ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:234/576)

ESTONSKI KRINGEL 139

. Jest to ciasto z nadzieniem cynamonowym w stylu Kanelbullar, Estonski Kringel jest bardzo pyszny, miekki z chrupiaca skórka na zewnatrz.  Skladniki: * 2 szklanki maki pszennej

w mojej kuchni
Chlebek Watykański zwany również Chlebem Przyjaźni Amiszów 183

Amiszów lub Niemieckie Ciasto Hermana. I choć traktowany jest jak łańcuszek szczęścia, co nie przez wszystkich jest mile widziane, to ja takiemu łańcuszkowi zdecydowanie mówię TAK! Ciasto w smaku jest rewelacyjne. Ni drożdżowe, ni ucierane. Wilgotne i długo pozostaje świeże.I przekazuję łańcuszek szczęścia dalej :)Czytaj więcej

bistro mama
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami... 189

grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w blaszce zostawić do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych owoców...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Miseczki chlebowe 194

Niebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :) Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne. Polecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml(...)około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Pamiętajcie, że wyrabianie trochę trwa, jeśli ciasto nie będzie gładkie, Wasze miseczki też wyjdą

Czerwona Porzeczka
Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 203

pewnością zauroczą każdego gościa :) Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz: Bułki: 300g mąki 15g świeżych drożdży ( lub 1 płaska(...)zagotować! 2. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej mały dołek i wbij w niego jajko- zacnij zagniatać. 3. Zagniataj, wlewając w nie stopniowo przygotowany zaczyn drożdżowy i dodając pozostałe składniki- wyrób elastyczne ciasto. 4. Przykryj ściereczką i odstaw na bok na czas przygotowywania farszu. Farsz: 1. Kiełbaski pokrój w talarki (ok. 0,5cm), cebulę w kostkę, a czosnek drobno

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kochanej Mamie... Bukiet DROŻDŻOWYCH RÓŻ. 221

określeń. Ale.. Zawsze MAMA. Mamo, dziękuję Ci ;** Dzięki niej jestem dziś na świecie. Brakuje słów, którymi mogłabym jej podziękować. Dlatego wręczam jej.. Bukiet. Z drożdżowych róż.  DROŻDŻOWE RÓŻYCZKI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka 1/2 szklanki letniego mleka garść rodzynek namoczonych w czerwonym winie szklanka cukru + 1 łyżka szczypta soli kilka kropel(...)przykryte płócienną ściereczką. Jaja utarłam z cukrem na białą masę o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól, aromat, jajka, odcedzone rodzynki i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobiłam ciasto, aż zaczęły pojawiać się pęcherzyki. Na samym końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz i zarobiłam jeszcze raz. Ciasto jest dość luźne. W silikonowe foremki w kształcie różyczek wyłożyłam ciasto. Odstawiłam

W kuchni Karmel-itki
Świateczne rogaliki z makiem 191

tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam! Składniki: ciasto krucho(...)drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru

Ciasta z tradycjami
bezglutenowe drożdżowe ciasto z twarogiem... 230

szklanki cukru pudru wymieszać z wodą na nie za gęsty lukier i posmarować po wierzchu, na blaszce zostawić do wystudzenia - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka ponczowa Savarin 117

alkoholu. Ponieważ u mnie w domu nie znajdę amatorów ciasta z alkoholem, to przygotowałam własną wersję babki ponczowej Savarin z syropem pomarańczowym. Świetna drożdżowa babka nasączona pomarańczami jest lekka, zaskakująca i warta wypróbowania. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (wykorzystałam typ 500) 20 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta

Słodki sentyment
Puszysty placek z cebulą i szynką 132

Idealna przegryzka na piknik! Doskonałe, bardzo puszyste ciasto, które uzyskuje naprawdę świetny smak dzięki nasączeniu go sosem jajecznym oraz wspaniałym dodatkom. Podsmażona cebula z szynką to

MamaOskarka
Pieczone paszteciki do barszczu 884

puszyste, rosło mi jak szalone. Farsz mocno przyprawiony, ale prosty w wykonaniu. Na pewno wrócę do nich nie raz ;) Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka  60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka  Farsz 500-600g pieczarek(...)około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki myjemy

Czerwona Porzeczka
Rogaliki drożdżowe z wiśniami 154

Tak długo za mną chodziły, że nie przeszkodziła mi nawet późna pora wieczorna, a za zapachem zbiegła się rodzinka i wcinaliśmy je jeszcze ciepłe. R ogaliki

Delicious Titbits
Drożdżowy wieniec laurowy 186

Każda Mama jest wybitna, dlatego wszystkie Mamy honorujemy gałązkami owocującego wawrzynu.   Bez zbędnych słów; za ich poświęcenie i miłość, cieprliwość, a czasem surowość, dziękujemy za

Mia Cucina Sofieta
Domowe Jagodzianki 158

Domowe Jagodzianki  Wspaniałe i miękkie nawet na drugi dzień. Polecam osobą, które zaczynają swoją drożdżową przygodę z tym rodzajem ciasta. Składniki: 60 dag dobrej mąki pszennej 7 dag drożdży 2 jajka ( w tym jedno do posmarowania ) 4 czubate łyżki cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka oleju 3/4 szklanki mleka szczypta soli cukier kryształ do obsypania 60 dag jagód

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 156

śliwki kojarzą się z jesienią. W sumie pogoda za oknem już taka mocno jesienna.  Jak sobie poprawić nastrój w taki dzień?  Drożdżowym, domowym ciachem z śliweczkami. Ciasto jest przepyszne, wprost rozpływa się w ustach i naprawdę długo pozostaje świeże.  Piekłam je we wtorek a dzisiaj nadal smakuje jak zaraz po wyjęciu z piekarnika.  U mnie śliwki

Krakowskie smaki Ani