniecznie w kilka czarnych talerzy i miseczek . Na większości zdjęć kulinarnych pięknie prezentują się także naczynia w stylu vintage - czy autentyczne egzemplarze wyszperane
Chilli Czosnek i Oliwawieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można go jeść po prostu w kanapkach. Jeżeli jeszcze nie pokusiliście się nigdy o przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje się zawsze. Od chwili decyzji o wypieku(...)cukrem. Najczęściej mieszam drewnianą łyżką, krótko, do rozprowadzenia drożdży. Wg oryginalnego przepisu z przepisnachleb.pl ten chleb ma 70 g drożdży. Mnie zdarza się dać do niego mniej, nawet 50 g i też świetnie się udawał. Tam ten chleb jest wyłącznie z siemieniem lnianym. My mieszamy różne ziarna, z samym siemieniem też sprawdzaliśmy. Następnie dodaję mąkę. Mieszam. Jeżeli uważacie
I tu będę miała takie tenasionka, idealne do tzw. puddingów. Przejmują smak płynu, którym są zalane, zwiększając przy tym kilkukrotnie objętość. Mogą być także używane jako posypka do sałatek czy dodatek do musli. Tutaj podobnie jak z ksylitolem - bardziej opłaca się zamawiać większe paczki przez Internet. Jeśli jednak jeszcze nie mieliście okazji spróbować i boicie się, że wam nie przypadną do gustu, jak najbardziej możecie(...)chleb albo nawet przerzucić się na wafle ryżowe. Jeśli oczywiście musimy stosować dietę bezglutenową. 2. Owsianka Goody 1,49 z ł - coś w stylu produktu na raz, krótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie w porządku. Sprawdzi się jako szybki posiłek na mieście, bo kupowanie jej na śniadanie w domu jest raczej mało ekonomiczne. Niektórym może przeszkadzać mało słodki smak
Powiedz dietom niewyznaczę inną ścieżkę, by pójść dalej moją drogą. Czy warto przełamywać fale, iść pod prąd i walczyć o swoje spełnienie? Odpowiedź, choć dla większości oczywista, nie zawsze łatwo udaje się znaleźć. Poszukajcie jej w lustrze - w swoim odbiciu. Czy widzicie błysk w oczach i uśmiech na twarzy? Poszukajcie w domu - wśród swoich bliskich. Czy czujecie ich wsparcie i radość(...)myśl o badaniach. Ja sama jestem jedną z Was, wciąż unikam i odkładam na później, ale teraz się przełamuję. Do różu, którego tak bardzo nie lubię i do badań, których unikam. Gdybym tego nie zrobiła, nie byłabym sobą, dałabym się porwać fali - fali zaniedbania o to co najważniejsze. Podobnie jak w życiu, tak i w kuchni, lubię przełamywać zwyczaje
KUCHARNIAzupa pomidorowa, spaghetti – zawsze i o każdej porze! Więc tego się póki co trzymamy ;) Kiedy Hania poszła do szkoły jako 6-latka, miałam wiele dylematów. Tych związanych z żywieniem również. Ale czasami okazuje się, że obawy rodziców są przedwczesne i wystarczy dać dzieciom trochę wolnej ręki, a one im mniej czują się do czegoś zmuszane, tym chętniej same próbują(...)krem albo lekkie leczo? Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja mama. Cukinia to akurat bardzo wdzięczne warzywo i mamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania
bistro mamasię oczami" i Donna o tym doskonale wie, dlatego każda strona książki jest prawdziwą ucztą. To zasługa oczywiście nietuzinkowych przepisów, ale także przepięknych zdjęć autorstwa Williama Meppema . Ogromnie podoba mi się brak jakichkolwiek gadżetów stylizacyjnych - króluje niebywała prostota formy, co daje rezultat całkowitego skupienia uwagi na potrawie - to ona jest bohaterem. Ten olśniewający efekt udaje się także uzyskać dzięki(...)umiałam znaleźć słów zachwytu nad książką, ale i zdecydować, który z przepisów sprawdzić jako pierwszy. Z drugiego dylematu wyręczył mnie mój 11,5-letni Syn otwierając książkę "na chybił-trafił" na stronie z cytrynowo-jogurtową babką. Po niespełna godzinie w domu unosił się obezwładniający zapach domowego ciasta, które na pewno podbije też Wasze serca. Jest bardzo proste w wykonaniu
KUCHARNIAJeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych
Proste Potrawyznalazłam. Wciąż go szukam... Wczoraj między kartkami, które jak mi się zadawało znam już na pamięć, znalazłam "nową" kartkę. Wyrwaną z kalendarza kartkę z 1950 roku i zapisanym na odwrocie przepisem na sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje: Zupę Julienne z gałkami(...)moje pudełka kryją pewnie jeszcze nie jedną tajemnicę. A co kryje pudełko czekoladek? Pudełko czekoladek ma niezwykłą moc, bo kryje w sobie czystą przyjemność. W życiu nie zawsze udaje się nam ją znaleźć, ale w pudełku czekoladek jest na pewno. I to nie jedna. Wystarczy podnieść wieczko, by po nią sięgnąć. I po następną. I po kolejną
KUCHARNIANormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
IzaGotujeznajdę powód, żeby przytargać coś do domu. Kilka lat temu, będąc chorą, cieszyłam się, że jestem przykuta do łóżka, bo się szwendać po sklepach nie będę. Wtedy to właśnie objawili się spece od marketingu mówiąc: „zobacz chora sierotko, tu są sklepy internetowe, chora jesteś, należy ci się nagroda”. A żeby was szlag trafił! Piszę do was te słowa stojąc(...)jest nie tak, to wiedzcie, że niepohamowane ciągoty do kupowania rzeczy, które wcale nie służą do zbawienia ludzkości, mamy zakodowane w genach. Z naturą się nie wygra i koniec. A jak się chłopu nie podoba, to niech sam gotuje i pierze. Zagłuszając wyrzuty sumienia postanowiłam chociaż odżywiać się zdrowo, żeby zniwelować uczucie niezdrowych nawyków. Padło na bezglutenowe placuszki z truskawkami
ladykitchendoczekać, że ten czas niemiłosiernie się dłużył. Zawsze marzyłam o wydaniu książki z przepisami na ciasta więc zdecydowałam, że pierwsza będzie właśnie taka (tak, tak pierwsza bo kolejna jest już w przygotowaniu). Chciałabym, żeby znalazły się w niej przepisy dla każdego. I dla osób lubiących kulinarne eksperymenty i dla tych, którzy cenią tradycję na stole. Dlatego też zawarłam(...)żeby wybrać przepisy, które będą na każdą kieszeń, z którymi poradzi sobie nawet początkująca w pieczeniu osoba i które będą pasowały na każdą okazję. Mam nadzieję, że to mi się udało, bo starałam się, żeby wyszła jak najlepiej. Dla mnie nie są najważniejsze piękne zdjęcia ale to, żeby przepis był poprawny i żeby wypieki się udawały. Mam nadzieję
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasta i mogłoby to zepsuć jego działanie. Pozostaje zeskrobywanie resztek, co nie zawsze do końca się udaje. Kilka dni temu firma Bakero, zaproponowała mi test granitu. Nie namyślając się zupełnie, oczywiście się zgodziłam, przede wszystkim z ciekawości. Efekt widać na zdjęciu, choć fani przypieczonego ciasta mogą się burzyć. ;) Przejdę więc do właściwej części recenzji mojej nowej kuchennej skały. tak szamotu(...)się wreszcie pieczenie na nim (w co wątpię ;) ), z powodzeniem może służyć za podstawkę lub "deskę" do krojenia, bo po prostu ładnie wygląda. Podsumowując - Nie używałam prostokątnego kamienia szamotowego i granit w tym kształcie mógł wygrać przez względy praktyczne. Przy użytkowaniu sprawia on jednak dużo mniej kłopotów, nawet pomimo swojej wagi, więc nie odczuwam wyrzutów sumienia. :) Jeśli miałabym polecić, który
Kuchenna Kontrrewolucya