ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:216/576)

Bajaderki z ciecierzycy 71

względu na to, że nasz organizm nie trawi glikozydów, stewia nie dostarcza nam kalorii, jest odporna na działanie wysokich temperatur i można ją stosować do wypieków, z wyjątkiem ciasta drożdżowego, jedna łyżeczka sproszkowanej stewii odpowiada pod względem słodkiego smaku aż szklance białego cukru! Tyle o dobroczynnych właściwościach stewii, a teraz czas na przepis! Bajaderki z ciecierzycy – składniki (około

Natka Pietruszki
Wędzona kiełbasa wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim 90

Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy. Do mięsa dodać przyprawy i wyrobić aż mięso będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone

Kocham..lubię..gotuję..
Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka 141

dawny rarytas. Ich sok był ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i na właściwości lecznicze. Stosowano go na przeziębienia i gorączki. Świeże owoce natomiast wykorzystywano do pierogów, drożdżowych ciast, a także nalewek i chłodników. Kto zbierał kiedykolwiek jagody wie, jak mozolna to praca i ile zajmuje czasu. Dlatego w ubiegłym stuleciu powszechne było zbieranie jagód większą grupą. Czas

Trzeci talerz
MOJE SZKOLENIE CUKIERNICZE 2 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 15-16.07 ) 103

15 i 16 lipca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 2 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie.   To miejsce ma

Ostra na Słodko
CIASTA BEZGLUTENOWE – najlepsze przepisy! 91

Seria bezglutenowych słodkości cieszy się na blogu ogromną popularnością! Przypominam Wam kilka przepisów, które na nim znajdziecie – wystarczy kliknąć w zdjęcie. Zapraszam!

Ostra na Słodko
SZKOLENIE CUKIERNICZE 2 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 17-18.06 ) 98

17 i 18 czerwca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie.   To miejsce ma

Ostra na Słodko
Małe bezy 103

niska, a suszenie długie. Równie ważna jest odpowiednia ilość dodanego cukru. Standardowo zakłada się, że na jedno białko przypada 50 g cukru. Co można zrobić z pozostałych żółtek? Upiec ciasto drożdżowe, babkę drożdżową, rogaliki, zrobić domowe lody lub wykorzystać do tarty. Możliwości jest wiele

Passions hobbies life
Puszyste drożdżówki 121

Uwielbiam zapach domowych drożdżówek w domu. Zawsze kiedy mam na nie ochotę piekę własne - są dużo lepsze od tych, które można kupić w sklepie. JEŻELI WOLISZ

Prosty przepis na
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 68

Focaccia  to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy

Tajemnice Smaku
Domowy chleb z ziarnami 116

pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości. Przyznam, że nie trzymam się nigdy sztywno przepisu i coś odejmuję … Czytaj dalej Domowy chleb z ziarnami Artykuł Domowy chleb

Pieprzyć z Fantazją
Czy można mrozić drożdże? 87

mąki Czy rozmrażać drożdże przed wyrabianiem ciasta? Nie ma konieczności rozmrażania drożdży, wystarczy rozpuścić je w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie lub mleku. Czy ciasto drożdżowe na mrożonych drożdżach urośnie tak samo jak na świeżych?  Tak! Nie ma znaczenia, czy drożdże są mrożone, czy świeże, ciasto drozdzowe i tak urośnie. Oczywiście mrozimy tylko dobre drożdże - z dobrym terminem przydatności

MamaOskarka
Konfitura z wiśni 76

wiaderku wiśni przyniesionych z sadu pomimo zrobienia nalewki i ciasta drożdżowego nadal nie było widać dna, dlatego sięgnęliśmy po wydanie “Kuchni polskiej”, gdzie znaleźliśmy przepis na konfiturę z wiśni . Jest to bardzo dobra alternatywa dla corocznie robionych dżemów z dodatkiem mieszanek żelujących, ponieważ w tej konfiturze są tylko naturalne składniki. Dzięki dwukrotnemu gotowaniu uzyskuje się bardzo ciemny kolor

niecodziennikpary
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 301

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pide z kremem truflowym 113

Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto.  Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.  Po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy, aby ciasto miało owalny kształt. Dłuższe końce zawijamy i sklejamy (jak na zdjęciu). Przenosimy na rozgrzany kamień do pieczenia lub blachę (też rozgrzaną). Boki ciasta lekko unosimy do góry.   Krem truflowy(...)robić kremowy sos.  Dodajemy starty ser i pastę truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki (trafiły mi się takie mini).  Na łódki z ciasta drożdżowego wykładamy krem, dodajemy pieczarki i zapiekamy w temp. 220 st. przez ok. 8-10 minut.  Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.  Smacznego

bistro mama
Drożdżówki z serem 101

dolałam do mąki z cukrem. Wbiłam jajko, dodałam wyrośnięty zaczyn, olejek cytrynowy i wyrobiłam jednolite ciasto, miksując je mikserem z hakami. Można też oczywiście wyrobić ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę posypaną delikatnie mąką i rozwałkowałam je na duży prostokąt(...)dokładnie z cukrem, budyniem i żółtkami. Białka można zamrozić i użyć w późniejszym terminie do innego wypieku. Ser rozsmarowałam równomiernie na cieście. Następnie zawinęłam obydwa dłuższe boki ciasta do środka, tak aby na środku lekko na siebie zachodziły. Ciasto przekręciłam tym łączeniem na spód i pokroiłam je na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek skręciłam dwa razy wokół własnej

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania