Jabłuszka w ślimaczkach 155nadzieniem jabłkowym bazując na tym przepisie. Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam. Można użyć też
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zguba i przedwyjazdowy torcik 207boki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome blogi praktycznie nie zaglądam, i bardzo mi tego brakuje. Za to spotykam się trochę więcej ze znajomymi, nadrabiam czytelnicze zaległości (znów, póki co, jestem o książkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Listopadowe Trzy po trzy 177suchej patelni i ostudzone orzechy.Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić.Smacznego!Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym. Jak ja to lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 209problem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy chleb z prażoną cebulką 200drożdże instant wrzucić do miski.Cebulkę prażoną można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp.W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego.Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 237litry). Zamiast używać keksówki można także uformułować bochenek i upiec go na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.Oprószenie oliwek mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejska
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 249miski.Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp.W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego.Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejska
337. 176płaczesz. Jeżeli ogarnia cię wściekłość, wyprowadzasz cios. Jeżeli budzi się w tobie nadzieja, szykujesz się na rozczarowanie.” kajmakowe placki na jogurcie greckim z truskawkamiMiało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego.W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu greckiego. W szafce stała (kolejna
More food, love and dreams
695. Omlet... z drożdżami? 166zaczynem i resztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.**na małym ogniu
More food, love and dreams
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 211Fatayer (فطير ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i zawsze z drożdżowego ciasta. Tak, wraz z Darią i jej Gotowaniem z Formuła dotarliśmy do Abu Dhabi. Ostatni wyścig oglądamy pogryzając pachnące Arabią fataa
Gotuj z Blue Raven
Grissini z solą i nasionami 203Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp.Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona w roku
Grahamka, weka i kajzerka
Sylwestrowe świnki 228Świnki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki
Ciastkozercy
Bułeczki do hamburgerów (przepis II) 195już drugi przepis na blogu na bułeczki do hamburgerów. Są równie pyszne, miękkie i puszyste w środku. Tym razem zrobione zostały z maślanego ciasta drożdżowego brioche. Przepis na bułeczki znalazłam na kwestii smaku. Z podanego przepisu wyszło mi 28 niedużych bułeczek. Można zrobić je z połowy porcji
Marta Gotuje
Drożdżowa baba czekoladowa 208Czekolada w duecie z drożdżami to rozkosz dla podniebienia sama w sobie. Małe co nie co dla wszystkich łasuchów :) Składniki ; 7 żółtek 1 szklanki cukru
Apetyczna babeczka