Termomix zaczyna rządzić w mojej kuchni. Uwiódł mnie szybkim wyrabianiem ciasta drożdżowego (niedługo pojawią się przepisy), a zupy w nim wykonane to prawdziwe perełki. Nie wiem w czym tkwi tajemnica, ale ich smak jest niesamowity :-) Zrobiłam już kilka rodzajów zup, a na pierwszy ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ
peggiwkuchniskładniki na rozczyn odliczamy od składników z wybranego przepisu ) 25 g świeżych drożdży ( ilość drożdży jest przykładowa - należy użyć taką ilość drożdży jaka jest zawarta w wybranym przepisie na ciasto drożdżowe ) łyżka cukru 60 ml ciepłego mleka 3 łyżki mąki WYKONANIE: 1. Rozkrusz drożdże. 2. Dodaj łyżkę cukru. 3. Zalej ciepłym ( nie gorącym! ) mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia drożdży
Atlas SmakówPyszne słodkie drożdżowe ciasto splecione w warkocz. Składniki: 450g mąki pszennej 200ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki masła roztopionego 20g drożdży świeżych 1 jajko łyżeczka soli + 1 jajko do posmarowania
DiteczPizza bezglutenowa bez mąki pszennej? Niektórzy nie wyobrażają sobie takiej pizzy, bo nie ma nic lepszego niż cienki i chrupiący lub gruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste
To co kochamprzygotował warsztaty z pieczenia kołocza śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż kołocz jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem
Food Squaremąką i zakrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut . W między czasie przygotowuję tortownicę , wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie z naszego ciasta drożdżowego odrywam kawałki i formuję kulki , układam nie zbyt ciasno w tortownicy w kółko , kiedy mamy przygotowane bułki , odstawiam pod przykryciem na 20 minut , następnie , do rozgrzanego piekarnika
Mój SmakLubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą. Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki
Pasja SmakuCukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. Idealnie nadaje się do: - słodzenia herbaty lub kawy, - wypieków (ciast, ciasteczek), - deserów, - konfitur, - napojów Ksylitol nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają
Różowa kuchniajednak da się normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać
ladykitchennadzieję na to, że jednak da się normalnie. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się
ladykitchenNiestety przepis u na niego brak, ponieważ moja mama robi wszystko na oko. Zostało jej ciasta drożdżowego z pieczonych pierogów, więc zrobiłam cebularza; wystarczyło prz y smażyć cebulę, posypać makiem i upiec. Cebularz sam łamał się w rękach, był tak megaśnie puszysty i chrupiący, że nie było go po 5 minutach. Następnym razem zrobimy same cebularze :) i zdobędę przepis
Gotuj z AgnesOd czasu do czasu można zaszaleć i zamiast nudnej klasycznej obiadokolacji zjeść coś smacznego i sycącego. Ja do dziś na myśl o pizzy przywołuję dzień w
vaniliowoczekoladowapięknie złocą się w ostatnich promieniach słońca, za długie wieczory spędzane pod kocem z kubkiem gorącego kakao (lub herbaty z imbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis
Zawsze głodna!utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. Pychotka , polecam za równo dzieci jak i dorośli będą zachwyceni :) Nutellę taką używa m zazwyczaj do naleśników , w zimie do ciasta drożdżowego czy bułeczek drożdżowych , albo po prostu na kanapkę z białym serkiem
Aromatyczne PodróżePączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Obojętne, czy przygotowujemy je sami w domu czy też zaopatrujemy się w cukierni szacuje się, że w
Jacob Tastes